lördag 15 mars 2008

taxi taxi

Taxi taxi är inte bara ett svenskt popband utan också en socialdemokratisk specialitet. Förra året fick vi reda på att Sven Erik Österberg åkt taxi för 77 000 kronor. Nu får vi åter höra att Sven Erik är bäst i riksdagen på att åka taxi. Kanske ska sossarna boka in tjejerna i Taxi taxi till nästa partiträff.
//
Emil

torsdag 13 mars 2008

Mellanösterns historia på 90 sekunder

Ibland är det bra med lite historiskt perspektiv för att förstå dagens konflikter. Via Mats G och Ystan´s ledarblogg hittade jag denna bloggläsaranpassade Mellanöstern-historielektion som ger lite perspektiv på konflikten. Kanske är vi inte så långt från en lösning som många tycks tro.
//
Fabrikören

Mästerlig avslutning på debatten om kränkthet och identitetspolitik

Maciej Zarembas avslutar idag debatten i DN om kränkthet och identitetspolitik. Det har varit en omtumlande resa där identitetspolitikens tragiska följder tydliggjorts.

Vi måste hitta tillbaka till ett samtal där fakta och ödmjukhet har företräde framför identitetspolitikens postmoderna moras. Läs extra noga textens avslutande del om hur Zaremba blivit bemött av en av Expressen prisbelönad kulturskribent på Aftonbladet. Det liknar angreppen som Johan Norberg har utsatts för av en likaledes prisbelönt DN-skribent. Det lönar sig alltså inte bara att ropa kränkt för att nå framgång inom högskoleväsendet. Samma tänkande, subjektiva sanningsbegrepp och angrepp utifrån identitetspositioner, belönas tyvärr också på kulturredaktionerna.
//
Emil

tisdag 11 mars 2008

Spiritus Mundi vänder ryggen åt mänskliga rättigheter

Idag kommer Spiritus Mundi med ett riktigt fult utspel som borda vara under en seriös aktörs värdighet. Organisationen har mött stark kritik från politiska partier och debattörer från alla ideologiska riktningar. Framförallt har kritiken handlat om att man inte bör ha kulturellt utbyte med Saudiarabien, en av världens värsta diktaturer som förespråkar könsapartheid. Istället bör man, som när det gällde Sydafrika, bojkotta regimen.

Nu bemöter Spiritus Mundi kritiken med att plocka fram islamofobikortet. Så här säger Henrik Melius till Skånska Dagbladet:

– Se det som att föräldrarna ställer upp för oss och vänder ryggen åt den islamofobi som döljer sig bakom kritiken.

Kritik mot apartheid och diktatur = islamofobi. Kan Henrik Melius berätta för mig vilka fina namn han klistrade på dem som bojkottade apartheidens Sydafrika?
//
Emil

måndag 10 mars 2008

Moralisterna tar ett litet steg tillbaka - ammande kvinnor får dricka

Det borde vara självklart att ett verk håller sig inom sitt kompetensområde och baserar sina råd på vetenskap. Så är tyvärr inte fallet med Livsmedelsverket.

Detta vet man och har vetat länge: Alkohol som intas går in i modersmjölken. Barn får därmed alkohol när de ammar. MEN - alkoholen späds ut i modersmjölken. Ett glas vin i mamma, blir en tjugondels vin i barnet. En promille i mamma blir knappt mätbar promille i barnet.

Skadligt, ja otroligt om man har frågat Livsmedelsverket de senaste 10 åren. Enligt dem skulle ammande kvinnor absolut hålla sig borta från alkohol. Äntligen har verket så smått börjat inse att råd som bygger på moralism istället för på fakta inte gagnar deras trovärdighet i längden.

Tyvärr är det ett litet steg Livsmedelsverket tar. De håller hårdnackat fast i att deras tidigare råd inte var felaktiga. Man gjorde bara en annan bedömning förra gången. (Schottenius-varning!) Dessutom lägger man till att "det handlar ju också om omhändertagandet av barnet" (Aktuellt ca 13 min. in)

Med andra ord anser Livsmedelsverket fortfarande att det är olämpligt att ammande mammor tar ett glas vin till maten. Inte för att det är något fel på livsmedlet som barnet får, utan för att man blir en dålig mamma av att dricka vin!
//
Fabrikören

Sverige leder


Efter att länge ha legat i vinnarhålet tar Sverige nu täten i antal asylsökande. Jag skrev om det på Integrationsbloggen, men det är en så talande graf att den tål att publiceras här med.

Klicka på grafen för större bild.
//
Emil

söndag 9 mars 2008

Jorden är platt

och solen cirkulerar runt jorden. Memri TV återger ännu en klassiker.
//
Emil