lördag 14 juli 2007

Leva eller lyda loggar ut

Så har turen kommit till mig att ha lite semester. Det betyder att jag samlar på mig en massa tankar och idéer som kommer att publiceras på bloggen i början av augusti, då jag loggar på igen.

Glad sommar!

//
Leva eller lyda

fredag 13 juli 2007

Det islamska trossamfundet i Danmark arbetar för att utfärda fatwa mot Jyllandsposten

Det Islamiske Trossamfund i Danmark vägrar att acceptera att Muhammed-krisen inte lett till något straff för Jyllandsposten. Får muslimerna inte en ursäkt eller seger i domstol kommer samfundet att åter igen skicka en delegation till Mellanöstern för att kräva en fatwa mot Jyllandsposten.

- "Ingen er stillet til ansvar for forhånelsen af vores profet. Derfor har vi ikke andet valg end at bede om en fatwa", säger talesmannen Kasem Ahmad.

Kasem Ahmad säger att en Fatwa inte nödvändigtvis behöver betyda beslut om att någon ska dödas, men att det är upp till religiöst lärda att besluta om fatwans innehåll.

Kommentarer är överflödiga. Det var när ledande muslimska företrädare från Danmark åkte på turné, för att få stöd efter att Jyllandsposten publicerat satirteckningar av den så kallade profeten, som affären fick internationella proportioner. Nu vill samma imamer upprepa sin turné och återigen piska upp hat mot Jyllandsposten, Danmark och yttrandefriheten. Snälla sluta ta dessa religioner på så stort allvar.
//
Casparus Due

Massutvisningar av somlier i Finland

Finland är inte känt för att vara något stort invandringsland - även om den estniska och ryska invandringen ökat mycket de senaste åren. Men det finns en liten somalisk minoritet som nu minskar drastiskt.

Finska Huvudstadsbladet berättar om att omkring 20 somaliska ungdomar kommer att utvisas till Somalia på grund av grov brottslighet.

- Utvisningarna kommer säkert att skrämma andra somaliska unga in på den smala vägen, men metoden är ändå för hård, anser Abdirizek H. Mohamad, ordförande för somaliska förbundet i Helsingfors.

Polisen ville ursprungligen utvisa hela trettio somalier, men utlänningsverket strök sex från listan. Resten ser man inga hinder för att skicka i väg. En person som har någon form av uppehållstillstånd och som gör sig skyldig till ett brott som ger minst ett år fängelse kan enligt lagen utvisas. De tre som dömts till utvisning i första omgången har dömts till 4,5-8 år långa fängelsestraff. Männen är i åldern 20-24 år, kom till Finland när de var 9-10 år gamla, och alla tre har flera fall av misshandel av utomstående på sitt samvete.

Hur dum får man egentligen vara? Att begå så grov brottslighet utan att vara medborgare är så dumt att de förtjänar utvisning. Allmänheten i Finland verkar instämma.
//
Casparus Due

onsdag 11 juli 2007

Kritik mot islamism är rasism enligt Kulturnytt i Sveriges Radio

I dagens kulturnytt recenserar Lawen Mohtadi det senaste numret av det liberala samhällsmagasinet Neo.

Magasinet har, enligt Mohtadi, en slags "barnestetik" och presenterar inlägg som "ligger på en nivå där självklarheter presenteras som nydanande insikter".

- När högern ska ge sig på kultur blir det genast avkall på stringens och kunnande. Det är synd, säger Mohtadi

Temat i sommarnumret är islamism. Den kanadensiska författaren Irshad Manji får OK av recensenten. "Hon är feminist och lesbisk och muslim, och hon efterlyser mer debatt och ifrågasättande inom islam." Den brittiska journalisten Melanie Phillips går dock inte hem utan hennes tankegångar sjunker, enligt Mohtadi, ner i rasismens träsk.

Så förvandlas kritik mot islamismen till rasism i kulturvänsterns värld. Det är en fruktansvärd debatteknik som tystar allt ifrågasättande och kritisk diskussion. Håller du inte med mig så är du rasist! Det är intellektuellt klent.

Mohtadi har bakgrund i den kommunistiska "anti-rasistiska" tidningen MANA och arbetar nu med tidskriften Slut med utgångspunkt i feministisk och postkolonial kritik, två tidningar där många aktiva vänsterpartister ur den kommunistiska falangen har sin hemvist. Det är alltså en ideologisk motståndare i tidskriftsbranschen som får granska NEO för Sveriges Radios räkning. Skam åt SR.
//
Casparus Due

Fler blåa nyheter från de rödgröna

Miljöpartiet är inte bara melonpartiet. Ibland inser de faktiskt att marknaden är bästa drivkraften. Peter Erikssons utspel i Almedalen (DNx2) är ett exempel på det. Under rubriken 25.000 nya elproducenter vill han lyfta fram de marknadsliberala lösningarna, även om det inte är precis de orden han väljer:

- I Sverige har vi en vana att tänka enormt storskaligt, i gigantomatiska system byggda för Vattenfall, Fortum och Eon, säger Peter Eriksson.

- Vi vill utnyttja entreprenörskapet hos tusentals människor för att bygga ett säkrare, mer miljövänligt elnät. Decentraliserade ellösningar kan på lång sikt ge väl så stor effekt. Många små elproducenter minskar också sårbarheten i nätet.

Förslaget ligger helt i linje med vad jag tidigare har skrivit om elmarknaden. Lite solceller här och ett vindkraftverk där löser inte enegiproblematiken. Det är ett mycket litet bidrag.
Men om det kommer fram 25 000 nya elproducerande entreprenörer ökar chanserna väsentligt för att några av dem utvecklar nya tekniskt och ekonomiskt hållbara lösningar, i förhållande till om de offentligägda bolagen tillsammans med Eon ensamma ska driva utvecklingen.

En annan blå miljöpartist att hålla ögonen på är Gunvor G Ericson.
//
Leva eller lyda

Nu ska nöjen förstatligas för att skydda folk

"I fortsättningen blir endast statligt drivna --- tillåtna. Dit har endast politiskt pålitliga och godkända personer tillträde ... (Det är) "ministeriet för folkets säkerhet" som förbjuder privata --- ... Vanligt folk har inte råd att besöka dem."

Nej, det är inte statliga casinon som diskuteras. Det är Kim i Nordkorea som nu förbjuder privata karaokebarer. (DN)
//
Leva eller lyda

Nu startar svenneförmedlingen

Blatteförmedlingen i all ära, nu kommer Svenneförmedlingen. Casha in på etnicitet. Vad det nån som sade Gringo?
//
Casparus Due

Mer om reggae och homofobi

DN har rapporterat om konsertarrangörer som inte vill boka reggaeartister för att de inte aktivt tar avstånd från homofobi. Lilla Torg Liberalerna har tidigare uppmärksammat att tre ledande reggae-artister skrivit på ett kontrakt där de lovar att arbeta aktivt för bekämpandet av bland annat homofobi.

Nu rapporterar 876 Entertainment att Beenie Man inte erkänner att han skrivit på något kontrakt.
Why would I sign when I am going to continue to perform these songs I have." säger han till reportern Claude Mills.

Beenie Man och många fler stora reggaeartister kommer senare i sommar till nordens största reggaefestival i Uppsala. Musiken svänger. Kärleksbudskapet väger tyngre än de sporadiska homofobiska utfallen. Låt Beenie Man och de övriga komma hit och spela så länge de inte hetsar mot homosexuella på scen. Om de gör det så finns det lagstiftning som gäller, också för reggaeartister.
//
Casparus Due

tisdag 10 juli 2007

Varför Woods, men inte Mohammed?

Gudmundsson uppmärksammar vad svensk press för länge sedan borde ha uppmärksammat, nämligen att somaliern Ramzi Mohammed som igår dömdes för "det lyckligtvis misslyckade terrorattentatet den 21 juli 2005", hade svensk hustru.

Annars är svensk media inte sen med att påpeka vilka kändisar som är gifta med svenskar - Tiger Woods, Luis Figo, Kofi Annan m.f.
Kanske är de inte lika stolta över den här kopplingen.
//
Leva eller lyda

(S)å mycket bryr de sig om kommunalt självstyre

(S)tatssekreterarna tänker högt i Almedalen om kommunalskatten. Deras förslag är häpnadsväckande nog att avskaffa kommunalskatten och låta staten betala för vård, skola och omsorg. Precis som om staten inte redan var stor nog.

Inlägget väcker dock tankar. Man skulle kanske göra omvänt och avskaffa statsskatten och den kommunala omfördelningspolitiken. Kommunerna kunde istället betala en fast procentskatt till staten.

Det kommunala självstyret hade styrkts och vi hade fått den efterlängtade platta skatten. Två flugor i en smäll. Dessutom hade man skapat en ordentlig skattekonkurrens mellan kommunerna som förmodligen hade pressat ner skattetrycket rejält på lite sikt, samtidigt som staten skulle få anpassa sina utgifter efter hur mycket kommunerna drog in i skatt.

Bara en tanke!
//
Leva eller lyda

I väntan på Möllerkommissionen

På senare år har det blivit populärt att tillsätta politiska kommissioner. Oftast faller de i glömska efter en tid eller kommer fram till något utan värde. Några lysande undantag finns dock. Kommissionen som tillsattes efter flodvågskatastrofen gjorde ett mycket gediget arbete. Tyvärr har de verkliga politiska konsekvenserna uteblivit. I de allra flesta fallen misstänker jag att tillsättandet av en kommission bara är ett sätt att undvika politiskt ansvarstagande.

Föreslår de nya socialmoderaterna kraftiga skattesänkningar lär de få alla svekdebatters moder på halsen. Men det är ingen hemlighet att det svenska skattetrycket är bland världens högsta. Något måste göras!

Tips: Tillsätt en kommission och döp den efter förre Malmöpolitikern Gustav Möller (s). Till skillnad från sina samtida socialdemokratiska kollegor var han en pragmatiskt lagt politiker. Undrar hur Sverige sett ut om han efterträtt Per Albin Hansson istället för Tage Erlander.

Det kanske mest kända citat Möller lämnade efter sig var: "Varje skattekrona som inte används effektivt är som att stjäla från de fattiga". Det räcker egentligen med den devisen för att beskriva kommissionens uppdrag. Det är en väldigt stor del av skattekronorna som inte används effektivt och det är framförallt svenska låg- och medelinkomsttagare som får stå för notan. Stöld ska inte få löna sig!

//LibeRatio

måndag 9 juli 2007

Största möjliga tystnad

Göran Eriksson på SvD beskriver med tre M varför Mona Sahlin är så tyst:
Mandatet - Mona är ingens favorit, inte ens sossarnas.
Medvinden - Det går bäst för sossarna när de håller tyst.
Moderaterna - De har lyckats med att bli det nya arbetarpartiet - på gott och ont.

Frågan är hur länge den före detta samhällsbyggnadsministern m.m. kan fortsätta med att vara anonym, så att medvinden kan hålla i. Hennes "utspel" om ungdomspanel är i varje fall helt i linje med den anonyma framtoningen. Men det är nog bara en tidsfråga innan den hårt arbetande mamman inte har tid över till att styra sin ekonomi och hålla reda på vad som är hennes, partiets och andras eller att hon på allvar börjar tala arbetsmarknadspolitik och lovar höjda bidrag åt alla.
//
Leva eller lyda

Lilla Torg Liberalerna är nu registrerade i Malmö på bloggkartan.se

Skrattretande inlägg av Paul Lappalainen om regeringens integrationspolitik

Den 6 juli i Svenska Dagbladet angriper Paul Lappalainen och Stina Lyles regeringens integrationspolitik och i synnerhet satsningen på instegsjobb. Kritiken är pinsam och ohederlig. Paul Lappalainen skriver under som jurist och diskrimineringsexpert. Det han inte berättar är att han går Miljöpartiets ärende.

Lappalainen har länge varit aktiv miljöpartist, till exempel i Stockholms integrationsnämnd. Hans parti tvingade socialdemokraterna att tillsätta en utredning om strukturell diskriminering som leddes av just Lappalainen. Utredningen hamnade dock snabbt i skuggan av Masoud Kamalis ökända utredning. Lappalainen har i flera omgångar, liksom Stina Lyles, arbetat på Integrationsverket. Han har också hunnit med en runda som expert på Centrum mot Rasism, som också Miljöpartiet lyckades tvinga igenom i förhandlingar med den förra socialdemokratiska minoritetsregeringen.

Paul Lappalainen och Stina Lyles vill ha mer regleringar och tvingande regler för företag och andra arbetsgivare. Och så framhåller de Kanada som föregångsland. Kanada brukar framhållas, inte minst av Lappalainen och andra som efterlyser en aktiv diskrimineringspolitik. Vad de inte berättar är att Kanada är ett relativt framgångsrikt land för att de kombinerar en antidiskrimineringspolitik med:

  • Låga skatter
  • Låga ingångslöner och stor lönespridning
  • En liberal arbetsrättslagstiftning
  • Stor arbetskraftsinvandring
  • Språkkrav och lojalitetsförklaring för att bli medborgare
En del av detta vill nu alliansen införa. Men Lappalainen blundar och ser bara diskriminering. Att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden är viktigt för att underlätta invandrare att få arbete. Särskilt nyanlända invandrare har haft mycket svårt att komma in på arbetsmarknaden. Nystartsjobb i kombination med instegsjobb riktar sig just till nyanlända invandrare och andra som inte har arbetslivserfarenhet. Det är precis sådana insatser som t.ex. OECD och EU rekommenderar i Sveriges fall. Säråtgärder kan alltid ifrågasättas, men här handlar säråtgärderna om riktade sänkningar av skatter och andra lönekostnader för arbetsgivare. Samtidigt har det blivit mer lönsamt att arbeta för alla. Sysselsättningen ökar nu snabbt för utrikes födda.

Om regeringen nu också kunde reformera arbetsrätten hade Sverige haft alla förutsättningar att bli det framgångsrika integrationsland vi alla vill. En mer balanserad migrationspolitik och mer personligt ansvar för den enskilda invandraren hade ytterligare förbättrat förutsättningarna.
//
Casparus Due

Religionen är inte död

I skuggan av Live Earth och de senaste utspelen i Almedal står det klart att religionen inte är död. Den har bara ändrat ansikte. "Påven" (och tillika förloraren) Al Gore manar på och "prästerskapet" i Alliansen bräker glatt med. Att människans utsläpp av koldioxid skulle ha någon avgörande inverkan på klimatet är lika "bevisat" som Guds existens. Ändå ligger den nya tidens religion till grund för alltmer skenande idioti.

"Bensinskatten måste höjas," säger miljöminister Andreas Carlgren (c). Som underlag används en rapport från Statens Institut för Kommunikationsanalys Sika (DN). Förutom det farliga med att göra sänkningen av koldioxidutsläppen till ett självändamål använder Sika, enligt Bil Sweden, delvis felaktiga beräkningsunderlag (DN). Bland annat tar inte trendkurvorna hänsyn till att nyare bilar släpper ut betydligt mindre koldioxid än de äldre. Det är rimligt att anta att i takt med att Västeuropas äldsta bilpark (den svenska) förnyas, kommer utsläppen att minska.

Carlgren avvisar den fördubbling av bensinpriset som SIKA föreslår (DN) men flaggar ändå upp för en ganska kraftig höjning. Lyckligtvis inte lika kraftig höjning som avgrundsvänsterns Jan-Inge Flücht (Jinge) önskar. Men å andra sidan har nog Carlgren en mera avog inställning till Stalins 30-tal än Jinge och vill inte att Sverige ska utvecklas i den riktningen.

Varför vill Alliansen förstöra vanliga människors livspussel på grund av religiös övertro? Kristdemokrater behöver inte bemöda sig med att svara ;-) Även i områden med relativt utbyggd kollektivtrafik, som t.ex. Skåne, är det många människor som behöver bilen för att få tillvaron att gå ihop. När Alliansen dessutom ställer (det fullt rimliga) kravet att man ska söka jobb inom en större radie från hemorten ökar behovet av bil. Det är inte bara resorna som kommer att bli dyrare. Nästan allt ökar i pris när bensin- och dieselskatterna höjs.

När Carlgren kräver och får igenom att Gore, Madonna och Bono ska cykla till Sverige nästa gång de ska hit, då får han gärna dubbla bensinskatten. =)

//LibeRatio

söndag 8 juli 2007

Patrik Svensson kämpar mot fördomsfull tandläkare

Sydsvenskans kulturskribent, Patrik Svensson skriver idag en utlämnande krönika om sin politiska bakgrund som radikal vänster och sina arbetarklass-föräldrars färd mot välfärd. (inte klassresa enligt PS, utan en klass som färdats långt).

Vad jag inte kunde förstå var varför mina föräldrar aldrig tycktes ha delat min fascination. Varför hade de aldrig åkt med i sjuttiotalets stora vänstervåg? De var arbetare, de var vänstersinnade, de var unga. Varför hängde de inte med i en frihetsrörelse som handlade om dem själva? Svaret, vilket det tog sin tid att inse, var såklart att vänstervågen först och främst var en angelägenhet för den yngre urbana och akademiska medelklassen och att mina föräldrar i själva verket var fullständigt representativa för efterkrigstidens svenska arbetarklass. De rökte aldrig marijuana, gick med i något R-förbund eller demonstrerade för FNL. De knegade, byggde hus, köpte tv och fortsatte att rösta på sossarna. De hade varit med om en reformistisk revolution vars kraft och omfattning sjuttiotalets akademiska vänster aldrig riktigt begrep.
---
Det är en skamfull upptäckt som jag alltför väl kunde känna igen när jag gick i demonstrationståg där medelklassbarnen ropade om ”arbetarklassens kampenhet”.
---
Så varför inte bara släppa det helt? Varför håller jag fast vid denna osäkra idé om att det fanns något sant och riktigt i motkulturens radikalism? Att vi ändå på något sätt blivit lurade. Tja, det är detaljerna som gör det. De små privata uppenbarelserna.

En pappa som fick cancer av asfaltsångorna, en mamma som blev arbetslös och blev, av arbetsförmedlingen, tvingad att stå till arbetsmarknadens förfogande och en liten anekdot om en tandläkare. Det är de små privata uppenbarelserna som PS lyfter fram som anledning till att han håller fast i "motkulturens radikalism", trots att han borde skämmas.

Ursäkta PS, men det låter inte trovärdigt. Att man inte kände till riskerna med asfaltsläggning kan knappast skyllas Mammon, det var knappast kapitalisterna som byggde AMS, dina föräldrar skulle ha bott kvar i statarlängan om inte arbetsföra människor tvingas att stå till arbetsmarknadens förfogande för att ha rätt till bidrag.

Kvar blir en tandläkare som inte verkade tycka att vägarbete var fint!

Är det honom du är emot? Eller kan det vara så att det helt enkelt är lite häftigare med motkulturens radikalism, än att erkänna knegets och kapitalets värde för dina föräldrar och alla andra som har gjort en fantastisk resa i välfärd?
//
Leva eller lyda