lördag 9 juni 2007

Anders Ehnmark fortsätter sin kamp mot demokratin

Vad är det för reflex hos kultureliten som gör att de alltid håller på diktatur framför demokrati och frihet? Varför lär de sig aldrig? Hur kan kultursidorna år ut och år in låta torra 68-vänstergubbar berätta för oss om västvärldens elände medan de är överslätande med förtryck i andra delar av världen?

Anders Ehnmark är kanske mest känd för sin hyllning till Nordkorea: "Nordkorea är en vän i världen, en modig liten nation som bjuder sina mäktiga grannar spetsen, en ostasiatisk igelkott som vi har mycket gemensamt med, ändå, som hävdar sin självständighet. . . med kraft och konsekvens och dessutom utvecklar sitt land på ett häpnadsväckande sätt." (sid.217)

Ehnmark skriver fortfarande regelbundet i Expressen. Den 8:e juni visade han vad han i synnerhet och kultursidor i allmänhet går för.

Ledarskribent Anna Dahlberg skrev en klarsynt artikel om protesterna mot G8-mötet:

"Det finns så mycket ruttenhet i världen som idealistiska ungdomar borde rasa mot: Afrikas korrupta regimer och avgrundslika krig, Kinas cyniska utrikespolitik, al-Qaidas nihilistiska terrorkult, kvinnoförtrycket i tredje världen, oljans alltmer auktoritära axelmakter med mera med mera. Men inget av detta väcker något som helst engagemang hos protestfolket. Nej, det är först när man nämner västklubbar som EU, G8 och Nato som det börjar blixtra av vrede i ögonen på den idealistiska ungdomen. Då kallas det till massdemonstrationer och ilskan kokar över – oklart mot vad."

Ehnmark skrev samma dag i Expressen att protesterna mot G8 har blivit för snälla. Samtidigt anklagar han G8 för att inte lyckats hantera följderna av oljekrisen på 70-talet. Hur ska han ha det? Enligt Ehnmark har protesterna utanför mötet mer legitimitet än mötet i sig. Här visar Ehnmark upp samma trötta demokratiförakt. Förakt för demokratiskt valda ledare, för samarbete och framsteg. Istället utrycks sympati för våldets väg, extremistiska rörelser och motstånd mot demokrati.
//
Casparus Due

Skåneland

Där sitter jag i Stockholm och dricker öl på en uteservering tillsammans med kollegorna när jag av någon anledning råkar nämna Skåneland. Mina kollegor börjar skratta: Skåneland, tjuter de. Land? Skåne är väl inget land! Så kan det inte heta!

Så djup är indoktrineringen av upplänningarna att de inte ens hört namnet Skåneland. Bara för att en region har land som ändelse behöver det ju inte vara ett riktigt land. Ni har väl ändå hört talas om Svealand, Götaland och kanske till och med Norrland. Vissa minns fortfarande geografiska områden som Jämtland, Gotland, Småland, Öland. Men Skåneland, nej då. Till och med områden som en gång var Skåneland vill inte längre tillhöra Skåneland (T.ex. södra Halland)

Vi som gillar Skåne(land) har inget större problem att tillhöra Sverige. Lika bra det, för Danmark är lika sossigt som Sverige. Sverige och Danmark har världens högsta skattetryck och en förtryckande välfärdsstat. Men det betyder inte att Skåne(land)s historia ska osynliggöras. Vi kanske inte är lika glada som andra svenskar över att fira nationaldag till minne av Gustav Vasas kröning till kung av Sverige, en tid där faktiskt Skåneland fanns som en enhet inom det danska riket. Vi kanske är trötta på att få vår region kallad Götaland av korkade väderpresentatörer i TV. Skåne(land) har aldrig någonsin tillhört Götaland.

Istället vill vi veta det faktum att Skandinavien är döpt efter Skåne. Att det blodigaste slaget i svensk historia var slaget vid Lund där Danskar och Svenskar kämpade om makten om Skåne. Vi vill läsa om Tycho Brahe - Skånelands störste vetenskapsman. Vi vill också att eleverna i dagens skola får reda på de blodbad som skedde som konsekvens av försvenskningen av Skåne. Framförallt vill vi inte bli kallade Götaland när vädret presenteras.
//
Casparus Due

fredag 8 juni 2007

"Dreglande hunden" Zaremba blir en fråga för justitieministern

Med anledning av Peter Kennerfalks (s) grova påhopp på Maciej Zaremba, har Mats Johansson (m) ställt en intressant fråga till justitieministern om yttrandefrihet på nätet. En fråga som i hög grad rör hela bloggosfären.

"Uppenbarligen uppfattas nätet av många användare som en plats där yttrandefrihetens lagar och regler inte gäller. Eftersom en rättslig prövning av överträdelser är en kostsam process med osäker utgång skulle en förstainstans i form av en ombudsmannafunktion, med eller utan branschens medverkan, kunna stärka skyddet för privatpersoner mot övergrepp gällande yttrandefrihetsbrott på nätet." (Utdrag)

Ett intressant förslag som bör övervägas!

Ska försöka komma ihåg att återkomma med ministerns svar.
//
Leva eller lyda

Fröken Smillas känsla för miljökatastrofer

Det sägs att inuiter* har hundra ord för snö. Det är inget emot hur många ord för miljökatastrofer anslagsjagande forskare har nu för tiden - "Smuts smälter polarisarna" (Sydsvenskan).
//
Leva eller lyda

*Att kalla dem för eskimåer är ungefär lika nedvärderande som att kalla romer för zigenare. I varjefall om man frågar dem själv. Och det är väl det man ska göra!

torsdag 7 juni 2007

55-6=49 statliga bolag kvar att sälja!

Näringsutskottet har i dag röstat för regeringens förslag om att minska det statliga ägandet i sex företag:
Nordea Bank AB
OMX AB
Sveriges Bostadsfinansieringsaktiebolag, SBAB
TeliaSonera AB
V&S Vin och Sprit AB
Vasakronan AB

Som marknadsliberal kan man bara välkomna det väntade beslutet. Det är dock ett mycket litet steg mot en stat som låter företag driva företag.

Lite fakta om statliga företag:
190 000 personer arbetar i ett statligt bolag
2005 omsatte bolagen 311 miljarder kronor
Sammanlagt värde 2005: 675 miljarder
(Källa: www.riksdagen.se)

En del av företagen innehar dyra monopol på sin marknad, andra tränger ut småföretag. Lernia är ett bra exempel på det sistnämnda. Små och medelstora utbildningsföretag upplever dagligen att de förlorar kunder till den gigantiska statliga konkurrenten. Samtidigt kan man läsa i bolagets årsredovisning att "Lernia har inget specifikt samhällsuppdrag". Varför ska privata företag behöva konkurrera med den stat som samtidigt bestämmer spelreglerna och kräver stora delar av vinsten om man lyckas vinna?

Bland andra Svenskt Näringsliv har visat hur statligt företagande slår ut privata alternativ. Detta görs med våra pengar, pengar som vi kunde använda till att handla valfri tjänst eller vara hos valfritt privat företag.

Alliansen tassar fram som om det var en statskupp de planerade. Oppositionen och stora delar av rikets medier talar om en gigantisk utförsäljnining, trots att det är en försäljning av en del aktier i 6 av 55 bolag det är fråga om.

Här är hela listan på statliga företag som omedelbart bör avvecklas eller säljas:
A-Banan Projekt AB
Akademiska Hus AB
ALMI Företagspartner AB
Apoteket AB
Arbetslivsresurs AR AB
Bostadsgaranti, AB
Dom Shvetsii, A/O
Green Cargo AB
Göta kanalbolag, AB
IMEGO AB
Innovationsbron AB
IRECO Holding AB
Kasernen Fastighets AB
Kungliga Dramatiska Teatern AB
Kungliga Operan AB
Lernia AB
Luossavaara-Kiirunavaara AB, LKAB
Norrland Center AB
Posten AB
Samhall AB
SAS AB
SIS Miljömärkning AB
SJ AB
SOS Alarm Sverige AB
SP Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut AB
Specialfastigheter i Sverige AB
Statens Bostadsomvandling AB, Sbo
Statens Väg- och Baninvest AB
Stattum, Förvaltningsaktiebolaget
Sveaskog AB
Swedcarrier AB
Swedesurvey AB
Swedfund International AB
Swedish National Road Consulting AB, SweRoad
Svensk Bilprovning , AB
Svensk Exportkredit SEK, AB
Svenska Miljöstyrningsrådet AB
Svenska rymdaktiebolaget
Svenska Skeppshypotekskassan
AB Svenska Spel
Svensk-Danska Broförbindelsen AB, SVEDAB
Systembolaget AB
Teracom AB
Vasallen AB
Vattenfall AB
Venantius AB
VisitSweden AB
Voksenåsen A/S
Zenit Shipping AB
//
Leva eller lyda

onsdag 6 juni 2007

En gång är ingen gång!

Med detta i åtanken har jag ställt frågan till mig själv och andra hur många demokratiskt valda kvinnliga statsledare världen än så länge har skådat. (Med statsledare menar jag högsta politiska hönset i ett land.) Ingen tillfrågad har än så länge kommit på ett land som har haft kvinnlig statsledare.

Vore tacksam om någon kunde hjälpa mig att INTE dra den mest närliggande konklusionen.
//
Leva eller lyda

Gulan Avci fortsätter sin kamp mot islamism

Gulan Avci, ordförande i liberala invandrarförbundet, skriver på sin blogg om vikten att kämpa mot att islams traditionella normer sprider sig i Sverige. Gulan uppmärksammar i sitt inlägg bland annat att Mahmoud Aldebe, ordförande för Sveriges muslimska råd, vill införa sharialagstiftning i Sverige för muslimer. Sveriges muslimska råd företräder 80 000 muslimer.

"Muslimsk sharialagstiftning bryter mot principen att alla människor är lika inför lagen. Sharialagar upphöjer mannens ställning över kvinnans. Sharialagar finns i länder där diktatur råder och kvinnan lever i förtryck. Och detta vill alltså Mahmoud Aldebe införa i Sverige. Det är ett svek mot de människor som flytt undan religiös förtryck, men det är framförallt ett hån mot den svenska demokratin och svenska kvinnors kamp för jämställdhet och jämlikhet de kämpat för de senaste 100 åren."

Att hantera islam är liberalismens stora utmaning på 2000-talet. Det är särskilt viktigt att vi stödjer de kvinnor som öppet vågar ta strid för sin och andras frihet från religion.
//
Casparus Due

På Nationaldagen

Som väntat blev det bråk mellan de svarta och de bruna vänsterextremisterna (samma skrot och korn). Artiklar i bl.a. SvD, DN och Sydsvenskan.

Tacka vet jag komikern Henrik Dorsins lysande hyllning till Sverige. Du kan se den på YouTube.

"Men vårat svårmod, det ökar vår aptit, på kräftor, kaffe, sill och självmord, sex och sprit."

(Länken hittad hos HAX)

//LibeRatio

EU-kommissionen lägger fram sitt förslag till gemensam migrations- och integrationspolitik

Idag presenterar EU-kommissionen sitt förslag till ny migrations- och integrationspolitik i EU. Förslaget ska nu ut på remiss och förväntas beslutas av ministerrådet innan året är slut. Genomförandet av den nya politiken ska, enligt ambitionen, vara klar senast 2010.

En ambition med den nya politiken är att dela bördorna för flyktinginvandringen: "There is a pressing need for increased solidarity…so as to ensure that responsibility for processing asylum applications and granting protection in the EU is shared equitably" säger ansvarige Kommissionär Mr Frattini. EU-kommissionen vill också harmonisera reglerna för vem som ska berättigas asyl.

EU Observer skriver
att antalet asylansökningar minskat ända sedan 2002 men att vissa länder lever under ett enormt tryck av asylansökningar. De räknar upp fyra länder med över 20 000 asylansökningar per år: Storbritannien, Sverige, Frankrike och Tyskland. Sverige är det enda land som beviljar asyl till över hälften av ansökningarna. Sverige är alltså bland de absolut största mottagarlanderna av asylsökande. Antagligen det största i antal räknat.

Sverige kan inte vänta på EU
Det är uppenbart att den situation som Sverige befinner sig i, som Europas största mottagarland av flyktingar, är helt orimlig. Antingen tar de andra Europeiska länderna ett större ansvar, vilket trots att EU-Kommissionen och Sveriges regering vill det, antagligen inte går att genomföra. Det andra alternativet är att Sverige själv gör något åt saken. För göra någonting måste man. Det kommer fler irakier till Södertälje än USA. I Malmö kommer uppskattningsvis 7-10 000 irakier under 2007. Under år 2007-09 beräknar Migrationsverket att mellan 30-40000 irakier årligen kommer att söka asyl i Sverige. Med den graden av beviljade ansökningar som finns idag tillsammans med familjeinvandring innebär det knappt 100 000 invandrade irakier inom en fyraårsperiod (2006-2009)

Två miljoner Irakiska flyktingar lever i Syrien. Många av dem har släktingar i Sverige, ännu fler säger sig vilja till Sverige. Alla förstår ju att Sverige inte kan ta emot dem alla. De Irakier som redan har fått asyl i Sverige kommer bara dem att leda till 10 000-tals personer som följdinvandrar av familjeskäl.

Fem punkter för en bättre migrationspolitik
Följande fem punkter borde ligga till grund för en reformerad, men fortfarande generös, migrationslagstiftning:
1. Ge alla beviljade asylsökande temporära uppehållstillstånd. Är läget oförändrat i hemlandet och personen har skött sig och bott i Sverige under tiden så ge permanent uppehållstillstånd.
2. Ta bort möjligheten att söka asyl från demokratiska länder. Idag missbrukar många östeuropeer asylsystemet.
3. Automatisk utvisning vid brott med fängelse i straffskalan för icke-medborgare.
4. Ställ krav för att bli medborgare. För att bli medborgare bör du visa att du är beredd att investera i ditt nya land (språk, arbete etc..).
5. Krav på försörjning för att få familjeinvandra.
//
Casparus Due

Stark öppning av Maud

I gårdagens interpellationsdebatt gjorde Maud Olofsson en stark öppning som tål att citeras:

"Herr talman! Jag beklagar att jag är någon minut sen. Jag har ägnat mig åt att försöka regelförenkla för småföretagen och beskriva regeringens handlingsplan."

Du är förlåten Maud!

//

Leva eller lyda

tisdag 5 juni 2007

Pedofil.se, får vi se en repris på Freivalds nedsläckning?

Jag uppmanar alla läsare att ta del av diskussionen på Oscar Swarts blogg om hemsidan Pedofil.se. Pedofil.se har lett till stor moralpanik. Justitieminister Beatrice Ask(m) hälsar till DN genom sin pressekreterare Rickard Wessman att hon inte känner till sajten pedofil.se.

- Det är upp till de rättsvårdande myndigheterna att hålla koll på om det begås brott på internet, säger han.

Tomas Bodström däremot vill se över lagstiftningen och tycker det är märkligt att Justitieministern inte tycker någonting. Det tycker inte jag med tanke på Laila Freivalds-historien och hennes inblandning i nedsläckningen av Sverigedemokraternas hemsida som publicerade Mohammedkarikatyrerna.

Jag har tidigare tagit upp boken Svenska tabun av Karl-Olov Arnstberg. Han menar att ett av de största Tabu som finns i Sverige är pedofili. Först gör han en tydlig uppdelning. "Pedofili handlar om att tända sexuellt på icke könsmogna barn. Att sexuellt åtrå mycket unga personer som är könsmogna är däremot inte pedofili." Därefter tar han upp det orimliga i flera rättsfall där mannen dömts för våldtäkt, trots att flickan varit könsmogen och pojken bara varit något år äldre. Det mest fascinerande är dock när Arnstberg redogör för synen på pedofili i 60-talets Sverige. RFSL hade en tid en arbetsgrupp som verkade för att åldersgränsen för "lovlighet" skulle tas bort. Flera tunga remissinstanser gav visst stöd i frågan. Läkare förde debatten om åldersgränsens vara eller inte vara öppet. Som sagt, läs blogginlägget som jag länkar till ovan. Det ger onekligen någonting att tänka på.
//
Casparus Due

Skål tamejfan!

Idag kom domen som var lika oväntad som välkommen. EG-domstolen slår fast att det svenska förbudet mot privatimport av alkohol strider mot den grundläggande fria rörligheten (artiklar i bl.a. DN och SvD). Fri rörlighet för varor och tjänster är en av hörnpelarna inom EG-rätten (och sannolikt ett viktigt skäl till att majoriteten röstade för ett EG/EU-medlemskap på tiden då det begav sig). Förutom att det är ett rejält nederlag för svenska monopolkramare, visar domen också att juristerna vid EG-domstolen har den ryggrad som många av de sossemarinerade politiska knähundarna inom svenskt rättsväsende saknar.

En fundamental princip inom ett rättsstat är att statens företrädare ska följa gällande lagar och ytterst grundlagen. I de fall då det råder tveksamheter måste individens rättigheter gå före alla politiska övervägande. Så har inte skett när drygt 7 000 privatimportörer fått sin alkohol beslagtagen. Skäms Sverige!

Det är föga förvånande att Alliansens mest värdekonservativa parti tagit över ansvaret för folkhälsan efter mannen som givit begreppet "politisk broiler" ett ansikte*. För de som till äventyrs inte vet vad den s.k. folkhälsan är så kan den kort förklaras med att staten tar dina pengar för att i kampanjform berätta för dig hur du ska leva ditt liv. Det är en förlegad socialistisk konstruktion som borde kasserats för länge sedan.

* Måste medge att jag tycker genuint illa om Morgan Johanssons politiska gärning och argumentation. Ogillandet förstärktes igår av hans raljanta försvar för sina försök att förvandla KU till en värre politisk lekstuga än det redan är.

//LibeRatio

Dömd bankrånare såklart oskyldig i Sverige

Kommunpolitikern Dmitar Savic (mp) sitter anhållen i Tyskland eftersom det finns en internationell häktningsorder. Han är svensk medborgare och i höstens val kom han in i fullmäktige i Krokom. Han sitter också med i styrelsen för miljöpartiets länsorganisation.

Den kroatiska motsvarigheten till HD har fällt honom för bankrån och han väntas nu utlämnas till Kroatien. Hans partikamrat Owen Laws berättar i Öresundsposten att han är mycket orolig och tycker det här är allvarligt.

Låt oss inte hoppas att fallet blir som Calle Jonssons där det grekiska rättsväsendet misstänkliggjordes för att överhuvudtaget anklaga Calle. Om det finns en internationellt erkänd dom mot Dmitar Savic för bankrån ska den självklart följas. Varför ska just svenska medborgare stå över lagen? Om det hade varit tvärtom, att en Kroat blivit dömd i högsta domstolen för att ha rånat banker i Sverige, hade det säkert låtit annorlunda. Då hade få ojat sig över hur synd det är om den stackars bankrånaren.
//
Casparus Due

Skönt med klarspråk från polisen

Länspolismästare Carin Götblad skriver på DN-debatt att polisen måste övergå till hårda tag för att inte extremvänstern och extremhögern ska lyckas göra nationaldagen till en symbol för ett splittrat Sverige.

Det är skönt att höra en principfast länspolismästare. Demonstrationsrätten ska värnas om demonstranterna håller sig inom lagens råmärken.

"Vanligen sker konfrontationen genom att extrema vänstergrupper på ett våldsamt sätt försöker störa de högerextremas möten och demonstrationer. Det omvända är betydligt mer sällsynt." "När olika vänsterextrema grupper försöker störa de högerextremas möten hamnar även vanliga medborgare i kläm. Bilar vandaliseras, butiksfönster slås sönder och en eller annan kan också få sig en omgång om de står i vägen."

Vänsterextremisterna har inte monopol på våra gator. De ska hållas kort och inte kunna slå sönder offentlig och privat egendom. De ska helt enkel behandlas som det drägg de är. För varje gång vänsterextremisterna beter sig så här vinner fascismen och får ökad legitimitet, vilket till varje pris måste undvikas. Låt de bruna visa upp sig som de förlorare de är. Ge dem inte mer sympati och utrymme än de förtjänar.
//
Casparus Due

Dags att lägga offerdiskursen bakom oss

En ny utredning från IFAU som ni hittar här visar att studier ger förbättrad inkomst oavsett var du är född. Rapporten visar att det inte finns någon skillnad i avkastning på utbildning om utbildningen förvärvas i Sverige. Utländsk utbildning ger en marginellt sämre avkastning.

Resultatet tyder på att arbetsmarknadsdiskrimineringen är marginell. Invandrare som har en svensk utbildning har en minst lika god avkastning på utbildning som inrikes födda. Det är faktiskt så att avkastningen på utbildning är allra högst för invandrare med bakgrund utanför Europa.

Budskapet: Det lönar sig att studera. Din framtida inkomst beror på dig. Det går inte att skylla på någon diffus strukturell diskriminering.
//
Casparus Due

måndag 4 juni 2007

Svenska tabun: Att generalisera

Karl-Olov Arnstberg har nylighen gett ut en bok om svenska tabun. Det är en mycket roande läsning även om man inte håller med om allt.

Där menar han att vi Svenskar har problem att förhålla oss till andra kulturer och att många frågor kring det är tabu. En av förklaringarna till det är, enligt Arnstberg, att det i Sverige är förbjudet att generalisera. Antingen kan en förklaring vara individuell, eller så är den allmänmänsklig. Det gäller till exempel oönskade samhällsfenomen som hedersmord. Hedersmord beror därför, enligt svensk standardförklaring, antingen på en tokig individ – eller är det utslag av något som hela mänskligheten delar, t.ex partiarkatet. ALLA människor är olika och ALLA är en del av mänskligheten. Inga generaliseringar går att göra däremellan!

Arnstberg citerar Hanne Kjöller som i DN bröt mot tabu när hon angrep boken "Debatten om hedersmord - Feminism eller rasism" (Svartvitts förlag)

”Vi som menar att det faktiskt finns ett samband mellan vilka 15-åriga flickor som riskerar att få en kula i skallen när de går på bio med en jämnårig pojke och var deras föräldrar kommer ifrån, vi som menar att det faktiskt inte är någon typisk skandinavisk företeelse att slänga upp sina femåriga döttrar på köksbordet för att skära bort klitoris och blygdläppar, vi som menar att det faktiskt inte är i Danmark som otrogna kvinnor stenas till döds - vi buntas glatt ihop med rasbiologer och diverse högerextrema rörelser.”

Ett känt exempel på tabubrott är när Mauricio Rojas menade att det finns skillnader mellan olika grupper när det gällde brottslighet. Så fick man absolut inte säga i Sverige. Arnstberg tar i boken upp en rad frontalangrepp som riktades mot Rojas. Stefan Jonsson kallade Rojas för rasist, LUF vill avsätta honom som talesman i Folkpartiet och Masoud Kamali menade att Rojas utövade symboliskt våld mot invandrare. Rojas redovisning att vissa grupper av invandrare begick mindre brott än inrikes födda och andra mer fick helt enkelt inte uttalas. Många anklagade också Brå för att överhuvudtaget ta fram statistiken och regeringen för att tillåta det.

I Danmark ger däremot Danmarks Statistik ut regelbundna rapporter om olika gruppers brottslighet och har till och med utarbetat ett kriminalitetsindex. Liknande undersökningar görs i de flesta andra västeuropeiska länder, t.ex. Nederländerna. Inte för att stigmatisera invandrare, utan tvärtom. Brottsligheten skiljer ju sig extremt mycket mellan olika invandringsgrupper, så varför peka ut alla invandrare?

Kalle Strokirks bildblogg driver med det här (utifrån en lite annan synvinkel dock). Nu är det till och med stigmatiserande att generalisera när det gäller skillnader mellan vissa hundraser.

" I Norge är en handfull raser förbjudna och i Spanien måste den som vill äga vissa hundraser ha "körkort" och får inte vara kriminellt belastad.

Så långt går inte jordbruksminister Eskil Erlandsson. Han menar att det är omöjligt att komma till rätta med problemet genom att peka ut några hundraser och förbjuda dem.

- Vilken hund som helst kan läras upp till att bli aggressiv av fel ägare, konstaterar Eskil Erlandsson."

//
Casparus Due

Vänsterintellektuella är antifeminister?

Lilla Torg Liberalerna har tidigare uppmärksammat Lisbeth Lindeborgs inlägg på DN debatt. Idag fortsätter Lindeborg sin hedervärda insats att lyfta fram alternativa perspektiv i debatten om integration, islam och feminism. I en artikel i DN berättar hon om Fadéla Amara, en av initiativtagarna till den franska rörelsen "Varken hora eller kuvad".

"I sina tre böcker har Amara beskrivit hur hon redan som tonåring engagerade sig politiskt både i SOS Racisme och i socialistiska grupper. Men snart upptäckte hon att det likaberättigande som krävdes av invandrargrupperna inte motsvarades av en egen likvärdighet i praxis; i stället praktiserades ett massivt kvinnoförtryck. Inte heller fanns kvinnlig emancipation på någon av de många organisationernas agenda."

Amara beklagar att så många vänsterintellektuella inte kommit till medvetande om kulturrelativismens inhumana följder. I Sverige ser vi idag samma problem. Feminister som Ayaan Hirsi Ali, journalisten och författaren Dilsa Demirbag Sten och integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni stämplas av motståndare som islamofober. Kvinnor med utländsk bakgrund som tar plats i offentligheten får helt enkelt finna sig att utsättas för mordhot när de har en annan agenda än vänsterns kulturrelativism och medlöperi med islamistiska mörkermän. Det måste få ett slut.
//
Casparus Due

söndag 3 juni 2007

Demokratikanon - ett utkast

Ett utkast till den demokratikanon jag tidigare skrivit om. En sån här lista är naturligtvis alltid generaliserande, ej komplett, smått löjlig etc. Men när det är sagt är det också en rolig sak som kan bidra till allmänt höjd allmänbildning och locka till debatt och fördjupning. Och det är ju inte så dåligt. Så här kommer ett utkast som bloggens läsare uppmanas att tycka till om:

Tio-i-topp
Enskilda personer som betytt mest för den svenska demokratin (enbart svenskar verksamma i Sverige)

1. Johan August Gripenstedt, som Per T skriver utmärkt om i Sydsvenskan (3/6-07). JAG som han ofta kallade sig (initialerna) drev igenom en mängd liberala reformer i Sverige och lade grunden till de hundra år av tillväxt som Socialdemokraterna sedan började omfördela. Han var starkt bidragande till att näringsfriheten etablerades 1864, hans släppte räntan fri och förbättrade infrastrukturen. "Han pläderade för utvidgad religionsfrihet, i första hand för judar, och gjorde en kraftfull insats för den representationsreform som 1866 ersatte de fyra stånden med två kammare." (Per T)

2. Anders Chydenius, den svenska liberalismens fader. Mannen bakom Tryckfrihetsförordningen och Offentlighetsprincipen 1766. Statens roll enligt Chydenius: "emot utvärtes våld och invärtes förtryck".

3. Nils Edén, den liberale statsministern som inte bara lyckades hålla den socialistiska revolutionen borta från Sverige. Med viss hjälp från Hjalmar Branting införde han också allmän och lika rösträtt 1918. Tack vare Edén infördes även kvinnlig rösträtt 1919.

4. Gustav Cassel, ekonom som förklarade att "fri kapitalistisk ekonomi kunde prestera 3 procents tillväxt per år. Det innebar att svenskarnas standard skulle fördubblas vart tjugofemte år ... alla förbättringar man kunde åstadkomma med socialpolitik, bidrag eller regleringar skulle vara futtiga i jämförelse." (Bengtsson, Norberg: Frihetens klassiker, Timbro 2003)

5. Herbert Tingsten, folkstyrets främsta försvarare under fyra årtionden av hot från olika totalitära system.

6. Vilhelm Moberg, författaren som med en sylvass penna bekämpade nazisterna och kommunisterna under och efter andra världskriget.

7. Ingemar Hedenius, filosofen och Uppsalaprofessorn som på allvar satte igång sekulariseringsprocessen i Sverige genom stenhård tro på förnuftet och vass polimik med dogmatiker och konservativa kristna

8. Eli F Heckscher, ekonom som genom intensivt forsknings- och upplysningsarbete lyckades påverka såväl borgerliga som socialdemokrater i riktning mot högre grad av marknadsekonomi, konkurrens, frihandel och stabil finanspolitik.

9. Per Ahlmark, statsministern och författaren som tydliggör socialismens sanna natur som få andra. I en tid då FN fortfarande var heligt i svenska sinnen, vågade han kritisera den minst sagt bristande syn på frihet som råder i organisationen.

10. Per Albin Hansson - han tog oss trots allt igenom depression och världskrig.

Vänsterns väg är våldets

SvD:s ledarskribent Per Gudmundson (även blogg här) tillhörde tidigare den s.k. frihetliga vänstern. Vändpunkten för honom kom under Göteborgskravallerna 2001 då han insåg att hans kamrater faktiskt försökte döda poliser med de gatstenar de slungade iväg. Ganska ofta hör man att sammankomster anordnade av grupper på vänsterkanten urartar i våld. Det är inte sant! Våldet är planerat i förväg och en integrerad del i dessa vänstergruppers tillvägagångssätt. För det flesta kommer det inte som någon överraskning men det är ändå befriande att höra det från någon som befunnit sig på insidan (ledarsidan i SvD).

Det är illa att det finns så många våldverkare inom grupper på den extrema vänsterkanten. Men än värre är att de genomför sina våldhandlingar med övriga vänsterns goda minne. Istället för att ta avstånd från våldet förs en lång rad bortförklaringar fram. Aftonbladet i allmänhet och Wolfgang Hansson i synnerhet hamnar ofta på fel sida om våldets gräns. Många vänsterbloggare varvar sina bortförklaringar med hyllningar till diktatorer som Castro, Chavez och Ahmadinejad.

Fram träder ett tydligt budskap: Vänsterns väg är våldets!

//LibeRatio

Nytt fascistiskt herrmode: magväska


Fyra dagar till G8 och massförstörelsen och våldet har redan börjat. Sydsvenskan/TT rapporterar bra från Rostock. De värjer sig inte för att visa kravallturismens allra värsta sida.

Redan innan de två kilometer långa tågen hade nått hamnen i Rostock, där det avslutande mötet hölls, gick de till angrepp. De rev upp betongplattor ur trottoarer, slog sönder dem och kastade betongbitarna och stenar mot den massiva poliskedjan. Också raketer avfyrades.

Tre Rostockbor, som inte lämnat staden och inte parkerat på ett säkert ställe, fick sina bilar omkullvräkta och vandaliserade.

Med ett betongstycke i ena handen och en ölflaska i den andra krossade en ung man med huva och halsduk för ansiktet systematiskt och frenetiskt alla rutor, medan andra demonstranter filmade resultatet med sina mobiltelefoner.”

I ett reportage av Kinga Sandén (finns inte på sydsvenskans hemsida än) beskrivs också det chicka mode som gäller bland de svartklädda fascistgrupperna: magväskor. "Maskerade demonstranter tar upp verktyg ur sina magväskor och bryter upp gatsten. Polisen gör framstötar in i folkmassan men måste flera gånger retirera undan stenregnet". Sofia Kjellén, svenska attack, säger på ett annat ställe i artikeln: "Svartklädda med magväskor. Man känner ju igen dem".
//
Casparus Due

Censurkramande kulturrelativister får en välkommen känga

Lisbeth Lindeborg vågar på ett befriande sätt kritisera FN´s försök att tysta islamkritiker och ger samtidigt alla censurkramande kulturrelativister en välkommen känga på DN Debatt: "I Sverige attackeras företrädare för en konstruktiv kritik av islam och de utpekas som islamofober i syfte att försöka skrämma dem till tystnad. Detta provinsiella debattklimat präglat av konfliktskygghet och bakåtsträvande tendenser återfinner jag ingen annanstans i våra grannländer."
//
Leva eller lyda