lördag 1 december 2007

Chávez förvandlar Venezuela till Zimbabwe

Imorgon är det folkomröstning i Venezuela. Folkomröstningen gäller 69 ändringar i grundlagens 350 artiklar; de ska ge Venezuela en socialistisk ekonomi, skapa nya former av kollektivt ägande och se till att Chávez kan ställa upp till omval 2012 och ännu längre fram. Ändringarna skulle också ge Chávez full kontroll över centralbanken och dess stora valutareserv.

Den socialistiska revolutionen är på väg att förvandla landet till en traditionell diktaturstat med ledarskapskult, statlig kontroll av hela civilsamhället och förstörd ekonomi. Det är bara oljepengarna som håller landet från en fullskalig katastrof. Till och med en vänstersympatisör som Magnus Linton noterar i DN att Venezuela håller på att gå under som fritt samhälle.


"Ingen besökare i Venezuela
kan längre tvivla på att det här samhället är i fullständig och kanske oåter­kallelig förändring; inflation galopperar, klientelism sprids, svarta marknader expanderar och som den globala antiamerikanismens nye ledare bröstar sig Chávez militärt med allt fler länder - samtidigt som majoriteten, det vill säga de fattiga, är enig om att det här är förste presidenten nånsin som tar dem på allvar. Ser dem. Så vad är det som händer?"

Allt fler länder och ledare går Venezuelas väg med en total politisering av samhället. Linton skriver:

"… genom löften om nya liv till fattiga vinns demokratiska val, därpå lanseras en ny konstitution i sken av att ge förtryckta makt, men vars egentliga syfte är att lösa upp republikens heliga princip om maktdelning, och sedan, med den nya och förment "deltagande" grundlagen som bas, suger autokraten åt sig kontrollen över institution efter institution. Militär, universitet, medier, fack, domstolar, riksbank, polis, kultur, partier - allt läggs i hans hårda näve."

Om det inte varit så fruktansvärt för befolkningen hade jag gärna sett att experimentet fått fortsätta. Bara för att se reaktionerna hos vänsterns medlöpare när ännu ett socialistiskt experiment leder till död och elände.
//
Casparus Due

Lördagsmix

Medan det nya arbetarpartiet faller fritt i opinionsmätningarna får man väl hoppas på att sossarna blir de nya liberalerna. Kanske Daniel Persson i Malmö kan visa vägen. Hans förslag att frånta kyrkan begravningsrätten är i varje fall en av få liberala nyheter jag läst på länge.

Heidi Avalanche fortsätter Sydsvenskans korstog mot Bjørn Lomborg. Till skillnad från andra kommer hon dock med argument:

"Som belägg anför han udda saker som att fler människor dör av köld än av värme och att fler isbjörnar dödas av jakt än av smältande polarisar."

I Avalanches värld blir det något negativt att ha "förespråkare bland marknadsliberaler som ser klimatåtgärder som ett hot mot tillväxten." Man är liksom lite misstänkt för att vara nonchalant och negativ då.

Liberaler är socialister, sossar är liberaler och moderater är ja, det är en bra fråga efter hand.

Det är tur något är vid det gamla. Migrationsverkets chef är gammal sosse och han tvekar inte en sekund att sammanblanda tjänstemannarollen med kraftigt politiskt tyckande och opinionsbildande.
//
Fabrikören

torsdag 29 november 2007

Islamistiska barbarer dömde Muhammed till utvisning

I Sverige krävs grov misshandel och två års fängelse för att utvisa en invandrare som inte är medborgare. I Sudan räcker det med att eleverna i en skola får lov att kalla en teddybjörn för Muhammed (Må islam ta sitt förnuft till fånga eller försvinna från jordens yta). 15 dagar i fängelse och utvisning blev domen för lärarinnan som undlät att läxa upp sina elever.

- Åtalet är skamligt och strider mot allt sunt förnuft. Hon hade uppenbarligen inte för avsikt att smäda islam, sade Muhammed Abdul Bari, generalsekreterare för Storbritanniens största muslimska organisation MCB.

Att åtalet är skamligt kan nog alla vettiga personer hålla med om, muslim eller inte muslim.
//
Casparus Due

onsdag 28 november 2007

Sveket att jobba och vara frisk

Per Gudmundson skriver som vanligt utmärkt, idag om Mona Sahlins uttalande om att Reinfeldts politik är ett ”historiskt svek” och drabbar ”arbetslösa och sjuka”. Istället är faktum att människor på ett år blivit friskare och fått jobb.

"De arbetslösa och sjuka som Mona Sahlin påstår har förlorat på Fredrik Reinfeldts politik visar sig efter ett år med borgerlig regering ha blivit förbluffande arbetsförmögna och friska.

165000 personer har lyfts på ett år. Det motsvarar en mindre kommun i månaden. Eller ett Uppsala, ungefär."

För varje persom som "lyfts" har ungefär tre gånger så många slutat stödja alliansregeringen. Alliansen har ju tappat cirka 400 00o sympatisörer sedan valet. Sverige är sannerligen fantastiskt.
//
Casparus Due

Sverige måste kunna diskutera invandring utan att anklaga meningsmotståndare för främlingsfientlighet

Svensk journalistkår spelar med i dramaturgin om de onda och goda. Alla som vill reformera politiken är ond, de som vill ha det som idag är god. Och så beror allt på Sverigedemokraterna. Sanningen är att Sverige behöver ändra sin migrationspolitik även om Sverigedemokraterna aldrig hade funnits. Ska alla som vill ändra politiken nu beskyllas för att vara Sverigedemokrater? Så dödar man effektivt alla konstruktiva lösningar.

  • Det är inte främlingsfientlighet att förändra asylpolitiken i riktning mot vad alla andra länder i vår omvärld redan har gjort.
  • Det är inte främlingsfientlighet att införa t.ex. språktest för medborgarskap som alla de länder Sverige ser som förebild har haft sedan länge (Kanada, USA, Storbritannien, Norge etcetera).
  • Det är inte främlingsfientlighet att ett land har en reglerad invandring och har kontroll över sina gränser.
//
Casparus Due

Ta bioflyget till Dongtan istället för att sola i medialjuset på Bali

Medan kändisarna drar till Bali, gnäller på i-länderna och ber oss byta ut lampor, sluta flyga, sluta äta, sluta dricka, sluta leva, finns det några som faktiskt gör något av betydelse.

Vad gör de svenska politikerna? Jo, de satsar ynka 5 % av de totala forskningsanslagen på energiområdet. Av dessa är det bara en liten del som går till cleantech.

För att få lite balans på den hysteriska debatten, klicka gärna in på dessa båda sidorna där en lång rad forskare och debattörer ger en helt annan bild av den brinnande jorden.
//
Fabrikören

tisdag 27 november 2007

Det finns något som heter tillfälliga uppehållstillstånd

Den svenska debatten om flyktingpolitiken är mycket märklig. Några mäktiga socialdemokrater vill stoppa alternativt skicka hem alla asylsökande. Alla andra spelar goda, anklagar Johansson (s) och Repalu (s) för olika tillmälen. Det är besvärligt, men vi måste ge alla en möjlighet att få sin sak prövad, säger Mona Sahlin (s). Alla är onda, säger Kalle Larsson (v). Vi har den politik vi har och måste följa den och internationella konventioner, säger migrationsminister Billström (m).

Bilden som ges är att våra politiker är handlingsförlamade, och det är sant. De har låst fast sig vid en svensk politik som de inte kommer ur. Hade de bara tänkt lite utanför boxen hade det inte varit några problem. Låt mig slå fast några fakta om svensk politik.

  • Anledningen till att personer åker ända till Sverige för att söka asyl är att vi har den mest generösa invandrings- och integrationspolitiken. Sverige ger asyl till mindre än 1000 personer per år enligt Geneve-konventionen. Resten får stanna av humanitära skäl och för att det är krigstillstånd i deras hemländer.
  • Sverige ger i stort sett alla som får asyl permanent uppehållstillstånd. Det är den mest avgörande skillnaden från andra länder, där de ger personer som flyr från oroligheter i hemländerna temporära uppehållstillstånd. Dessa temporära tillstånd ger oftast inte fullständiga rättigheter, men ger personerna skydd. Se dagens situation i Irak, där många anser att situationen förbättrats så pass mycket att det kan gå att återvända, då har Sverige gett permanent uppehållstillstånd till personer som inte behöver skydd. De åker sedan fram och tillbaka mellan Sverige och före detta hemländerna.
  • I och med att Sverige ger alla invandrare permanent uppehållstillstånd och lika rättigheter från dag ett följer familjen, och senare annan följdinvandring. Det är till exempel så att 75 procent av de utomeuropeiska invandrarna gifter sig med en person från f.d. hemlandet. Det kan man göra utan vare sig lägenhet eller inkomst. Det blir kommunens grannlaga uppgift att ordna fram större boende. I nästan alla andra länder krävs såväl ordnad inkomst, deposition av en årsinkomst, boende etcetera för att få ”importera” en fru.

Alla dessa olika faktorer gör att Sverige är Europas största flyktingmagnet. Men det behöver inte vara antingen eller. Sverige behöver inte följa sossegubbarnas förslag om att ta bort all flyktinginvandring. Vi bör absolut inte heller göra ingenting och låtsas som att vi är bakbundna. Sverige är själv ansvariga för den svåra situation som vi försatt oss i.

Ge personer som kommer till Sverige temporära uppehållstillstånd, med begränsade rättigheter, som dras in om flyktingskälet förändras inom fem år. Flyktingarna ska vara självförsörjande och ha ordnat boende för att få ta hit följdinvandring. Då kommer Sverige att bli ett ”normalt” land. Alla bör ha rätt att få skydd, inte livstidsförsörjning av en sjuk välfärdsstat.
//
Casparus Due

Sverige måste ha ett tak på invandringen

Göran Johansson (s) efterlyser idag ett tak för invandringen till Sverige. Bakgrunden är att Sverige har en unikt stor flyktinginvandring och är det enda landet som i stort sett per automatik ger uppehållstillstånd till alla irakier som kommer - trots att de är insmugglade och saknar identitetshandlingar. Samtidigt som många Irakier återvänder hem från att ha varit i flykt i Jordanien och Syrien ger Sverige permanent uppehållstillstånd till dem som tar sig genom hela Europa och över Öresundsbron till Sverige.

Göran Johansson säger till tidningen att han inte ser minsta lösning på problemet.
- Jag tycker det är deprimerande. Men jag ser inte vad vi ska göra. Vi är ett av de få länder som inte har tak för invandring. Hela systemet är ohållbart.


Det är inte ofta jag håller med Göran Johansson, men dagens migrationspolitik är havererad vilket får stora konsekvenser för t.ex. möjligheten att bedriva en framgångsrik integrationspolitik. Sverige vägrar att ta intryck av till och med de länder som brukar framhållas som föredöme inom migrations- och integrationspolitik. Alla pekar ut Kanada som en positiv modell, men de har en strikt planerad invandring med kvoter för varje kategori invandrare. De för en politik som både ska gynna Kanadas intresse och de som invandrar - medan Sverige bara ser sig som offer för en okontrollerbar situation.

Invandringen måste ligga i linje med Sveriges intresse. Det är till exempel absurt att Sverige är det land som tar emot flest kvotflyktingar genom FN:s försorg samtidigt som vi har den överlägset största asyldrivna flyktinginvandringen i EU. De år landet har en stor asylinvandring bör den organiserade kvotflyktinginvandringen minska eller helt ställas in. Vi kan få en mer balanserad och framgångsrik politik med några små justeringar:

  • Tillfälliga uppehållstillstånd för alla som inte är flyktingar enligt genevekonventionen.
  • Om inte situationen förbättras inom fem år så ges permanent uppehållstillstånd.
  • Försörjningskrav och ordnade boendeförhållande för all följdinvandring.
En generös migrationspolitik behöver inte vara korkad.
//
Casparus Due

måndag 26 november 2007

Teddybjörnen Muhammed

Det kan inte vara lätt att vara muslim när islam ständigt visar upp sitt allra fulaste tryne. Det är något tragikomiskt med en religion som har sådana otroliga problem att förhålla sig till djur. Lars Vilks rondellhund Muhammed har nu fått en efterföljare, teddybjörnen Muhammed. DN skriver om hur en teddybjörn lett till gripande och diplomatiska förvecklingar i Sudan:

"Läraren Gillian Gibbons från Liverpool greps på söndagen, uppger Sky News. Hon anklagas för att ha skymfat profeten när hon tillät att de sjuåriga barnen kallade björnen Muhammed."

"Läraren var verksam vid Unity high school i Khartoum. Anledningen till att teddybjörnen fick samma namn som profeten var helt enkelt att namnet är vanligt förekommande.

Teddybjörnen blev namne med profeten i september. Inga av föräldrarna uppges ha klagat. Däremot ska en lärare senare ha blivit upprörd och vänt sig till rektorn"

Hur länge ska religionerna få förstöra möjligheterna för mänsklighetens framsteg?
//
Casparus Due

Sendero Luminoso del 1

Med jämna mellanrum klistrar någon upp planscher med propaganda för Sendero Luminoso här i Malmö. Sendero Luminoso är en maoistisk rörelse i Peru, också kallad "Den lysande stigen". De bedriver väpnad kamp och är en del av den maoistiska Revolutionära Internationalistiska Rörelsen. Enligt Amnesty bär organisationen ansvaret för uppemot 25 000 dödsfall fram till 1992.

Manuel Rubén Abimael Guzmán Reynoso, även kallad President Gonzalo, är ledare för den maoistiska gerillan och dömd till livstids fängelse för terrorism. Han utvecklade en kommunism som är starkt influerad av maoismen. I centrum finns teorin om Folkkriget - att bedriva ett väpnat krig som är anpassade till olika länders förhållande och förutsättningar. Ideologin verkar vara en variant av maoismens kulturrevolution och Röda Khmererna.

Tankesmedjan PINR skriver i en ny artikel om hur den maoistiska terrorrörelsen fungerar idag. Så sent som augusti och september 2007 infångades 45 medlemmar från Sendero Luminoso. Trots det finns det uppgifter om att rörelsen är på väg tillbaka. Det har nyligen varit en sammankomst av gerilla-ledare och det finns tecken på att rörelsen fått spridning på universiteten. Dessutom har det skett attacker mot militär och säkerhetsstyrkor.

En anledning till deras återkomst är att rörelsen, som så många andra terrororganisationer, använder sin sammanhållning och lokalkännedom i kriminellt syfte. De samarbetar med FARC-gerillan i Colombia och bedriver odling och smuggling av främst kokain.

Detta "trevliga" parti har alltså supportrar och aktivister i Malmö. Jag återkommer till det i del 2.
//
Casparus Due