Jan Björklunds installationstal som partiordförande för Folkpartiet var mycket bra. Förhoppningsvis kan Folkpartiet nu komplettera sin sunda skol- och integrationspolitik med en mer utvecklad ekonomisk politik.
Talet i sammandrag:
1900-talet kom till stora delar att tillhöra socialismen. Men 2000-talet tillhör liberalismen.
U-ländernas värsta fiende är inte globalisering - utan protektionism och brist på frihandel.
Vi behöver
-mer globalisering – inte mindre,
-marknadsekonomi – inte planekonomi
-frihandel – inte protektionism
-solidaritet – inte egoism.
Det är en avgörande skillnad mellan socialliberalismens tilltro till den enskilda människan och socialdemokratins tilltro till systemen.
Den som är vuxen men allvarligt sjuk ska kunna få sin försörjning tryggad. Men den som är arbetsför har ett ansvar att försörja sig själv. Alla ungdomar har rätt att gratis gå i skolan, men eleverna ska som motprestation anstränga sig i studierna och göra sitt bästa. Den invandrare som bosätter sig i Sverige ska få stöd i sin integration, men invandraren har själv ett stort ansvar att medverka till integrationen.
Alla kan inte leva på bidrag. Men alla kan bidra med något.
Redan Bertil Ohlins valkampanjer drevs ofta under mottot; ”Det ska löna sig att arbeta”.
Den ekonomiska politik som regeringen nu genomför handlar just om att det ska löna sig att arbeta. Ansträngning och flit ska uppmuntras.
Att staten tillåter att människor kan få bli rika, är en förutsättning för att staten ska kunna stödja de människor som blir fattiga. Det är viktigare att bekämpa fattigdom än att bekämpa rikedom!
Skolan ska ha höga förväntningar på dem som inte har några förväntningar på sig själva. Det är framför allt de barn som kommer från hemmiljöer utan studietradition som är betjänta av en skola med kunskapskrav. Arbetarklassens egna barn är de stora förlorarna på den socialdemokratiska skolpolitiken.
Andra partier tror kanske att man kan vinna en och annan ungdomsröst på valdagen genom att som vänstern lova läxfri skola eller som socialdemokraterna att eleverna ska ha makten att rösta ned rektorn. För oss är Sveriges framtid viktigare.
I ett civiliserat samhälle måste vi människor ha kulturella förankringar. En av de viktigaste uppgifterna i skoldebatten för liberaler är att hävda bildningsperspektivet. Skolan finns för att överföra vårt gemensamma bildningsarv till den uppväxande generationen. Skolan är helt enkelt vår viktigaste kulturinstitution. Lärarkåren är Sveriges i särklass viktigaste kulturarbetarkår.
Mona Sahlin äger faktiskt sitt radhus. Marita Ulvskog äger sin bostadsrätt. Göran Persson äger sin herrgård. Om det nu är så viktigt att stoppa människor från att äga sitt boende, varför hyr de inte själva sina bostäder?
Moral är bra. Men dubbel moral är inte dubbelt så bra!
Den liberala utgångspunkten måste vara att den skilda människans rätt till en privat sfär skall värnas!
Det är hög tid för liberaler att nu intensifiera arbetet för ökad jämställdhet mellan kvinnor och män i Sverige. Den tid då feminismen överläts till tokstollar på vänsterkanten måste vara över!
Mona Sahlin måtte drömma mardrömmar på nätterna för en framtida vänsterseger. Att regera Sverige med ett parti som har stämmobeslut på att förbjuda räntan och ett annat parti som vill förbjuda läxor.
Jag tror på Sverige. Jag tror på framtiden. Jag tror att Sverige kan återta sin position som en av världens mest framgångsrika nationer. Det var en position som Sverige tidvis innehade under 1900-talet. Men det förutsätter långsiktighet och uthållighet. Det projekt som alliansen åtagit sig kräver regeringsinnehav under flera mandatperioder. Att alliansregeringen blir återvald 2010 är därför ett centralt mål för folkpartiet. Allianssamarbetet har ett grundmurat stöd i vårt parti.
Ett mer framgångsrikt Sverige förutsätter att vi bygger
-ett samhälle fler människor som försörjer sig genom eget arbete och egen ansträngning i stället för på bidrag,
-en social välfärd som skapar trygghet, inte minst för våra äldre.
//
Casparus Due