torsdag 20 december 2007

Bannbullorna haglar över Ystad som svor i kyrkan

Jag har tidigare uppmärksammat bristennytänkande i kulturpolitiken. Därför är det glädjande att se min gamla hemstad ta täten i nytänkandet. Efter förslag från en centerpartist utreds nu en privatisering av Konstmuseet. Det som ska utredas är om hela verksamheten, delar av den eller inget alls ska privatiseras. Det är en utmärkt idé. All kommunal verksamhet som inte rent juridiskt åligger kommunen, borde då och då ses över och andra strukturer bör övervägas. Det finns många skäl till det. Utöver kostnadseffektiviseringar och mångfald bidrar en privatisering ofta till nytänkande. Därmed inte sagt att allting alltid ska privatiseras, men det bör alltid finnas med som ett möjligt alternativ när man ser över kommunal verksamhet.

Det stockkonservativa kultursverige verkar inte dela den hållningen. Bara att nämna privatisering och kultur i samma andetag är värre än att svära i kyrkan. Nedan följer några kommentarer på Ystads förslag att UTREDA en MÖJLIG privatisering av konstmuseet:

"Det är en kulturskandal utan like", säger Jan-Thorsten Ahlstrand, museichef på Skissernas Museum i Lund.

"Allt känns väldigt adhoc-betonat.", säger Kent Mårtensson (s) i Ystad.

"Allt förtroende, all dialog, är helt bruten", säger Ystads konstmuseichef Thomas Millroth.

"Jag har aldrig för ett ögonblick trott att det kan vara möjligt att privatisera konstmuseet. Inte om man vill ha ett konstmuseum som det fungerar idag.", säger kulturredaktör Robert Dahlström på Ystads Allehanda.

"Jag ser det som en kulturpolitisk kapitulation", säger Stockholms förra kulturborgarråd Roger Mogert (s).

Prästerskapet har talat.
//
Fabrikören

onsdag 19 december 2007

Sverige missnöjt - sänker bistånd till FN-organ med 10%

Biståndsminister Gunilla Carlsson (m) är inte nöjd med UNDP, FN:s utvecklingsorgans nya styrdokument. Stödet sänks därför med 10 procent, från 800 miljoner till 720 miljoner kronor.

- Vi är besvikna över att det inte finns skrivningar om mänskliga rättigheter och demokratiutveckling, säger Gunilla Carlsson till DN.

Sverige är en av de största bidragsgivarna till UNDP och kan, enligt uppgift, inte acceptera
UNDP:s styrdokument för åren 2008-2011. Sverige har inte fått gehör för sina synpunkter. Då slår regeringen till med hårdhandskarna: 10% mindre stöd. Sverige ryter till: Mjau.

Snacka om att lägga sig platt. Från att inte acceptera till 10% mindre. När politiken och principerna inte är värda mer än så kan det lika väl vara.

//
Casparus Due

Lärobok i hedersvåld

För er (inklusive socialdemokraternas utredare Masoud Kamali och socialdemokraten Kurdo Baksi) som inte tror att det finns något specifikt hedersvåld ger jag er ett skolexempel, beskrivet i Kristianstadbladet.

"Den 12 september ringde den 26-åriga kvinnan polisen i desperation. Efter flera timmars misshandel kände hon att hon inte hade lång tid kvar att leva. 46-åringen hade manat på sin yngre bror att slå sin hustru. Maken slog och sparkade. För att få tyst på hennes skrik stoppade de en sko i hennes mun. 46-åringen sa att han skulle döda henne och gav henne tre alternativ. Rättsintyg visar kvinnans skador från sparkar och slag, bitmärken på kind och kropp och från när maken dunkat hennes huvud mot golvet."

Bakgrund:

  • Kvinna, bortgift som trettonåring, boende hos storebrodern. "Den 26-åriga kvinnan blev som trettonåring bortgift med en man hon aldrig träffat, den nu 33-årige mannen. I och med giftermålet blev hon makens familjs ägodel och levde under många år tillsammans med den äldre brodern och dennes familj. Redan då, när hon var barn och tonåring, började den nu 46-årige mannen att systematiskt misshandla henne."
  • Vid laglig ålder överförd till lillebror. "Om de första lyckliga åren tillsammans med sin make och om hur dennes bror kom att allt mer bestämma över hennes och familjens liv. Om hur maken förändrades från att vara kärleksfull till en som styrdes av brodern. Om hur våldet gjorde sitt intåg. Om hur hon kom att tycka att ett slag, en spark inte var misshandel - misshandel var det om hon fick många slag och sparkar. Om hur hennes önskningar att försöka etablera egna kontakter, att få utbilda sig och arbeta utanför hemmet resulterade i våld, hot och påtryckningar."
  • Efter ett tag, mycket grovt våld från sin man, påhejad av brodern som deltar i våldet. "Misshandeln och dödshoten pågick under fem år. Alltid i hemmet, ibland inför de små barnen. Ibland slog maken henne, en gång i nattens mörker när hon låg i sin säng. Ofta slog maken och dennes bror henne gemensamt."
  • Vid rättegången hotad av familjen till våldsutövarna. "Kvinnan blev innan rättegången började, i tingsrättens foajé, hotad av 46-åringens anhöriga."
Idag lever kvinnan i skyddat boende. Lillebrodern fick fängelse och utvisning, storebrodern fängelse.

Hedersvåld finns. Punkt. Hedersvåld sanktioneras, till skillnad från annat våld, av hela familjer och släkter. Den som nekar till att det finns verkar inte ha någon medkänsla alls. Det fegaste av allt är att ropa rasism när flickor (en och annan pojke) och kvinnor lider. Det är bra att regeringen lagt fram en handlingsplan mot kvinnovåld, inklusive hedersvåld. Det räcker inte.
//
Casparus Due

Något tyder på att Klein-kritikerna har lyckats

Läste en intressant post på Svenssons blogg (inte den vanlige!) om att Norbergs med fleras kritik mot Chockdoktrinen faller platt mot vänster eftersom Klein inte är vänster!!!

När råttorna lämnar skeppet ...
//
Fabrikören

Julhälsning från Svenskt Näringsliv

Varning, nu blandar jag jobb och blogg igen!

Idag släpptes rapporten (H)julen snurrar för de kommunala avfallsbolagen, som jag har författat. En ganska tråkig rapport för oss som gillar fria marknader och tycker illa om osund kommunal konkurrens. Läs den gärna här.
//
Fabrikören

Veckans i-landsavhandling: Fluor skyddar mot karies

Den 14 december disputerade Jessica Neilands, biomedicinsk analytiker vid Avdelningen för oral biologi på Malmö Högskola med avhandlingen "Acid tolerance of Streptococcus mutans biofilms". Kontentan är att fluor skyddar mot karies. Det är ju en stor nyhet! Som tur är verkar avhandlingen inte fullt så tokig efter närmare undersökning. Det var något om syror och bakterier som vi inte visste tidigare, men ändå!
//
Casparus Due

tisdag 18 december 2007

Känns nästan som lyteskomik

Igår kväll recenserade författaren Johan Norberg Naomi Kleins "Chockdoktrinen" - en bok som av vissa påstås bli "en av decenniets viktigaste böcker". Vi som befinner oss 60 mil från Stockholm där Kleinseminariet tilldrog sig, får nöja oss med att lyssna på recensionen som mp3.

Det var nästan så att jag stundtals skämdes å Naomi Kleins vägnar. Sällan har väl en författare blivit avslöjad med en så grumlig sörja av lögner, halvsanningar och okunskap och med en så genomrutten historieförfalskning och en citatteknik som fått Sanningsministeriet i boken 1984 att knäböja av beundran. Johan Norberg avslutar effektivt med att lista 10 direkta sakfel som han inte(!) redan hade tagit upp.

Efter att ha hört ett antal citat från Kleins bok börjar man verkligen undra om det inte saknas en och annan ponny i hennes stall. Till hennes möjliga försvar kan man väl säga att hon åtminstone tjänar en rejäl hacka på boken. Man kan däremot undra vad som driver t.ex. DN:s kulturredaktion, recensenten Ulrika Kärnborg, kulturskribenterna på Sydsvenskan och de många vänsterbloggare som hyllar "Chockdoktrinen". Vill de så innerligt att Naomi Kleins lögner ska vara sanna att de slänger allt vad kritiskt tänkande heter åt sidan? Nyttiga idioter, kort och gott. Fast det är klart, eftersom nästan alla tidningar med hull och hår köpt en konspirationsteori ("den människoskapade klimatkatastrofen") är steget inte långt till en annan teori av liknande slag.

Boris Benulic, redaktör på kulturmagasinet Voltaire, som beskriver sig själv som "folkrörelsesocialist" tog hand om seminariets andra del. Mp3 från den delen finner ni här. Trots att han ideologiskt sett befinner sig närmre många av de som hyllar Naomi Klein, är hans sågning nästan ännu brutalare. Men verkligen mitt i prick. Benulic drar upp många paralleller med konspirationslitteratur som "Da Vincikoden". Det känns verkligen mer skönlitterärt än dokumentärt med den onde doktorn (Friedman) som vill ta över världen med sitt "supervapen" chockterapin. Som sådan kan Kleins bok säkert vara ganska underhållande. Hon är inte en riktigt lika skicklig bluffmakare som Al Gore (såvida inte hon får Nobels litteraturpris 2008) men tack och lov mindre av en pajas än Michael Moore.

Visste ni förresten att det som Bush verkligen ville komma åt i Irak var sju "Stargates" som Saddam Hussein förfogade över? ;-)

När får vi en borgerlig regering?

Efter domen i EG-domstolen i det s.k. Vaxholmsmålet, sätter Byggnads ordförande, Hans Tilly, händerna för öronen, ropar "bingo-lingo" och hävdar att domen är en seger(!) för Byggnads. Ursäkta, men har du några planer på återkomst till vår planet den närmaste tiden? Fast å andra sidan är vi vana vid att LO är mer intresserade av systemet och makten, än om de människor som faktiskt verkar ute på arbetsmarknaden.

Betydligt mer besvärande är att arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin är inne på samma linje. Han (och regeringen tydligen. Undar om Maud håller med?) är besviken på domen [SvD, Sydsvenskan, DN]. Tillsammans med hans alldeles ovanligt korkade försvar för en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring (Fabrikören har bloggat kring det här) förstärker det intrycket av att de tyngsta namnen i regeringen i själva verket är socialmoderater, bara en nyans blåare än (s). Tro mig Sven Otto, ni kommer inte att få någon del avv LO:s valkampanjsmiljoner hur mycket ni än försöker.

När får vi en borgerlig regering?

//LibeRatio

En bra intervju med konstnären Lars Vilks

Tidningen kulturen har gjort en bra intervju med Lars Vilks, där konstnären summerar ett halvår med konstprojektet muhammed som rondellhund. Det är trevligt att notera den sansade samtalstonen.

"Hur borde en bra konstnärlig provokation se ut i vår tid? En bra provokatör är ju inte den som retar upp störst antal människor, utan den som får folk att tänka.

- Skillnaden mellan en provokation i vår tid och tidigare är att det inte går att provocera med konstens form. Ett konstverk kan se ut hur som helst och det är långtgående accepterat. Därför blir det innehållet som kan skapa kontroverser. Och med det kommer konsten att dela frontlinje med det övriga samhället: känsliga ämnen. Men eftersom biennalerna är den styrande funktionen i konstvärlden är det svårt att åstadkomma något. Biennalerna är organiserade efter konstens agenda som i stor utsträckning är politiskt korrekt. Några alternativscener finns egentligen inte. Konstnärer som är intressanta blir omedelbart upplockade av alerta curatorer och hamnar på biennalerna.

Biennalerna är politiskt korrekta, säger du. Kan du ge några exempel på intressant, förbisedd konst som inte är politiskt korrekt?

- Rondellhundar med profetens huvud är ett utmärkt exempel. För övrigt kan man säga att de flesta marginella samhällsgrupper inte skall kritiseras om de inte har en stark högervridning."
//
Casparus Due

Kom hit till Malmö, Timbro

Årets intressantaste och mest klargörande debatt är den om Naomi Kleins bok Chockdoktrinen. Johan Norberg m.fl. har visat på den ack så viktiga skiljelinjen mellan fantasi och fakta, sanning och lögn. I stort sett alla vänster(kultur)journalister har avslöjats som de klåpare de ofta är. Deras världsbild innebär att de skyller allt dåligt i världen på den onda kapitalismen oberoende om det finns stöd för påståendena eller inte. De stora tidningarna lämnar gärna spaltmeter till förfogande till dessa förvirrade själar.

Timbro ordnade igår ett föredrag om påhitten i Naomi Kleins bok. Snälla, kom till Malmö. Vi vill också vara med om denna högtidsstund.
/
Casparus Due

måndag 17 december 2007

Slut för Red Light District?

Man kan tycka mycket om prostitution - om det ska legaliseras, kriminaliseras osv. Oberoende åsikt är det en upplevelse att se det på plats. Utbudet av kroppar i skyltfönstren får den mest härdade marknadsliberal att ifrågasätta sina principer. Jag har själv varit där och tittat, utan att efterfrågan några tjänster (förutom på sin höjd lite röka). Andra gången jag var där hade jag med mig en kollega som är född i Iran. Han är extremt sekulariserad och integrerad och uppfostrat två praktexempel till söner. Men hans min när han såg kvinnorna stå och åma sig glömmer jag aldrig. Jag riktigt såg hur fullständigt overkligt ögonblicket var när han insåg att Red Light District var mer än en saga.

Nu verkar områdets tid vara över, precis som för Christiania. De två främsta exemplen på progressiv extrem-anarcho-vänster-liberal-borgerlig-nihilistisk-70-talspolitik. Jag har haft nöjet att besöka båda områdena flera gånger. Nu har moralismen och globaliseringen ställt sakerna på sin spets. Haschmarknader och kroppar till salu i skyltfönster är inget som majoriteten längre accepterar. Om jag är för eller mot den utvecklingen mot ett mer enhetligt moralistiskt och tråkigt samhälle är svårt att ta ställning till. Jag tror sällan att förbud är lösningen, men det går inte att bortse från att människohandel är ett stort och allvarligt problem.
/
Casparus Due

Herre jävlar! Alliansen ökar biståndet till palestiska myndigheten

Mycket ska man behöva vara med om. Idag skriver Carl Bildt och Gunilla Carlsson i Svd att Sverige ska öka biståndet till palestiska myndigheten med 90 miljoner till groteska 1,37 miljarder kronor 2007-2008. Att man går ut och skryter om det på Brännpunkt är för mig ofattbart. Den palestiska myndigheten är ett svart hål. Pengar går upp i rök (läs. hemliga bankkonton). Det enda sambandet mellan bistånd och utveckling som kan mätas är bistånd och antalet BMW-bilar.

Så sent som i januari 2006 gick Folkpartiet och nuvarande europaminister Cecilia Malmström ut med ett pressmeddelande om att strypa biståndet till Palestina. Nu sitter de i en regeringen som fortsätter sossarnas vansinnespolitik i Mellanöstern. De nya moderaterna gäller visst också utrikespolitiken. Vansinne.
//
Casparus Due

Samma gamla visa

Det har varit inaktivt på Lilla Torg Liberalerna några dagar. Det beror inte på att vi har tröttnat på att skriva men nyhetsrapportering och debatt har verkligen avstannat nu i jultider. Det verkar som att nyheterna går i repris. Islamister förnedrar sig själva och andra, Malmösossarna fortsätter att missbruka våra skattemedel, kamphundar terroriserar Malmös invånare, det är alltid någon annans fel när någon dör - oftast "samhällets" och, framförallt, det är kapitalismens fel.

Så det finns inte så mycket intressant att skriva om just nu.
//
Casparus Due