lördag 1 mars 2008

Totalitarismens medlöpare - dina förtroendevalda

1994 gav Per Ahlmark ut boken Vänstern och tyranniet – Det galna kvartsseklet som avslöjade att en rad ledande personer inom den svenska vänstern umgåtts, understött och försvarat socialistiska/kommunistiska diktaturer och ickedemokratiska rörelser. Några av dem är Anders Ehnmark, P.O. Enquist, Gunnar Fredriksson, Jan Guillou, Sven Lindqvist, Sverker Åström, Pierre Schori, Göran Palm, Sten Andersson, Karl Vennberg, Jan Myrdal, Arne Ruth, Olof Lagercrantz, Birgitta Dahl och Olof Palme.

2000-talets motsvarighet är vänsterns krypande för islamistiska diktaturer och ickedemokratiska rörelser. När motsvarande bok om vänstern och islamismen ges ut om ett decennium eller två kommer inblandade diktaturkramare att skämmas, säga att det menade väl och att de blivit duperade eller saknade fullständig information.

Foto av Birthe Sörestedt (s). Källa: kommunpolitiker Malmö

Debatten om kulturutbytet mellan skolbarn i Sverige och Saudiarabien speglar det på ett bra sätt. Vänsterns representanter skickar gladeligen ner svenska skolbarn till en av världens brutalaste diktaturer med världens mest institutionaliserade kvinnoförtryck. Birthe Sörestedt (s) och Agneta Eriksson (s) har gett sitt samtycke. Visserligen är de båda mindre bifigurer i vänsterns rollbesättning, men en fotnot i boken totalitarismens medlöpare kommer de att få.
//
Emil

torsdag 28 februari 2008

Konkurrensverket ett politiskt verk?

1992 inrättade det borgerliga styret Konkurrensverket för att bland annat hindra kartellbildningar, olaglig offentlig konkurrens och annan konkurrensskadlig verksamhet.

Att sossar ofta är marknadsfientligt inställda är väl känt i liberala kretsar. Men att de även är emot kontroll av marknaden är kanske mindre känt. Sedan sossarna tog över makten 1994 har Konkurrensverket gradvist krympts.

När de borgerliga igen har tagit makten, har Konkurrensverket så smått börjat växa och få bättre resurser.

Det är sällan jag är glad för att verk växer, men att Konkurrensverket nu växer, får fler resurser och bättre redskap glädjer mig faktiskt. Marknaden fungerar bäst när staten kontrollerar. Inte kontrollerar marknaden i sig, men kontrollerar att konkurrensregler överhålls och kontrollerar att det offentliga inte skapar osund konkurrens.
//
Fabrikören

Vi avslöjar nya uppgifter om sosseskandalen i Skåne

Sossen Eva Örtegren har fastnat med handen i kakburken rapporterar HD.

Hon har i flera år arbetat som heltidspolitiker och har haft uppdrag i bland annat Regionfullmäktige, Landskronas kommunstyrelse och en mängd nämnder och råd. Trots att de politiska uppdragen har inbringat över 300 000 om året, har hon inte tyckt att pengarna räckte till och har därför begärt ut ersättning för förlorad arbetsinkomst för ett jobb hon inte har haft.

Hon påstår att hon har arbetat i sin mans familjeföretag. Men enligt uppgift har ingen kvinna funnits anställd i företaget de senaste åren. Trots det har hon fått utbetalat 283 000 i förlorad arbetsinkomst sedan 2005.

Vad som inte framkommer i tidningen är att mannens företag är en liten hantverksfirma med en person anställd (Eva ej inkluderad). Med en lönekostnad på ca 300 000 och en nettoomsättning på ca 700 000 de senaste åren, är det uppenbart att hennes mans företag överhuvudtaget inte kunnat ha haft henne anställd med tanke på den omsättnignen.

Örtegren är inte den ende sossen i Skåne som hellre tar för mycket än för lite.

Det är bra att bli påmind om varför maktskiftet var så välkommet som Bloggen Bent skriver.

Även Politikerbloggen rapporterar.
//
Emil

onsdag 27 februari 2008

Viktigt att högsta domstolen prövar simhallsdom

Frågan om vad som är diskriminering eller inte när det handlar om religiösa uppfattningar är en svår fråga som orsakar mycket huvudbry och osäkerhet bland skolor, arbetsgivare och andra i samhället. Enskilda muslimer har på senare tid hävdat diskriminering och krävt att få ha långarmade tröjor i strid med hygienföreskrifter när de arbetar på MacDonalds, slöja i receptionen på ett privat hotell osv. De upplever sig diskriminerade.

Hovrätten har nyligen dömt Göteborg stad för att ha diskriminerat två kvinnor. Badvakter begärde att kvinnorna skulle byta om eller lämna simhallen. Badvakterna ansåg att den klädsel som kvinnorna bar skulle vara i vägen om de hamnade i vattnet. Kvinnorna var i simhallen som sällskap åt sina barn och bar bland annat långärmad tröja och huvudduk.

Fallen handlar om flera principiellt viktiga frågor:
* Får en privat arbetsgivare själv bestämma vem som ska arbeta på arbetsplatsen, och mer specifikt ställa krav på att de som jobbar med kunder inte kan ha slöja.
* Ska man göra undantag för religion från regler som från början instiftats för att skydda allmänhet (hygien, säkerhet)

Göteborg stad vill nu att högsta domstolen tar upp frågan om incidenten i simhallen. Det är av yttersta vikt att vi får klarhet i frågan. I värsta fall får då alla klart för sig att vi nu måste rätta oss efter religiösa dogmer. Eller allra helst att vi kan tydliggöra att likabehandling gäller oberoende religion.
//
Emil

tisdag 26 februari 2008

Danmark hotas av stor rosa kanin

Nej, det är inte ett skämt. Hamas skyr inga medel. De har nu värvat en rosa kanin i kampen mot den lille satan som kränker profeten:

- Jag ska bita och äta dem, säger kaninen.

Fler än jag som tänker på Monty Pythons killer bunny?
//
Fabrikören

Update: Gudmundson var före såklart.

Update II: Och Sydsvenskan var inte före ...

Mer obligatorisk läsning

Johan Norberg summerar debatten? mellan honom och DN kultur. Ett stycke historia. Både som ett, tror jag, historiskt övertramp av DN kultur och för att det visade den nya mediadramaturgi som bloggarna innebär.

DN Kulturs förvirring och självmål i det publicistiska arbetet har nu lett till att de ser sig tvingade att släppa in Sverigedemokraterna på kultursidorna. Det visar vidden av deras blunder och det bör ligga Andreas Malm och Schottenius till last, ingen annan. Spiralen nedåt lär fortsätta, vilket Malms svar borgar för. Där blandar han bland annat samman religion med folkgrupp och islamofobi med rasism. Stackars DN.
//
Emil

Viktig läsning i Aftonbladet

Den senaste tiden har Aftonbladet haft många bra och viktiga artiklar om kvinnovåld/mord och hedersvåld/mord. Artiklarna är livsviktiga för att hedersvåldsförnekarna ska inse sitt svek mot offren. Idag får Fatima och Mariam berätta om sina tragiska levnadsöden. Hela familjen och släkten är inblandad i kontrollen av flickorna och legetimerar våldet mot dem. När ska förnekarna inse att just det är speciellt för hedersproblematiken, jämfört med annat våld mot kvinnor. Ett våld som Aftonbladet också uppmärksammar, bland annat de skamligt låga straffen för kvinnomord.

Sex balkongfall det senaste året. Ingen dömd. Det måste kunna gå att fälla förövarna till dessa brott, annars slipper vi dem aldrig.
//
Emil

måndag 25 februari 2008

Twingly till Dk

Rätta mig om jag har fel (som Schottenius inte brukar säga), men Politiken har som första tidning i Danmark infört Twingly-länkar. Det är på tiden!
//
Fabrikören

Update: jag hade visst inte fel.

Update II: Ibland önskar man att man läser lite mer innan man skriver, så att man slipper uppdatera hela tiden. Politikens motiv till att införa Twingly kan man läsa här. Jag har lyckats missa detta i flera dagar. Jag är dock inte lika efter som vissa andra. Här kan man läsa om hur hopplöst efter många politiker är - God Jul Helle Thorning (S)chmidt!

Konstnärsdöd i DK

Den danska staten betalar varje år ut ca 30 miljoner kronor till 272 danska konstnärer. Det är ett livstidsstöd för, ja för att de har gjort sitt jobb. Bidraget är så bra inrättat att ju mer konstnären tjänar på sin konst, ju mindre statligt stöd får han. Storsäljande författare som Klaus Rifbjerg får bara 15 383 dkr om året, medan de som inte producerar efterfrågad konst kan få 140 787 dkr om året.

Regeringen har nu börjat titta på stödet och kulturminister Brian Mikkelsen säger till Politiken:

"Spørgsmålet er, om vi bruger pengene bedst på de livsvarige ydelser, eller om vi kan bruge dem bedre til aktiv kunststøtte i form af arbejdslegater og stipendier."

Hm, det var ett svårt spörsmål!
//
Fabrikören

Ett rekord i bottennapp

Dick Erixon uppmärksammar att nyhetsbyrån AP kallar flaggbrännare "Human Right Activists"

Vi har ju tidigare på Lilla Torg Liberalerna uppmärksammat missbruket av aktiviststämpeln när det gäller våld och skadegörelse, men detta måste vara något slags rekord. Inte bara aktivister, utan människorättsaktivister! För att bränna flaggor i protest mot teckningar!
//
Emil

Rädda Barnen har många vänner - bland annat America Vera-Zavala

Aje Carlbom, forskare och lärare vid Hälsa och samhälle på Malmö högskola, fortsätter idag debatten i Sydsvenskan om Rädda Barnens skamliga strutsbeteende i frågan om våld mot flickor i Mellanöstern. Ett ämne som är så känsligt att många hellre lierar sig med våldsverkare och har överseende med en institutionaliserad patriarkal miljö än att riskera att bli utpekad som att förstärka fördomar.

"Politiker beskriver gärna Sverige som plågat av strukturell könsdiskriminering. Vårt land är dock, i jämförelse med länder i Mellanöstern, ett paradis. Emotionellt och sexuellt våld mot flickor och kvinnor är, som Ouis visar, institutionaliserat i Mellanöstern och norra Afrika. Det finns en utbredd legitimitet i hela samhället för att använda brutala metoder vid kontroll av flickors kyskhet."

"Rädda Barnens skäl för att dra tillbaka Ouis text, att den riskerar ”att stöta sig” med människor och att den konstruerar ett ”Vi och Dom”, känner vi alla igen som standardiserade fraser som formuleras när man vill avfärda någon. Men de håller inte. De är i grunden oetiska eftersom de handlar om att Rädda Barnen, i likhet med många andra samtida aktörer, vill rädda sitt eget skinn hellre än att rädda barn som har det svårt.
"

Ett annat fasansfullt exempel är den elektradebatt som utspelat sig på nummer.se - en teatersida på Internet. Debatten började genom att "vänsteraktivisten" America Vera-Zavala angrep Elektra Show, en teaterpjäs som lyfter problematiken om hedersvåld. Det är lätt att gissa hennes synpunkter. Här kommer hennes makalöst överslätande bild av hedersproblematiken:

"Inlåsningen och begränsningen av unga kvinnors liv är inte en kultur importerad utan en kultur uppfunnen i Sverige. Sociala problem i kombination med politiska trender skapar speciella kulturer som finns i Skärholmen men inte i Kairo. Ska vi söka ursprunget till hederskultur ska vi söka det här och inte i en kurdisk by. För det är här som kulturer uppfinns, skapas grannar emellan, etniciteter emellan, familjer emellan. Inte där borta.

Mannen som slår sönder dottern, slår också sönder frun och ibland söner. Misshandeln har inte sin rot i heder utan i frustration. Det manliga sexualiserade våldet har ibland sin rot i en maktförlust. Mannen går arbetslös, drabbas hårdare av strukturell diskriminering, medan deras fruar och döttrar skaffar jobb, gör karriär.
"

Vi får veta att hederskulturen skapas i Sverige!! Och att våldet inte har något med heder att göra utan av maktförlust och strukturell diskriminering. Ni kan själva läsa fler av debattinläggen på nummer.se. Gör det. Det är ännu ett exempel på hur en uppenbart intelligent människa bidrar till att släta över våldet och kontrollen av unga flickor. Hur kallhamrade kan människor egentligen bli när de sätter sin egen agenda före offrens?
//
Emil