måndag 19 november 2007

Ingen vill se given häst i mun

därför älskar svenska folket sin välfärdsstat. När det bara blir en smula mer konkret för folk att hästen faktiskt kostar en hel del, studerar de den ingående och kommer fram till att de nog hellre vill lägga pengarna på något annat.

När man tog ett litet steg från skattefinansiering till sänkt skatt och ökad brukarbetalning av a-kassan var det precis det som hände.

Avgiftshöjning kallar de det. Ökad öppenhet kallar jag det.

Regeringen verkar mest bekymrad över att de har tagit steg i liberal riktning. Littorin om obligatorisk a-kassa:

"Har du en bil och ska köra den måste du ha en trafikförsäkring. Har du jobb och lön ska du ha en arbetslöshetsförsäkring."

Har du bil och blir av med den ska du inte ha trafikförsäkring. Har du jobb och blir av med det ska du inte ha lön. Har du jobb och lön, har du råd att betala några hundralappar i månaden om du vill försäkra dig om att du får pengar, även om du mister jobbet.

//

Fabrikören

2 kommentarer:

Den Liberala Misantropen sa...

Det där är ju verkligen en idiotisk liknelse av Littorin. Trafikförsäkring är obligatorisk för andras skull, inte för ens egen. Således saknar jämförelsen all relevans för arbetslöshetsförsäkringen, som ju bara är till för en själv.

Dumheter.

Däremot är det bra ju mer man avskaffar subventionen av a-kassan. Den borde avskaffas fullständigt. Öppenhet är ordet.

LibeRatio sa...

Håller med om att det är en korkad liknelse. Det finns ingen obligatorisk vagnskadeförsäkring. Krockar du med ett träd och totalkvaddar bilen har du ingen glädje av trafikförsäkringen, förutom möjligen för att ersätta skogsägaren för det förstörda trädet. Beklämmande att en arbetsmarknadsminister inte förstår skillnaden mellan de olika försäkringstyperna. Eller så är det så som jag misstänker att det är, nämligen ett retoriskt grepp för att sälja in ytterligare socialt ingenjörsskap. I så fall är det värre än okunnighet!