tisdag 2 oktober 2007

Frige Dawit Isaak nu

Dawit Issak har suttit fängslad i Eritrea i sex år för att han utnyttjat sin mänskliga rättighet att uttrycka sig fritt och kräva demokratiska reformer. Nu måste man helt uppenbart ta till nya metoder för att få Isaak frisläppt.

Eritrea är ett land som får allt mer bistånd från EU. EU har mellan 2002-2007 gett landet 88 miljoner Euro. Det är närmast absurt att man inte lyckats få Dawit Issak fri med sådana möjligheter till påtrycksmedel. Biståndet bör avbrytas. USA överväger dessutom att svartlista skurkstaten Eritrea.

I Olle Schmidts nyhetsbrev beskriver han ett möte med den eritrianske ambassadören i Bryssel.

"Hans förståelse inför övergreppen mot Dawit Isaak och hans tragiska öde var – för att uttrycka det milt – ringa. Hans huvudargument tycktes vara: Vad har Sverige med Isaak att göra? Han är medborgare i Eritrea. När jag informerade honom om att Isaak är svensk medborgare sedan 1992, lyssnade ambassadören inte."

Det var uppmuntrande att se den stora uppmärksamheten på Dawit Isaak under Bokmässan i Göteborg. Dawit har ett starkt stöd i Sverige. SILC gjorde ett stort arbete med att uppmärksamma hans situation, men också situationen i Vitryssland och Singapore. Jag passade på att köpa ytterligare en fin tröja till stöd för Isaak. Sveriges enda samvetsfånge måste bli fri.
//
Casparus Due

1 kommentar:

Henrik V sa...

Jag håller verkligen med om att Sverige, EU etc kan sätta hårdare ekonomisk press på Eritrea... Det måste kosta skjortan att inte följa de mänskliga rättigheterna!