lördag 13 oktober 2007

Nästa års fredspris avslöjas redan nu

Mer Kalle Strokirk här.

På nåt sätt är det skönt att det inte bara är Sverige som kämpar för att vara världens samvete.
//
Casparus Due

Grue blir brun

Snacka om besvikelse, här hittar jag en kommentar på Sakines blogg från en snubbe som kallar sig Grue. Genast tänker jag att han måste ha en spännande blogg om han har tagit alias efter Nelson Goodmans klassiska filosofiska färgexperiment.

Jag klickar vidare och hamnar hos en ofilosofisk SD-sympatisör.

Suck!
//
Fabrikören

fredag 12 oktober 2007

Det hænger ikke sammen.

"Det er fint, at de har givet fredsprisen til FN’s klimapanel, men en skam, at de har givet den til Gore. Klimapanelet vurderer, at verdenshavene vil stige 30 centimeter over de næste 100 år. Gore siger seks meter. Det hænger ikke sammen."

Så kan man sammanfatta Nobels miljöpris. Orden är Bjørn Lomborgs. Han har tidigare pekat på alarmisternas mycket fria läsning av klimatpanelens arbete. Tydligen finns inte den kritiken översatt till norsk.

Mer Gore och Lomborg från Lilla Torg Liberalerna hittar du här, här, här, här och här är en bön.
//
Fabrikören

Det har brunnit i Norge

Vad har Al Gore och IPCC gjort för FREDEN? Den norska Nobelkommittén motiverar beslutet med "deras insats för att skapa och sprida större kunskap om de av människan skapade klimatförändringarna och för att lägga grunden för de åtgärder som krävs för att motverka dessa förändringar". Det må vara hänt men på vilket sätt främjar man fred genom att skrämma upp människor och genom att ställa orimliga krav på utvecklingsländerna?

Svenska freds- och skiljedomsföreningen är också kritiska. Generalsekreterare Ola Mattsson säger: "Här är det en person som redan har uppmärksamhet, och här får han priset för att lyfta en fråga som många redan ser som självklar."

Det finns många som förtjänar att uppmärksammas för sina insatser för freden. Munkarna i Burma till exempel. Men Al Gore? Norska Nobelkommittén behagar med oss skämta aprillo.

Länkar: [DN, Sydsvenskan, SvD]

//LibeRatio

Arbetaren slår ett slag för arbetslösheten

Under rubriken Därför måste arbetslösheten räddas påstår tidningen Arbetaren att arbetslösheten inte får sjunka mer enligt stat, fack och näringsliv. Intressant logik:

"För närvarande är i varje fall experterna från näringslivet, facket och statliga myndigheter alla överens – arbetslösheten måste räddas, så att inte den svenska arbetarklassen får för sig att kräva en större andel ... "

Det faller inte Arbetaren in att ovannämnda organisationer främst talar om, är att få ut fler på arbetsmarknaden - långtidssjukskrivna, förtidspensionärer, folk i hopplösa utbildnings- och arbetsmarknadsprojekt, pensionärer som gärna vill jobba vidare, ungdomar som idag varken är inskrivna på arbetsförmedlingen eller på någon utbildning och andra som varken är arbetslösa eller har jobb. Dessa grupper är inte direkt små och de har idag större chans än någon gång de senaste 50 åren att komma i arbete i den mån de faktiskt kan. Den låga arbetslösheten öppnar också upp för arbetskraftsinvandring till bristområdena. Inte så dumt tycker jag. Men i den röda Arbetar-världen finns tydligen inte dessa grupper. Ganska talande för socialistiskt marknadstänk.
//
Fabrikören

Nytt skäl för flyktingstatus?

Tjock!
I Sveriges eget favvo-land Chavez-paradis Venezuela!?!?!?!?
//
Casparus Due

torsdag 11 oktober 2007

Nytt gläfs från 6 juni-rörelsen

Dagen efter att Arbetsförmedlingen redovisat att utomeuropeiskt födda det senaste året ökat sin sysselsättningsintensitet med 4 procentenheter läser jag ännu en anklagande debattartikel i Aftonbladet om hur synd det är om utomeuropeiska invandrare i Sverige. De som står bakom halvlögnerna är Juan Fonseca, Mikael "Prinsen" Trolin, Kurdo Baksi, Andrea Gaytán Vega (s) Antero Sjöman och Rebwar Hassan (mp) - alla från 6 juni-rörelsen som tidigare sagt att de ska jaga alla invandrare som inte beter sig "rätt".

Debattörerna skriver: "De segregerade och diskriminerade i Sverige har förlorat ett år med den nya regeringen och den nya integrationsministern Nyamko Sabuni. Krav ställs som vanligt på invandrade och deras barn. Men inte på dem som diskriminerar."

Båda meningarna är fel. Sysselsättningen ökar mycket snabbt och hade procentuellt ökat ännu snabbare om det diskriminerande och onda landet Sverige inte de senaste två åren tagit emot över 40 000 utomeuropeiska flyktingar.

Jag vill också upplysa debattörerna om att Sverige är det enda stora invandringslandet i världen som inte ställer några som helst krav på dem som invandrar att försörja sig själv och lära sig språk för att få stanna, bli medborgare och få hit släkt och make/maka. Det är ohederligt att påstå att Sverige har en kravlinje när det inte finns några som helst krav.

Kan ni inte komma med något nytt och sakligt nästa gång ni skriver en debattartikel!

//
Casparus Due

tisdag 9 oktober 2007

Obunden liberalism den här gången?

Centern har tagit initiativ till en ny liberal tankesmedja med tidigare politiska chefredaktören för tidningen Fokus, Martin Ådahl vid rodret (från Politikerbloggen). Det är alldeles utmärkt!!

Sverige behöver en obunden liberal tankesmedja. Som Johannes Forssberg skriver i Expressen har Näringslivets tankesmedja Timbro betytt oerhört mycket för den svenska samhällsdebatten, men inte fört den klassiska liberalismen nämnvärt framåt. Det är dags att föra in betydligt fler genuint liberala värderingar i debatten och inte tråckla in sig i diskussioner kring skattekronor hit eller dit. Den nya tankesmedjan, som ännu saknar namn, ska erbjuda liberala och gröna lösningar, men enligt Martin Ådahl ska den i första hand vara borgerlig snarare än liberal. Min förhoppning är att den ingången kan göra att idéerna sprider sig även till de delar av borgeligheten som i dagsläget lider av beröringsskräck inför begreppet (ny)liberal. Jag hoppas och tror också att den nya tankesmedjan ska lägga sig på ett mer ideologiskt plan än t.ex. Timbro.

Lycka till med projektet, Martin!! Jag kommer med stor spänning att följa arbetet.

//LibeRatio

Håller med Josefin Brink

Det hör verkligen inte till vanligheterna att jag håller med Josefin Brink (v), men i det här inlägget har hon många goda poänger. Jag såg "duellen" (snarare fikabodssamtalet) mellan Fredrik Reindfeldt (m) och Mona Sahlin (s) först när den gick som repris tidigt igår kväll. Tur var väl det - hade jag sett den kvällen innan hade jag nog somnat. Maken till tillrättalagd och trist debatt får man leta efter. Reinfeldt och Sahlin visade upp lika mycket personlighet som utspädd mellanmjölk. Fram trädde bilden av två partiledare som helt saknar visioner och som hellre administrerar det befintliga systemet än verkar politiskt. Sociala administratörer snarare än sociala ingenjörer som Johan Norberg så träffande beskrev dem.

Debatten kom att handla mycket om hundralappar som flyttar från ett system till ett annat eller från en grupp till en annan. Var finns den ideologiska aspekten? Ska vi verkligen avlöna 349 riksdagsmän och -kvinnor och en kader av kringpersonal, vars enda uppgift är att flytta runt våra pengar??? Skattesänkningarna på arbetsinkomst är till för att minska de negativa marginaleffekter som drabbar många som går från arbetslöshet till arbete. Reinfeldt hävdar att människors frihet ökar om de får en arbetsinkomst istället för bidrag/socialförsäkringar. Det är förvisso sant, men samtidigt är Alliansen inne och petar i så många delar av våra liv att det hade fyllt en bok om jag skulle skrivit ner alla ingreppen. Min uppfattning är att Reinfeldt och Alliansen enbart är för ökad individuell frihet om den syns i arbetslöshetsstatistisken (och i opinionssiffrorna).

//LibeRatio

Nolla Bodström!

Här kommer en liten uppdatering av axplock från motionsströmmen:

Tomas Bodström (s): Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om förbud mot nollning och inspark.

Alla frågor som gäller någon form av förbud verkar ligga Bodström varmt om hjärtat och ingen fråga är för liten för att regeringen bör ta sitt ansvar.

Max Andersson (mp):
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att utveckla svensk lyckoforskning.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en utredning om hur lyckan i samhället ska kunna mätas regelbundet och att lyckoindex redovisas i likhet med BNP och övriga välfärdsindex.


"Dessa administrativa åtgärder kommer inte att göra människor lyckligare i sig, men de kommer att skapa förutsättningar för en seriös politisk diskussion som tar intryck av forskningens framsteg."

Politikerna har under lång tid inte gjort oss medborgare tillräckligt lyckliga. Dax för seriös lyckopolitik!

Marianne Watz (m): Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att avskaffa personnummersystemet och införa ett nytt system som värnar den personliga sfären.

En motion som hade ökat min personliga lycka om den gick igenom!
//
Fabrikören

måndag 8 oktober 2007

Ännu ett konstverk censurerat

Fastän jag vill går det inte att undvika ämnet yttrandefrihet och religion. På bloggen Allotetraploid läser jag om hur en utställning av Ultika Sparre som skulle ha gått av stapeln i Botkyrka konsthall den 15e September har ställts in.

Ulrika Sparre skriver på sin hemsida om konstverket:

Verket Jag är störst är ett försök att hitta en form för att förena individualister i Sverige. Jag arbetar utifrån formen av ett böneutrop där jag tänker mig att Jaget tillbeds. Jag läser själv in utropet och använder mig av samma estetik som den muslimska bönesången. Tanken är att genom sång/bön förena människor i en miljö.

Utgångspunkten är den muslimska bönen, där människor förenas och styrs genom ljudet från minareten. Där Vi (som förenas genom en gud) har en större betydelse än Jag.

Ulrika skriver om censuren:

Verket har blivit censurerat av Botkyrka konsthall då dom inte vill ha negativ uppmärksamhet kring konsthallen.

Man är oroligt för att verket kommer att uppröra troende muslimer i Borkyrka.

Trots att jag sökt på Google news har jag inte kunnat hitta någon information om det här i svenska medier. Jag kommer att tänka på den gamla Ebba Grön låten Tittar på TV:

Men från Peking hörs det inget,
men från Peking hörs det inget,
men från Peking hörs det inget,
ingenting.

Jag tittar på TV, jag tittar på TV,
jag tittar på TV, jag tittar på TV.

Jag ser sönderskutna bönder,
jag ser städer som gått sönder.
Jag tittar på hur världen faller isär,
jag tittar på en showbizdokumentär.
& från Peking hörs det inget...
ingenting.
//

Casparus Due

söndag 7 oktober 2007

Intervju med muslimen som vill döda Lars Vilks

Svenska Dagbladet har intervjuat Amatullah, kvinnan som uppmanar till mord på Lars Vilks. Hennes islam är helt oförenlig med ett demokratiskt samhälle.

Jag ringde upp Lars Vilks och sa att detta är fel. Han tyckte att jag skulle acceptera teckningen eftersom islam är en kärleksreligion. Då sa jag: Nej, islam är underkastelse.

Islam innebär, precis som namnet betyder, människans underkastelse och ett avståndstagande från människans fria vilja. En sådan religion är liberalismens och humanismens fiende. Därför är jag inte bara antirasist utan också antiislamist.

Om islam, "fredens religion":

Enligt sharia, den enda lagen som jag följer, ska sådana personer dödas. Det är en känsla som kommer ur kärleken till min profet, fred och välsignelse över honom.
//
Casparus Due