fredag 12 oktober 2007

Det har brunnit i Norge

Vad har Al Gore och IPCC gjort för FREDEN? Den norska Nobelkommittén motiverar beslutet med "deras insats för att skapa och sprida större kunskap om de av människan skapade klimatförändringarna och för att lägga grunden för de åtgärder som krävs för att motverka dessa förändringar". Det må vara hänt men på vilket sätt främjar man fred genom att skrämma upp människor och genom att ställa orimliga krav på utvecklingsländerna?

Svenska freds- och skiljedomsföreningen är också kritiska. Generalsekreterare Ola Mattsson säger: "Här är det en person som redan har uppmärksamhet, och här får han priset för att lyfta en fråga som många redan ser som självklar."

Det finns många som förtjänar att uppmärksammas för sina insatser för freden. Munkarna i Burma till exempel. Men Al Gore? Norska Nobelkommittén behagar med oss skämta aprillo.

Länkar: [DN, Sydsvenskan, SvD]

//LibeRatio

7 kommentarer:

Anonym sa...

Okej, om man antar att du inte skriver ännu en parodiblogg om dumma liberaler så finns det två saker att konstatera här.
1. Det heter Lilla torgliberalerna. Men det är snyggare att skriva Liberalerna på lilla torg.
2. Priset heter The Right Livelihood Award och har inte alls med krig och fred att göra, även om insatser för freden ofta belönas för att det är ett bra sätt att spendera sitt liv.

LibeRatio sa...

1. Vi är för ett liberalt brukande av språket och trots att jag är allergisk mot särskrivningar tycker jag numera att Lilla Torg Liberalerna ser rätt bra ut, rent estetiskt alltså.

2. The Right Livelihood Award har inget med Nobels fredspris att göra, förutom att det ibland kallas för det alternativa Nobelpriset. Vill du klaga får du åtminstone kolla faktabakgrunden först.

Fabrikören sa...

Gore är nästan ett lika självklart val som Arafat. Norrmännen slutar aldrig att roa!

På tal om Gore´s insats för miljön:
Hur många norrmän går det åt för att byta en glödlampa?

Anonym sa...

Det där med fred är lite tveeggat. Hur mycket man än känner för Burmas munkar är det näst intill felaktigt att säga att deras demokratisträvanden har gynnat freden. Tvärtom har det exempelvis gjort relationen mellan Kina och USA frostigare än tidigare, alltså fört dessa antagonister närmare kriget.

Hari sa...

Det senaste inlägget måste betraktas som ett skämt. Följdaktligen skulle den östtyskar som stack över gränsen i Ungern i slutet på 80-talet vara att betrakta som krigshetsare....get real!

LibeRatio sa...

Rimligtvis borde det vara enklare för en norrman att byta glödlampa eftersom Norge, i egenskap av icke-EU-land inte behöver hålla tyska Siemens under armarna med höga strafftullar på asiatiska lågenergilampor. Klimatengagemang och solidaritet med utvecklingsländer appliceras oerhört selektivt inom unionen. Fast det skulle inte förvåna mig om det är lika illa i Norge.

Fabrikören sa...

Det krävs nog inte lika många norrmän som det krävdes artister för Al Gore i varje fall.