lördag 6 oktober 2007

436 låter det nya rekordet på, grattis politiet!

Så är det dax igen. De arga svartingarna (för dagen i gult och rött) i København gör ett nytt försök att bz:a ett hus. Den här gången kallar Aktionsgruppe G 13 till "fredlig" demonstation med målet att inta Grøndalsvænge 13. Det låter militant och det är militant.

Grøndalsvænge 13 är rymligt med en stor utomhusareal och ägs av kommunen. Därmed tycker aktivisterna att det är perfekt för deras ändamål och anser att de har rätt till det. Det är bara det att borgmästare Bjerregaard hade tänkt att huset skulle förvandlas till billiga bostäder åt folk som är villiga att betala för sig.

Politiet sätter hårt mot hårt och sätter till på köpet nytt rekord: 436 ligister gripna! Godt gået!
//
Fabrikören

7 kommentarer:

Alban sa...

Ja, leve polisens gripande av bråkmakare och oppositionella, här som i Danmark, på himmelska fridens torg, och i Moskva!

Det känns betryggande att dessa unga ska åtalas hela bunten, flera av dem sprang faktiskt över ett järnvägsspår för att komma undan polisens rättvisa tårgas! Fy!

Ungdomarna i Danmark är bara otacksamma och lata, kan dom inte klippa sig och skaffa sig jobb? Vill de umgås, behöver de väl inget hus, va? De kan väl gå på restaurang, eller kanske hyra en sammanträdeslokal, som alla andra?

Yttrandefrihet och demonstrationsfrihet är så viktiga saker att bara vi som tycker rätt ska få utnyttja den.

Alban

Fabrikören sa...

Skön ironi, men annars har du inte mycket rätt.

G 13 hade, med all rätt, demonstrationstillstånd, så vitt jag vet. Polisen lät dem också demonstrara. Men när de ville ta andra vägar än avtalat och när deras planer på att olagligen besätta ett nytt hus var tämligen uttalade valde polisen OCH arrangörerna att avbryta demonstrationen. Det var då våld utbröt och det var ju inte direkt första gången.

Du har inte ens rätt när det gäller att hela bunten ska åtalas. Stort sett alla släpps inom 24 timmar, utan vidare rättsförsöljelse. Ganska snällt om du frågar mig.

Anonym sa...

Jag tycker att ni ska hålla käften förde det är kankse inte så lätt at bara hyra en lokal etc man skulle ju kunna bygga en ny ungdoms hus för att inte starta bråk det var ju dumt att riva det första det finns nog med plats att bygga ett nytt pröva du som säger att dom är lata att finna dig i deras skor det är inte alls lätt att vara ungdom något mer och bara förde att ni rika jävlar har det lätt och kan springa runt på RESTAURANG etc tycker jag inte at ni har rätt att ifrågasätta vad undomarna gör. En annan sak är att om det är 2000-4000 ungdomar som demonstrerar då säger det ju ett eller annat jag menar det låter ju helt jävla fel kankse borgmästaren borde tänka över.

Alban sa...

Enligt danska polisen väntar de flesta gripna åtal, bl a för att de flytt över ett järnvägsspår ("brott mot järnvägslagen"), men också för mer traditionella demonstrationsbrott som ohörsamhet mot ordningsmakten och liknande. (Jag reserverar mig för vad brotten heter på danska, jag har denna information från svenskspråkig mainstreampress, DN och SVD.)

Precis som polisen gjort här i landet på senare år, tillät inte danska polisen i förväg tillståndsgiven demonstrationsväg.

Om du kallar dig "liberal" och menar allvar med det ordet borde du försvara demonstrationsrätten även när du som i detta fall uppenbarligen har starkt negativa förutfattade meningar om de demonstrerande. Påhittade (om demonstrationsvägen) och misstänkliggörande (om de "tämligen uttalade" planerna att de 3000 människorna närde lömska planer på att ockupera ett hus) påståenden om de demonstrerande tycker jag visar på en intolerans för oliktänkande.

Jag tycker denna polisaktion är en i raden av ytterligt upprörande våldsamma attacker på dina och mina grundläggande demokratiska rättigheter. Att en stor del av de demonstrerande greps, att de fick sitta under tortyrliknande förhållanden, och att man nu åtalar dem för rätt konstruerade saker, är fullkomligt oacceptabelt.

Jag kommer vara lika upprörd den dag "liberaler" utsätts för samma sak. Även om just dessa "liberaler" är av den moderna sorten, alltså sådana som normalt tycker om polisiärt åsiktsförtryck.

Alban

Casparus Due sa...

Jag tycker mer synd om alla dem som får sin egendom förstörd av de så kallade aktivisterna.

Danmark är ett av världens rikaste länder, betydligt rikare än Sverige. Ungdomar har mycket lite att klaga på i Köpenhamn och Danmark.

Så här säger vandalerna till Sydsvenskan:
- Vi har gjort precis det vi förutsatte oss att göra. Mellan 100 och 200 personer lyckades för en tid med ockupationen, ropades ut i högtalare från demonstrationståget.

- Vi TAR inte ett hus för att skapa ett problem utan för att lösa ett problem, skrek en av de unga kvinnliga ledarna i sin mikrofon till publikens jubel.

Danmark är en demokrati. Varför ska ett gäng bortskämda ungdomar bestämma över majoriteten. Grym Lorry-känsla över reaktionerna: "Vi har ju ingen lokaaaal"

För övrigt tycker jag att Christiania ska bevaras.

Fabrikören sa...

Alban, du har rätt och jag har fel - på en punkt!

De flesta blir rättsförföljda, merparten för milda, men trots allt, brott. Jag hade upplysningarna från en vanligen pålitlig tidning.

Angående påhitt har du fel. Demonstranterna ville fram till huset, detta har polisen aldrig givit lov till. Demonstrationen blev därför olaglig så snart demonstranterna gick in i avspärrade områden.

Angående misstänkliggörande har du fel. Det var inga "lömska planer". Det var ett uttalat syfte redan från början att huset skulle besättas. Med tanke på tidigare våldsamma demonstrationer har jag förståelse för att polisen anhöll många reda på ett tidigt stadium.

Angående demonstrationsrätten har du fel. Jag har redan i tidigare kommentar försvarat den. Men med rätten följer också ett ansvar. Detta har de gripna inte tagit.
Trots alla tidigare urartade och våldsamma demonstrationer får man nytt demonstrationstillstånd. Det visar att den grundläggande demonstrationsrättigheten försvaras i Danmark. Men polisen kan väl knappast ge dem tillstånd att begå brott också?

På vilket sätt är åtalen konstruerade:
"Ifølge de foreløbige tal er 289 sigtet for ulovlig indtrængen, 17 for overtrædelse af maskeringsforbuddet, 3 for besiddelse af ulovlige våben, mens 58 er sigtet for at overtræde ordensbekendtgørelsen.

Derudover er én sigtet for fornærmende tiltale mod politiet og seks sigtet for ikke at forlade området, da de fik besked på det.

398 sigtet indtil videre
17 har fået en sigtelse for at overtræde jernbaneloven, sandsynligvis fordi nogle af de unge bevægede sig ned på banelegemet ved Fuglebakken Station."
(Politiken, som normalt står till vänster)
Jag är övertygad om att de som inte begått ovannämnda brott, heller inte kommer att dömas för dem.

Det framstår ofta som att det inte finns något ungdomshus i Köpenhamn. Det kan inte bli mer fel. Det finns massor. Det som inte längre finns är ett skattefinansierat ungdomshus som brukarna helt fritt administrerar. Å andra sidan, varför skulle de få lov till det när de inte äger det?

Fabrikören sa...

På listan över sigtelser saknas för övrigt fem som är anklagade för våld. Fler kan tillkomma.