lördag 6 oktober 2007

436 låter det nya rekordet på, grattis politiet!

Så är det dax igen. De arga svartingarna (för dagen i gult och rött) i København gör ett nytt försök att bz:a ett hus. Den här gången kallar Aktionsgruppe G 13 till "fredlig" demonstation med målet att inta Grøndalsvænge 13. Det låter militant och det är militant.

Grøndalsvænge 13 är rymligt med en stor utomhusareal och ägs av kommunen. Därmed tycker aktivisterna att det är perfekt för deras ändamål och anser att de har rätt till det. Det är bara det att borgmästare Bjerregaard hade tänkt att huset skulle förvandlas till billiga bostäder åt folk som är villiga att betala för sig.

Politiet sätter hårt mot hårt och sätter till på köpet nytt rekord: 436 ligister gripna! Godt gået!
//
Fabrikören

fredag 5 oktober 2007

Bör morkullejakten tillåtas?

Den allmäna motionstiden har nu gått ut och det är dax att läsa vad våra makthavare verkligen bryr sig om. Här följer ett axplock av viktiga motioner:
----------
Cecilia Widegren och Ulf Sjösten (m): Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om morkullejakt.

Detta är tydligen en gammal svensk tradition. Finland lyckades förhandla sig till ett undantag från EU:s förbud mot morkullejakt, medan Sverige misslyckades efter tuffa förhandlingar. Jag tvingas söka på Wikipedia för att ta reda på vad en morkulla är. Det är tydligen mycket lätt att blanda ihop den med en enkelbeckasin.
-----------------
Ingemar Vänerlöv (kd): Skattefri ersättning vid ideell skada
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om skattefri ersättning.


Jag fårstår inte, när man jobbar ideellt får man normalt ingen ersättning. Varför ska man då ha ersättning när man skadar sig ideellt? Dessutom skattefritt!
----------------------
Kjell Eldensjö (kd) & Annelie Enochson (kd): Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en folkomröstning om äktenskapet.

Jag föreslår tre linjer: Ja, får se, nej!
--------------------------
Peter Althin (kd): Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda möjligheten att lagligt framföra en Segway på våra gator.

Althin har tidigare kritiserats för att inte göra något i riksdagen. Nu slår han till!
Men vad är då en Segway?
"Segway är en eldriven uppfinning som på senare tid gjort entré i vår stadsbild. Med hjälp av två hjul och ett T-liknande styre åker människor från punkt A till punkt B, eller tar sig en sightseeing för nöjes skull ... En kvinna vittnar om den obeskrivliga känsla hon upplevde att få promenera och hålla sin funktionshindrade man i handen medan de tillsammans upptäckte Köpenhamns gator. Kvinnan till fots och mannen på Segway."

Det låter misstänkt likt en eldriven cykel.
---------------------------
Helena Leander (mp) & Karla López (mp): Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om våld mot djur i misshandelsrelationer.
"Det är totalt oacceptabelt att kvinnor ska behöva känna att de måste stanna i en misshandelsrelation på grund av de känner oro för djurens säkerhet."

Suck!
//
Fabrikören

Update: Gudmundson har hittat ett annat guldkorn från Helena Leander. Ta fisken på allvar!

torsdag 4 oktober 2007

Se seminariet i Köpenhamn med Lars Vilks

Härom dagen hölls ett intressant seminarium i Köpenhamn där flera prominenta deltagare delade scen med Lars Vilks: Tøger Seidenfaden, Flemming Rose, Naser Khader, Lisbeth Knudsen, Nasim Rahnama, Kurt Westergaard, Helle Merete Brix och Uwe Max Jensen. Det verkar som att danska politiker och kulturpersonligheter, till skillnad från i Sverige, inte har några problem att diskutera och debattera med Lars Vilks.

Se filmen här.

Läs om seminariet i Berlingske Tidende.
//
Casparus Due

Straffet för mord måste skärpas

Mord innebär att man med uppsåt tar livet av en annan människa.

Högsta domstolen (HD) har uttalat att livstidsstraffet bör förbehållas de allvarligaste fallen av mord. Många brutala mord döms till korta tidsbegränsade straff, vilket är ett hån mot de anhöriga. Avgörandet har lett till ett antal domar där straffet för mord har bestämts till tio års fängelse.

Beatrice Ask skriver på DN debatt att alliansen vill se en skärpt syn på allvarliga våldsbrott som mord.

Detta brådskar.
//
Casparus Due

onsdag 3 oktober 2007

En liten men talande skillnad om svensk sjukvård

Anna-Lena Haverdahl skriver fullständigt okritiskt om Sicko i Svd. Om detta har andra redan skrivit bra.

När samma journalist sedan gör en svensk uppföljningsartikel om Sicko lyckas hon, mot bättre vetande, slå huvudet på spiken i svensk sjukvårdspolitik. Hon har talat med Göran Hägglund (kd), Ylva Johansson (s) och Läkarförbundets ordförande, Eva Nilsson Bågenholm. Hennes samanfattning av dessas inställning till privata sjukförsäkringar är härligt okritisk:

"Sverige har som bekant ett helt annat sjukvårdssystem med en offentligt finansierad vård men även här växer intresset för privata sjukförsäkringar ...

Göran Hägglund ser trenden som ett underbetyg för den offentliga vården ...

Socialdemokraternas taleskvinna i sjukvårdsfrågor, Ylva Johansson, ser också en klar risk för att de privata sjukförsäkringarna urholkar tilltron till den offentliga vården. Hon ser redan tecken på en uppdelning i A och B-lag och vill inte släppa in privata aktörer i den offentliga vården.Utvecklingen i USA är ett skräckexempel på vad som kan hända när vården privatiseras, säger hon.Hon vill ha mer av nationell styrning av vården ...

Hon får medhåll av Läkarförbundets ordförande, Eva Nilsson Bågenholm ... Hon ser också det ökade intresset för privata sjukförsäkringar som ett misslyckande för den offentliga vården ... "

Det där med orsak och verkan är komplicerade saker, så man kan väl inte förvänta att en journalist ska kunna hålla koll på det. Men är det inte en ganska stor skillnad på det Hägglund och Nilsson Bågenholm säger och det Johansson säger. Privata sjukförsäkringar är ett underbetyg för den offentliga vården å ena sidan och privata sjukförsäkringar urholkar tilltron till den offentliga vården å andra sidan.
//
Fabrikören

Stöd Videomix

Fackens krig mot enskilda företagare och anställda, i detta fallet på Videomix Syd, utökas i.o.m "sympatiåtgärder" från Transports sida. Nu skall inget godis levereras till företagets butiker. Företaget informerar om sin syn på det hela på konflikt.videomix.se.

Där kan man bl.a läsa personalen i Falkenbergsbutikens öppna brev där det bl.a beskrivs hur kunder inte vågat gå in i butiken p.g.a trakasserande strejkvakter.

Jag hoppas verkligen att Videomix ägare och personal håller ut i detta krig. Fackens beteende kan bara beskrivas som kriminellt, även om det kanske inte är kriminellt i formell mening. För egen del hyr jag film och köper godis var och varannan dag numera...inte så hälsosamt men det moraliskt riktiga att göra.

//Hari

DN-skribenten jämför muslimer med barn

Nina Wähä skriver i DN en pinsam krönika om Vilks-affären där hon jämför muslimer med barn. Storebror Lars Vilks ritar hundar som han vet kommer göra lillebror ledsen, skriver Wähä. Därmed går hon i den fälla som Lars Vilks själv påpekat flera gånger. Att förminska muslimer som mindre vetande.

Hon osynliggör också alla de muslimer som uppskattar Lars Vilks konstprojekt. På bokmässan i Göteborg fanns två montrar där muslimer informerade om islams illdåd och tokerier. Är dom också lillebror som inte bör tetas och retas med?

Wähä skriver vidare:
"Konstnärer har, om inte en plikt, i alla fall en möjlighet att belysa samhällsproblem. Att kanske till och med jobba för att förändra världen?"

Det är ju just det som Lars Vilks gör. Han belyser vissa muslimers fanatiska intolerans och bidrar i högsta grad till att synliggöra ett samhällsproblem såväl i Sverige som i de flesta muslimska länder.
//
Casparus Due

tisdag 2 oktober 2007

Frige Dawit Isaak nu

Dawit Issak har suttit fängslad i Eritrea i sex år för att han utnyttjat sin mänskliga rättighet att uttrycka sig fritt och kräva demokratiska reformer. Nu måste man helt uppenbart ta till nya metoder för att få Isaak frisläppt.

Eritrea är ett land som får allt mer bistånd från EU. EU har mellan 2002-2007 gett landet 88 miljoner Euro. Det är närmast absurt att man inte lyckats få Dawit Issak fri med sådana möjligheter till påtrycksmedel. Biståndet bör avbrytas. USA överväger dessutom att svartlista skurkstaten Eritrea.

I Olle Schmidts nyhetsbrev beskriver han ett möte med den eritrianske ambassadören i Bryssel.

"Hans förståelse inför övergreppen mot Dawit Isaak och hans tragiska öde var – för att uttrycka det milt – ringa. Hans huvudargument tycktes vara: Vad har Sverige med Isaak att göra? Han är medborgare i Eritrea. När jag informerade honom om att Isaak är svensk medborgare sedan 1992, lyssnade ambassadören inte."

Det var uppmuntrande att se den stora uppmärksamheten på Dawit Isaak under Bokmässan i Göteborg. Dawit har ett starkt stöd i Sverige. SILC gjorde ett stort arbete med att uppmärksamma hans situation, men också situationen i Vitryssland och Singapore. Jag passade på att köpa ytterligare en fin tröja till stöd för Isaak. Sveriges enda samvetsfånge måste bli fri.
//
Casparus Due

måndag 1 oktober 2007

Polisen bortskrämd från Rosengård Centrum

En ny polisstation planeras i Rosengård, Malmö, eftersom den nuvarande stationen vid Medborgarekontoret i centrat inte är bra. Det skriver Sydsvenskan idag. Det är beklämmande läsning. Inte ens kring polishuset kan polisen freda sig för brott:

– Trakasserierna har varit många av poliserna, de får till exempel inte ha sina privata bilar i fred, säger Rolf Jonsson, gatudirektör.

Anledningen till att den nya polishuset inte ska byggas i Herrgården där de flesta brotten begås:

– Nej, det är för stökigt där, säger Rolf Jonsson.

Börje Aronsson, närpolischef i Rosengård.
– Jag hoppas bygget blir av. Vi har haft attacker på poliser, tjänstebilar och privata bilar. Ja, snart sagt allt.
//
Casparus Due

Sverige har sju gånger så många asylsökande som EU-genomsnittet

Sverige hade till antalet nästan lika många asylsökande som Storbritannien och Frankrike under 2006. I absoluta tal beviljar Sverige allra flest asylsökande uppehållstillstånd, trots att vi i sammanhanget är ett litet land. Därtill kommer de anhöriga till de som fått uppehållstillstånd. Sverige är alltså helt unikt. Ingenting kan jämföras med den invandring som sker till Sverige idag, från i huvudsak Irak, Somalia, Afghanistan och Serbien.

Personer från Irak och Somalia har hittills haft mycket svårt att etablera sig på arbetsmarknaden. En rapport från IFAU visar att mindre än 20 procent i de grupperna har haft ett arbete under sina två första år i Sverige trots att de kom till Sverige under den relativt gynnsamma perioden runt millennieskiftet och mindre än 40 procent av dem som invandrat från Irak under 90-talet hade haft ett första arbete efter 6 år i Sverige.

Antal asylsökande per 1000 invånare år 2006

Sverige 2,7
Österrike 1,6
Norge 1,1
Nederländerna 0,9
Belgien 0,8
Storbritannien 0,5
Frankrike 0,4
Finland 0,4
EU 0,4
Danmark 0,3
Tyskland 0,3
Källa: Eurostat

Det måste ställas högre krav på den enskilde invandraren. Ett sätt är att som i majoriteten av OECD-länderna kräva självförsörjning och ordnat boende för att en person ska få anhöriginvandra. Det skulle göra många svartarbeten vita och göra att förhållandet för de familjer som kommer till Sverige är mer ordnat och att förutsättningarna för integration förbättras. Man behöver inte gå så långt som i Nederländerna och Frankrike att kräva språkkunskaper redan innan invandring för anhöriginvandrare.

Hur som helst är det omöjligt för stat och kommun att på ett ordnat sätt integrera en så stor mängd invandrare. Det har inte lyckats hittills trots stora ansträngningar. Låt invandrarna själva få ansvara för sin integration.
//
Casparus Due

Malmö bortdömda - igen.

Ibland blir fotboll politik. I dagens match mot Kalmar FF ger domaren segern till Kalmar. Jag kräver en utredning som undersöker möjliga mutor i samband med dagens skandal. Strömbergsson är om han inte är en mutkolv en värdelös domare.

Malmö har blivit bestulen hela säsongen. Mot Gävle, mot Halmstad.
//
Casparus Due