söndag 26 augusti 2007

Gröna khmerer

Det händer inte ofta, men ibland glimtar Sydsvenskans ledarsida till. Tiina Meri funderar på Asfaltsdjungelns indianer och deras återkommande attacker på okända medmänniskors egendom. Hon drar paralleller till trettiotalets "aktivism" i form av nazistiska stormtrupper och annat, hon har helt rätt. Vad vi ser här är en snabb nedgradering av respekten för andra människor i allmänhet, och för deras egendom i synnerhet. Indianerna är ingalunda först, andra exempel är de förvirrade figurer som förstör pälsaffärer eller maskerade medelklassungdomar som kastar sten på McDonalds.

Att ett gäng förvirrade gröna khmerer sjunker allt djupare ner i totalitarismens träsk är kanske ändå inte det värsta. Det tysta eller uttalade stödet, som t.ex i Arbetaren, är i förlängningen betydligt värre. Värst av allt är dock den rädsla som sprider sig bland "vanligt" folk. Den drabbade mannen i Meris artikel döljer sin vrede väl genom att "förstå tanken" med sabotaget...rädslan griper om sig med förödande effekt. Meri själv relativiserar brottsligheten lite försiktigt genom att tala om att motiven egentligen är behjärtansvärda.

Denna rädsla är det största hotet mot vårt samhälle...

/Hari

2 kommentarer:

Knute sa...

Mycket bra att du avslöjar hyckleriet för våldet!

Sydsvenskan är för sorglig, folk blir indoktrinerade att tro att ändamålet helgar medlen, och ännu värre är att ändamålet är en bluff, de gröna khmererna struntar egentligen fullständigt i miljön, som för övrigt inte blir bättre av färre stadsjeepar.

Anonym sa...

Extremvänstern är fascister (de visar sitt riktiga "jag" mer och mer) som tror sig veta bättre än alla andra i hela världen. Det är sorgerligt att man inte kan respetera andras åsikter.

Henrik, liberal i Väst