tisdag 28 augusti 2007

Chockerande genombrott för svensk forskning

Ulla Beijer, doktorand och forskningsassistent på Stockholms stads enhet för forskning och utveckling samt institutionen för folkhälsovetenskap vid Karolinska institutet. Se upp för henne och hennes forskning. Hon är kreativ och ett stort forskningslöfte. (bild från Karolinska Institutet)

Ulla har forskat fram att hemlösa - dvs, personer som ofta sover utomhus i alla väder, inte kan sköta sin hygien, äter dåligt, ofta missbrukar droger och kommer i bråk - har sämre hälsa än andra människor.

Bra att veta!

Missbruksproblem leder enligt Ulla till ökade risker för sjukdomar i lever och bukspottskörtel, hjärnblödningar och epilepsi. De hemlösa hade även en mycket hög risk att hamna på sjukhus för lunginflammation liksom för hudsjukdomar. Svårigheten att sköta hygienen kan också bidra till sjukdom.

Till SvD:s reporter säger Ulla Beijer följande kloka kommentar: "Ingen med schizofreni, varken man eller kvinna, borde någonsin vara hemlös."

Respekt!
//
Casparus Due

4 kommentarer:

Fabrikören sa...

A modest proposal: Ta Ullas forskningsanslag och ge till de hemlösa. Eller ännu bättre - ge dem till mig. Jag hade inte behövt kolla med 7300 personer. Kunde bara citera en Uppsalaprofessor vid namn Eva Lundgren:
"I känsliga ämnen kommer vi inte långt med fakta. Om vi enbart hållit oss till siffror hade vi aldrig kunnat hjälpa ... " SvD den 29/5-06
Evas kvalitativa forskningsmetod ger mig möjligheten att skjuta från höften och påstå att hemlösa mår dåligt. När jag genomfört denna kvalitativa forskning finns det nog forskningsanslag över till att bjuda en hemlös på spa.

Carl Jacobson sa...

De vetenskapliga genombrotten i Sverige duggar tätt, och jag noterar att man nu fastslagit att detta att hemlöshet är ohälsosamt och att detta har nyhetsvärde!
Heja Sverige!

noctivagus sa...

Man brukar säga att inge ska behöva vara uteliggare. Men är detta verkligen vettigt. Om man mentalt inte klarar av ett eget boende är en sak. Men en person som anses vara mentalt frisk har även ett eget val. Visst att ingen mår bra att vara uteliggare men samtidigt ligger mycket ansvar hos dom som är det.

LibeRatio sa...

Vid en empirisk studie kom jag fram till att 70% av studenterna på LU utgör sju tiondelar av studentpopulationen för universitetet. Var är mina forskningsanslag?