lördag 1 september 2007

Var är Johan Norberg?

Stormen blåser kring Vilks och yttrandefriheten. Vad som var en krusning i det kultursvenska glaset har växt och blivit en internationell storm. Var är då en av de liberala värdenas främsta retoriska försvarare, såväl här hemma som internationellt? Inte på sin blogg i varje fall. Där skriver han om annat. En liten googling på "vilks" och "Johan Norberg" hjälpte inte.

Är tystnaden talande och vad försöker Johan säga med den? Eller är han bara upptagen med att bekämpa fattigdom?
//
Fabrikören

Hanna från Arlöv

I senaste numret av Captus Tidning skriver jag om Nationalteaterns Hanna från Arlöv. Hon har som bekant blivit en politisk symbol för vänstern. Artikeln avslöjar bland annat att Hanna varken var kommunist eller från Arlöv. När hon höll brandtal på mangeln och drog igång vild strejk mot företagsledningen och profiten, var det dessutom så att staten och kapitalet satt i samma båt!
//
Fabrikören

fredag 31 augusti 2007

Svenske muslimer søger råd i Danmark

Jyllandsposten rapporterar om att svenska muslimer ber danska diton om hjälp för att tackla Vilks teckningar. Varför kan man undra, eftersom de redan har lärt av danskarna hur man får konflikten att eskalera genom att dra in tokmuftis från Iran till att ratta protesterna. De vet uppenbarligen också hur man sprider hatet i Pakistan.

Reinfeldt verkar också ha sneglat västerut, när han nu har beslutat att krypa fram och möta protesterna. Anders Fogh hälde ju som bekant bensin på elden när han vägrade träffa en rad ambassadörer för att diskutera situationen. Bättre då att göra som Reinfeldt och ta en dialog utan att böja sig för hot och trams.

JP-artikeln innehåller även länkar till övrig JP-rapportering om konflikten för den som är intresserad av ett danskt perspektiv.
//
Fabrikören

Fotnötter:

  • Konspirationsteorierna omkring den danska "Mohammed-krisen" blev bekräftade av den uppmärksamme. Jylland - jydeland - judeland, ganska uppenbart när man ser loggan. NA´s länk till sionismen är mer dold även om presidenten tydligen inte har haft några problem med att finna länken.
  • JP backar inte från sin hållning. Här publicerar även de hunden!

Håll huvudet högt

The Pakistani foreign ministry expressed sorrow at what it described as a growing tendency "among some Europeans to mix the freedom of expression with an outright and deliberate insult to 1.3 billion Muslims worldwide".
"Such acts deeply undermine the efforts of those who seek to promote respect and understanding among religions and civilisations," a foreign ministry statement said.


Att den pakistanska regeringen måste göra uttalanden som ovan, oavsett hur upprörd den egentligen är, är inte konstigt. Med en stor kader religiösa fanatiker i landet skulle det vara riskabelt att vara tyst. Att i lilla Örebro däremot springa runt på gatorna och kräva att en tidning skall be om "ursäkt" är något helt annat. Dessa förvirrade (män) lider uppenbarligen av en skriande brist på förståelse för vilket land de lever i. Dock....dessa män är inte de viktigaste i denna historia. Om förnuftet skall vinna denna kamp mellan kvävande mysticism och upplysning måste vi (och då menar jag alla som t.ex inser att religion och lagstiftning inte hör ihop) till varje pris undvika att huka för pöbeltjuten. Det intressanta bli därför att se reaktionerna på flaggbränningar och Örebrodemonstrationer.

Läsare av denna blogg uppmanas härmed att fundera på hur viktiga opinionsbildare och makthavare, som media-regering-partierna-kultureliten etc, agerar. Ni får gärna kommentera på Lilla Torg Liberalerna.

/Hari

fotnot: sett i ett svenskt inrikespolitiskt perspektiv: hur länge dröjer det innan sverigedemokraterna exploaterar demonstrationsdårarna i Örebro? 1 dag eller 2?

Muhammed som Simpsonfigur

Vilks har åter igen nekats att ställa ut sin konst av säkerhetsskäl. Ovan promenerar "profeten" Muhammed på Springfields gator.

//

Casparus Due

edit. Favorit i repris angående tokerierna. Ursprungligen publicerad på bloggen den 13 augusti.

Demonstranter träffar Ulf Johansson

Ta chansen att se mötet i Örebro om NA:s publicering av "profeten" som rondellhund. Länk här. Mycket viktig samtidsdebatt.
//
Casparus Due

torsdag 30 augusti 2007

Göteborgspostens unkna journalistik

Idag är det trist att vara liberal läsare av de så kallade liberala tidningarna. I dagens Göteborgsposten kan man läsa om "aktivisterna" som punkar stadsjeepar.

"Det var tre miljöaktivister som "luftade" däcken på ett trettiotal stadsjeepar i centrala Göteborg natten till i dag." skriver Anders Sahlberg.

Inget ifrågasättande, ingen reflektion, bara ett allmänt gillande hos den rapporterande journalisten. Hur kan redaktören släppa igenom glorifiering av ren politiskt motiverad skadegörelse?
//
Casparus Due

Expressens unkna journalistik


Expressen har gjort det igen. Sensationsjournalistik i sin allra värsta avart. Att de inte skäms. Folkpartiets Johan Pehrson säger angående rätten att publicera bilder på "profeten" Muhammed:


"Vi lever i ett fritt land och den här publiceringen är inom toleransens gränser. De som har en annan uppfattning kanske ska fundera på att flytta."

Persson nämner inte muslimer i sitt svar. Expressen sätter rubriken: "Fp-riksdagsmannen attackerar muslimer".

Hur bedräglig får en journalist och en tidning vara egentligen?
//
Casparus Due

Edit: Nu när jag kollar klockan 18 så har Expressen ändrat rubriken till :
Fp-riksdagsmannen attackerar NA-kritiker.

Lite mindre absurt, kvar är de vanliga militära termerna. Attackera - vad är det?

Bistånd = fattigdom

Alliansen vill använda biståndet för att bekämpa fattigdomen. Vänstern vill använda biståndet till att sprida socialismen. Så kan man sammanfatta reaktionerna på Sveriges nya biståndspolitik.

Alliansens nya biståndspolitik innebär framförallt att färre länder kommer att få bistånd. Det betyder att en del av de gamla socialistiska kamraterna blir utan, vilket naturligtvis upprör vänstern.

Få länder har väl fått så mycket kärlek från den svenska vänstern som Nicaragua. Mikael Wiehe har skrivit sånger till och om den socialistiska/kommunistiska rörelsen i landet. Därför är det ingen överraskning att vänsterpartiet och kommunistiska tidningen Flamman upprörs över att deras kamrater nu blir utan pengar för fattigdomsalstrande socialism. Därför är det ett jäkla gnäll att inte Palmecentret kommer att få lika mycket pengar framöver.

Vänstern vill naturligtvis fortsätta att stödja kommunisterna i Vietnam och Kina. Västerbottens Folkblad skriver:
"Bland de länder som inte längre ska få svenskt bistånd finns förutom Kina och Vietnam även Laos, Honduras, Nicaragua, Sri Lanka, Filippinerna, Namibia, Nigeria, Sydafrika, Zimbabwe och Vitryssland. Vem kan påstå att något av dessa länder inte behöver bistånd utifrån?"

Min påstående tillbaka: Berätta något positivt som biståndet till Zimbabwe lett till! Sveriges alldeles egna favoritland som fallit ner i djupaste svält, förtryck och misär. Ge mig ett enda gott exempel på att bistånd rest ett land från fattigdom och diktatur till demokrati och ekonomisk framgång.

Med största sannolikhet hade Afrika varit en bättre kontinent att leva i om det aldrig funnits något bistånd. Att Sverige fortfarande har ett volymmål när det gäller biståndet kommer antagligen även fortsättningsvis leda till att biståndet får en destruktiv karaktär. Stödet till Gaza och palestinierna är t.ex. en humanitär och politisk katastrof av stora mått. Det är ett svart hål. Pengarna plöjs ner i maffiavälde, maskingevär, limousiner och utländska bankkonton. Varför inte låta alla pengar gå dit? Ge alla palestinier 100 000 kronor och lägg sedan ner allt bistånd för gott. Det hade varit ett rejält experiment och inte så mycket dummare än dagens korkade politik.
//
Casparus Due

onsdag 29 augusti 2007

När man talar om trollen, kommer Eva.

Här lägger man upp kommentarer och drar fram gamla citat av Eva Lundgren, så får man upp henne i DN Debatt i feeden. Nya färska tokstollerier: "Det Bo Rothstein gått till attack mot som uttryck för fusk och ohederlighet och med krav på granskning är för den akademiskt kunniga på fältet medvetna och väl accepterade metodologiska val, träffade inom ett forskningsfält med förankring runt om i Europa och Nordamerika."

De metodologiska valen är säkert väl accepterade inom Evas fält. Det är just därför Rothstein kritiserar.

Metoden är enkel och effektiv. Man utgår helt enkelt från en premiss och döper sedan om den till konklusion och kallar processen kvalitativ forskning. Den fungerar speciellt bra när man vill framföra kontroversiella ståndpunkter och kalla dem vetenskapliga. Eva sammanfattar metoden med fin rhetorisk känsla i SvD den 29/5-06: ”I känsliga ämnen kommer vi inte långt med fakta. Om vi enbart hållit oss till siffror hade vi aldrig kunnat hjälpa kvinnor som blir slagna - eller männen som slår dem. Den kvalitativa forskningen är ett måste när det gäller förståelsen av sexualiserat våld.”

"Goddag, yxskaft, med andra ord." för att återigen citera detta yxskaft till forskare.
//
Fabrikören

PS Eva, nu utsatte jag väl dig för våld om du frågar dig själv! Då kan du lägga till ytterligare en våldsbenägen man med svensk bakgrund, universitetsutbildning och examen till din forskning. Hade vi hållt oss till fakta hade det aldrig varit möjligt.

tisdag 28 augusti 2007

Chockerande genombrott för svensk forskning

Ulla Beijer, doktorand och forskningsassistent på Stockholms stads enhet för forskning och utveckling samt institutionen för folkhälsovetenskap vid Karolinska institutet. Se upp för henne och hennes forskning. Hon är kreativ och ett stort forskningslöfte. (bild från Karolinska Institutet)

Ulla har forskat fram att hemlösa - dvs, personer som ofta sover utomhus i alla väder, inte kan sköta sin hygien, äter dåligt, ofta missbrukar droger och kommer i bråk - har sämre hälsa än andra människor.

Bra att veta!

Missbruksproblem leder enligt Ulla till ökade risker för sjukdomar i lever och bukspottskörtel, hjärnblödningar och epilepsi. De hemlösa hade även en mycket hög risk att hamna på sjukhus för lunginflammation liksom för hudsjukdomar. Svårigheten att sköta hygienen kan också bidra till sjukdom.

Till SvD:s reporter säger Ulla Beijer följande kloka kommentar: "Ingen med schizofreni, varken man eller kvinna, borde någonsin vara hemlös."

Respekt!
//
Casparus Due

Sloggi nästa offer för den svenska moralismen

Inför min bulgarienresa fick jag badbyxor av modell Sloggi av kära mor. Det var på det stora hela inget fel på plagget. Nu är märket i blåsväder i tokiga Sverige. Som enda land av 30 känner sig Sloggi tvugna att avbryta en tävling "show me your sloggi" om den finaste bakdelen.

Medias rapportering är som vanligt under all kritik. SvD skriver att tävlingen varit "hårt kritiserad". Min fråga: Av vem då? Att tävlingen utnyttjar små flickor är rent skitsnack. Det är enligt uppgift två kill-rumpor som ligger på första och andra plats i tävlingen. Jag kan dock inte se rumporna eftersom de skickar mig till den svenska rump-censurerade sidan. Moralismen har segrat. Vi svenskar har nu rumpförbud.

Snälla moralister och paternalister, rädda oss! Lås in spriten, förhandsgranska alla böcker, se till att vi inte säger något dumt och ogenomtänkt och, framförallt, ta våra pennor ifrån oss så vi inte råkar teckna en galen sk. profet. Då kommer tok-mufti i egen hög person.
********
Tänk att ligga i sängen och läsa en Houellebecq-roman med en drink i ena handen och den andra handen lugnt vilande på en rund rumpa, med eller utan Sloggi. Den rätten är värd att kämpa för.
//
Casparus Due

Konservativa krafter i Örebro

Flera tidningar har publicerat Lars Vilks teckning av Mohammed som rondellhund, utan att svenska ambassader har blivit nedbrända. Reaktionerna har faktiskt varit måttliga i muslimska kretsar. Men sen kom hunden till Örebro! När Nerikes Allehanda publicerade teckningen följdes den av demonstration och iransk protest till regeringen.

Samtidigt i en annan del av Örebro:

IKEA har som i flera andra städer i Sverige ansökt om och fått tillstånd att servera alkohol i sin restaurang. Inget märkligt i detta kan tyckas. Men inte i Örebro. En representant för sossarna och vuxnamotdroger, kritiserar beslutet som han kallar kontroversiellt och kräver att hela tillståndsutskottet ska få vara med och besluta.

Det är nog inte till Örebro man ska åka om man vill gå på vernissage av Vilks rondellhundar och få ett glas vin till!
//
Fabrikören

söndag 26 augusti 2007

Gröna khmerer

Det händer inte ofta, men ibland glimtar Sydsvenskans ledarsida till. Tiina Meri funderar på Asfaltsdjungelns indianer och deras återkommande attacker på okända medmänniskors egendom. Hon drar paralleller till trettiotalets "aktivism" i form av nazistiska stormtrupper och annat, hon har helt rätt. Vad vi ser här är en snabb nedgradering av respekten för andra människor i allmänhet, och för deras egendom i synnerhet. Indianerna är ingalunda först, andra exempel är de förvirrade figurer som förstör pälsaffärer eller maskerade medelklassungdomar som kastar sten på McDonalds.

Att ett gäng förvirrade gröna khmerer sjunker allt djupare ner i totalitarismens träsk är kanske ändå inte det värsta. Det tysta eller uttalade stödet, som t.ex i Arbetaren, är i förlängningen betydligt värre. Värst av allt är dock den rädsla som sprider sig bland "vanligt" folk. Den drabbade mannen i Meris artikel döljer sin vrede väl genom att "förstå tanken" med sabotaget...rädslan griper om sig med förödande effekt. Meri själv relativiserar brottsligheten lite försiktigt genom att tala om att motiven egentligen är behjärtansvärda.

Denna rädsla är det största hotet mot vårt samhälle...

/Hari