lördag 2 juni 2007

Skånska kommuner dödar irakier!

"Tolv av 33 skånska kommuner ägde aktier i USA:s vapenindustri strax innan Irakkrigets utbrott",skriver Sydsvenskan i en artikelserie. Vidare skriver de att tre kommuner i Skåne saknar etiska riktlinjer för investeringar. Kävlinge är en av dessa syndarkommuner, som bidragit till dödandet i Irak. Deras (bort-)förklaring: Det är för krångligt med etik! Skrämmande!

Men vänta nu lite. Vad är det som egentligen är skrämmande! Jo, det är skrämmande hur Sydsvenskan vinklar nyheterna och försöker knyta kommuners fondinvesteringar till Irakkriget. Kapital-USA-Irakkrig, ett oundvikligt kausalt samband i vänsterflumjournalistiken som breder ut sig på Sydsvenskan. Som journalistiskt källa används fd riksdagsman Lars Ångströms (mp) en egen undersökning av de svenska kommunernas aktieinnehav, som han gjorde 2003.

Alla som är lite insatta vet att det är "krångligt med etik" när det gäller fondinvesteringar. Typiskt ingår ett stort antal bolag med dotterbolag, systerbolag, underleverantörer etc. i fonderna. Det är ytterst svårt att garanera att något av dessa inte har producerat en skruv som använts i Irakkriget. Det är just därför Kävlinge har valt att inte ha etiska riktlinjer.

Varför inte granska KPA Pension som slår sig för bröstet för sin fina etik i kostsamma mediekampanjer. "Det här säger vi nej till: Företag som tillverkar vapen, alkohol och tobak eller som sysslar med spelverksamhet." Samtidigt ser man inga problem i att investera i statliga obligationer - dvs. vapentillverkning, alkoholproduktion, spelbolag etc. Det är krångligt med etik!
//
Leva eller lyda

Problemet är inte vem äktenskapsbalken exkluderar

Efter gårdagens utspel från konservativa krafter på DN Debatt (1/6-07) lär debatten om homoäktenskap ta fart igen. Att hänvisa till biologiska faktum och lyfta fram Frankrike som föregångsland, som författarna gör, är naturligtvis absurt.

Men samtidigt måste man respektera kyrkans rätt till en konservativ inställning till äktenskapet, som en välsignad handling där man och hustru förenas. Ett inkluderande av homoäktenskap i nuvarande äktenskapsbalk skulle kränka denna rätt.

Problemet är inte att balken exkluderar homosexuella, problemet är att den inkluderar en kyrklig ceremoni. Som man bäddar, får man ligga och bjuder man in kyrkan i det juridiska och politikska rummet får man också ta hänsyn till konservativa kristna krafter.

Vad man istället bör göra är att lyfta ut den kyrkliga ceremonim ur äktenskapsbalken. Endast borgerliga vigslar bör vara juridiskt giltiga. Dagens registrerade partnerskap bör likställas med äktenskap och utgöra kärnan i äktenskapsbalken. På så sätt fjärnar man religionen från politiken och likställer alla individer. Samtidigt kränks inga rättigheter.

Homosexuella som även fortsatt skulle känna sig kränkta av att de inte får gifta sig i kyrkan, skulle kanske istället reflektera över vad det är för en gud de vill gifta sig inför. Då kanske de skulle inse det (biologiska?) faktum att den kristna guden helt enkelt inte gillar dem. Det gör vi liberala ateister i gengälld. I stadshuset bör de naturligtvis vara välkomna!
//
Leva eller lyda

Extremisternas folkfest

Säkerhetsinsatsen vid kommande G8-möte kommer att kosta 850 miljoner kronor. Det skulle räcka till många ungdomshus! Sedan räknar vandalerna med att slå itu privat och offentlig egendom för en ännu okänd summa. Kanske kan de överträffa insatsen i Göteborg, där "fredlig inbrytning" omedelbart blev ett bevingat ord. Tanken var att på ett "fredligt" sätt ta sig igenom polisens avspärrningar.

En nyhet för i år är att extremisterna på vänstersidan får sällskap av sina kollegor: nationaldemokraterna. Det är trång på gatans parlament. Befolkningen har i väntan på stormen parkerat sina bilar under jord. Det jag mest frågar mig är hur detta patrask har tid och råd att kravallturista. Men, man får se det positiva. Kvällens landskamp mellan Danmark och Sverige har alla möjligheter att bli en äkta folkfest. Nu när våldsverkarna är på semester.
//
Casparus Due

Edit: Wolfgang Hansson i Aftonbladet kallar säkerhetsåtgärderna monstuösa och menar att åtgärderna i sig provocerar. Han slänger ut anklagelser mot mötet utan att ta avstånd från kravallturisterna.

fredag 1 juni 2007

Nytt skällsord: marknadsliberal

Laila Naraghi utmanar i dagarna Jytte Guteland om att bli ordförande i SSU. Vinner Laila kampen kan det bli riktigt läskigt. Jag har hört socialister fnysa åt "nyliberalism" eller "kapitalism", men Laila ryser av tanken på att någon kan vara "marknadsliberal" På ett seminarium lyssnade hon på Munkhammar:

"Särskilt fascinerande var det att lyssna på Munkhammar eftersom jag aldrig hört honom live förut. Mama mia, vilken marknadsliberal han är. Skicklig retorik, kuslig ideologi. När jag hörde honom fylldes jag av argument mot kapitalismen. För social demokrati."
//
Casparus Due

torsdag 31 maj 2007

Goda nyheter om kärnkraft.

Rapport berättar att Vattenfall är intresserade att hjälpa Litauen att bygga nya kärnkraftverk. Det planeras också en kabel mellan Baltikum och södra Sverige - ännu bättre! På så sätt kan södra Sverige knytas allt närmre våra baltiska grannar, koldioxidutsläppen minska och, inte minst, göra balterna och Sverige mindre beroende av rysk påtryckningsel.

För oss miljövänner som är en bra bit över 30, men trots ansenlig ålder är tvungna att leva enligt arvet efter våra föräldrars i en förhistorisk folkomröstning kan detta vara början till en omsvängning. Förhoppningsvis kan också Sverige snart prospektera inför byggnad av nya kärnkraftverk så som de gjort i Finland.

Jag kommer aldrig att förlåta Centern för att de tillsammans med Sossarna lade ner vårt fina Barsebäck.
//
Casparus Due

Äntligen ordning och reda i skolan

Riksdagen sade på torsdagen ja till hårdare tag i skolan. Till exempel ska mobiltelefoner få beslagtas och bråkiga elever kunna tvingas byta skola. Inte en dag för tidigt, snarare ett decennium för sent.

Men flumpedagogikens ideologiska hemvist Lärarförbundet förnekar sig inte, utan går direkt till angrepp mot de nya möjligheterna:

- Vi menar att skolminister Jan Björklund inte tar itu med de verkliga problemen, till exempel hur man ska kunna skapa mindre grupper och klasser i skolorna, säger Eva-Lis Preisz, Lärarförbundets ordförande till TT.

Men hallå! Sverige har redan relativt sett hög lärartäthet. Finland har den lägsta lärartätheten i Norden, men de bästa resultaten. OECD ger en bild av situationen i Sverige långt från Eva-Lis Preisz. Enligt Skolverket präglas den svenska skolan av:
- Eleverna trivs i skolan men kommer ofta för sent.
- Skillnaden mellan infödda elever och utlandsfödda elever större i Sverige än i många andra OECD-länder.
- I jämförelse med år 2000 uppvisar de svenska eleverna (2003) en svag, men ej statistiskt säkerställd, nedgång i matematik och naturvetenskap, medan resultaten i läsning ligger på samma nivå.

Men Björklund är bestämd:
- Kunskapsresultaten i svensk skola sjunker jämfört med andra länder, vi har mycket stora ordningsproblem på många håll och vi har fler obehöriga lärare i svensk skola än någonsin tidigare.

Som tur är finns det dessutom ett mindre flumsocialistiskt lärarförbund. Men visst är det tröttsamt när sakfrågor styrs mer av ideologisk baserad moralism än fakta och förnuft.
//
Casparus Due

J'accuse

Johan Ingerö går till hårt angrepp mot välfärdskramarna och anklagar dem bl.a. för att ha förvandlat oss till ”zombifierade välfärdssociopater”. Jag håller med honom i det mesta. Socialt ingenjörsskap innebär oftast att ”medicinen” gör betydligt större skada än ”sjukdomen”. Inte för att det tycks hindra socialister och strukturalister från att med jämna mellanrum ränna sina lansar i väderkvarnen-för-dagen.

Johan skriver också: "De som tror att bara regler, kvoter, system och lagar kan få folk att uppföra sig hyfsat är de personerna som själva känner igen sig i den beskrivningen." Tyvärr är det inte bara inom vänsterblocket som den legalistiska traditionen lever och frodas. Jag har tidigare hävdat att i dagens Sverige är alla partier socialdemokratiska (som en parafras på uttrycket ”i mörkret är alla katter grå”). Mig veterligen har Alliansen inte släppt tankarna på en lag som tvingar människor att riskera sitt liv i fredstid (något som jag skrivit om här). Lag före moral där det borde vara tvärtom.

I en fråga håller jag däremot inte med Johan Ingerö, nämligen rörande föräldraförsäkringen. Många liberaler kämpar med näbbar och klor mot en 50/50-delning men omfamnar gärna nuvarande konstruktion som även den innebär en kraftig styrning av individens val. Varje politiskt bidrags- eller socialförsäkringssystem bär med sig brasklappar. Den enskilde föräldern måste spela inom systemets ramar för att optimera ersättningen (som han eller hon sannolikt betalt in flera gånger om via skattsedeln). För mig är den självklara liberala linjen att helt avskaffa den statliga inblandningen i familjen och föräldraskapet utom i de fall där barn far illa. Varje enskild förälder borde själv få bestämma över- och finansiera sin ledighet, givetvis inom ett betydligt större ekonomiskt utrymme än det nuvarande.

//LibeRatio

Demokratikanon

Diskussionen om en kulturkanon har varit som en oemotståndlig bakelse för många kulturskribenter. Sedan diskussionen väcktes i Sverige, efter att ha pågått i Danmark i lång tid, är det få som inte har lockats att ge sina förslag på vad en sådan kanon borde innehålla. Detta oberoende av om man vill införa en kanon.

Det finns nog en del ledarskribenter som avundsjukt har blickat över redaktionsskiljeväggen när deras kollegor har suttit och gjort upp tio-i-topp-listor över filmer, böcker och musik.

Men nu har turen kommit till ledarredaktionerna. Inspirationen kommer åter igen från Danmark. Den danska regeringen har tagit initiativ till en demokratikanon. " Regeringen begrunder demokratikanonen med et ønske om at styrke danskernes kendskab til de principper om frihed og folkestyre, som det danske samfund bygger på. Derfor skal udvalget pege på politiske begivenheder og filosofiske strømninger, som har betydning for udviklingen af det danske folkestyre." skriver JyllandsPesten (som den kallas i vårt grannland).

Vilken ledarskribent ska bli först med att väcka debatten i Sverige och komma med den första tio-i-topp-lista?

Leva eller lyda återkommer inom kort med ett bud på kanon.
(bild: Elywa 2006)
//
Leva eller lyda

Snart kan det bli brottsligt att vara politiskt inkorrekt

Sydsvenskan, Expressen och Aftonbladet har alla rapporterat om Dahn Pettersson, politikern som igår åtalades i Malmö Tingsrätt för hets mot folkgrupp. Enligt åtalet har Pettersson skrivit följande i en motion: "95 procent av allt heroin kommer in via Kosovo, är det undra på att uteliggarna blir fler och fler när vi importerat denna drog genom att Friggebo gav 46 000 Kosovoalbaner permanent uppehållstillstånd. Efter detta misstag har heroinet flödat i Sverige och Europa.”

I Sydsvenskans artikel får vi reda på åklagarens argument för åtalet:
"Enligt åklagaren är motionens huvudsakliga syfte att uttrycka missaktning mot flyktingar i allmänhet och kosovoalbaner som etnisk grupp i synnerhet, inte att slå vakt om de hemlösa. – Motionen använder en retorik som är väldigt vanlig när det gäller de nya politiska partierna som är negativa till invandring. Man vill uppnå sitt mål genom att ställa olika grupper mot varandra, man ställer invandrare mot pensionärer eller arbetslösa."

Att uttrycka ringaktning skulle alltså vara hets mot folkgrupp. Vi får också reda på att Petterssons retorik låter som "de nya politiska partierna som är negativa till invandring" (läs: Sd). Att komma med svepande och dumma förklaringar på samhällsproblem, alternativt argumentera som Sverigedemokraterna bör alltså enligt åklagaren vara brottsligt.

Det är en smärre katastrof att en åklagare tagit på sig att driva detta rättsfall. Om två veckor väntas dom i målet. Mitt tips är att åklagaren då kommer att framstå som en minst lika stor tokstolle som den åtalade.
//
Casparus Due

onsdag 30 maj 2007

Privatisera kommunala bolag

Det talas mycket om försäljningen av statliga bolag i dagarna. Den danska tankesmedjan CEPOS har gått ett steg längre. De föreslår att den danska staten ska ålägga alla kommuner att inom tre år sälja alla kommunala bolag som utgör annan juridisk person än ägarkommunen. Det betyder i princip alla kommunala bolag. Enligt uträkningar från tankesmedjan som presenteras i en omfattande rapport kan 161 kommunala bolag säljas till ett beräknat värde av 32 miljarder kronor. Dessa bolag utgör bara en bråkdel av de kommunala verksamheter som sysslar med allt annat än kommunal kärnverksamhet. Försäljningspotentialet är därför reellt sett mycket större. Det vore intressant att se motsvarande siffror för Sveriges kommunala bolag. Eftersom Sverige är dubbelt så stort och minst lika socialistiskt kan man anta att det finns minst 64 miljarder för kommunerna att hämta vid försäljning av kommunala bolag.

Utmaningsrätten är ett steg i rätt riktning. Sollentuna har som första kommun i landet infört den fullt ut och fler är på väg.

I Danmark är man steget före. Utmaningsrätten infördes som del i kommunallagen redan 2003.
//
Leva eller lyda

Och från Syrien hörs det inget

Är det en tillfällighet att det smäller i Libanon just nu? Kanske det, men är det inte en väl vald tillfällighet att Syriens diktator Bashar al-Assad utropar sig till demokratiskt vald president med 97,6 procent av rösterna och ett valdeltagande på 96 procent - samtidigt som islamistiska grupper gör sitt bästa för att störta Libanon ner i våld och kaos. Denna fantastiska demokratiska triumf som Syrien fått uppleva har som mest lett till en TT-Reuter nostis i tidningar som DN i svenska media. Till och med Al Jazeera orkar med längre rapportering från jordskredssegern. Syriens informationsminister sade, enligt Guardian: "We have our own style of democracy and we are proud of it" appropå att Bashar var den enda valbara kandidaten.

Syrierna kan nu se fram emot ytterligare sju år av upplyst styre. Syriens vidare framgångar kan vi följa på det enda tillåtna partiet Baath-partiets hemsida. Där berättar de om alla lyckönskningar och samarbeten de har med Kubanska, Kinesiska och Ungerska kommunistpartier. Välkommen till Syrien.
//
Casparus Due

Allmänna handlingar

Så här kan det låta när man begär ut allmänna handlingar (dvs. om man får svar):

”Utöver det protokoll från kommunstyrelsens arbetsutskott som du fått kopia på finns det, vad jag vet, inte någon formell dialog som finns bevarad i protokoll e.d. Det har inte bedömts vara nödvändigt.”

”Har nyss fått mail med info om din förfrågan rörande rubr. Det du frågar efter är mycket omfattande och om vi ska följa kommunens policy kostar kopiering 5 kr per sida. Vi har nog en hel del digitalt men det är svårt att sovra bland materialet. Du har inte möjlighet att besöka oss för att på plats se vad som finns och då kan du ju få svar på en del frågor om så skulle vara. det är enkelt att ta tåg … Jag beklagar att det tagit litet tid från ditt första mail som jag inte tidigare har sett.”

” Hej! Av vilken anledning är Ni intresserad av dessa och på vems uppdrag agerar Ni?
Med vänlig hälsning”

Enstaka gånger kan det också låta så här:

”Översänder handlingar du efterfrågat, om något är oklart får du återkomma till mig.”

Enligt Tryckfrihetsförordningen ska allmän handling lämnas ut ”genast eller så snart det är möjligt på stället utan avgift”
Myndighet får inte fråga vem man är eller varför man begär ut allmän handling.

//Leva eller lyda

Vägval Folkpartiet


Jan Björklund blir snart ny partiledare för Folkpartiet. Förhoppningsvis kan han ta vid och utveckla den politik som Leijonborg påbörjat, med en profilering mot kunskapsskola, tydligare integrationspolitik och inriktning på fortsatt borgerlig allians.

Men många inom den socialliberala falangen vädrar nu morgonluft. LUF, med ny ordförande Frida Johansson Metso, har redan profilerat sig till vänster inom Fp. Med sådana vackra vänner, behöver man inga fiender. (bild: Alex Taylor)

Hon stödjer visserligen Björklund, men bara för att hon tror på en mjuk profil under den hårda majorfasaden. Andra delar av LUF stödjer öppet Birgitta Olsson, visserligen en viktig borglig profil, som symboliserar mycket av det dåliga inom Folkpartiet som kvotering av föräldrarförsäkring och ett rabiat fasthållande av symbolfrågor som målet om en procent av BNP i bistånd. Andra tecken på folkpartistisk dumhet är att Folkpartiets talesman för socialförsäkringsfrågor i riksdagen Tobias Krantz har gått ut på DN debatt och krävt höjt tak i sjukförsäkringen. Det går inte bara mot Alliansregeringens politik, utan också nyare forskning från IFAU som visar att arbetslösa går över från a-kassa till sjukförsäkringssystemet när taket i sjukförsäkringen överstiger taket i a-kassan.
Nu återstår det att se om major Björklund kan hålla ordning i ledet på kommande kongress.
//
Casparus Due

Sydsvenskans europapris till europamotståndare

Ingmar Karlsson, Sveriges generalkonsul i Istanbul, tilldelas idag Sydsvenska Dagbladets europapris. Det är tragiskt att Sydsvenskan hemfaller åt samma europeiska självhat som övriga media i Sverige.

Ingmar Karlsson firar utmärkelsen genom att anklaga Europa och EU för Turkiets problem. EU, får vi reda på, bär helt enkelt skulden för antieuropeiska stämningar i Turkiet. Finns det egentligen någonting som inte är Europas eller andra västländers fel?

Senare tids debatt om Turkiet och sekularisering präglas , menar Karlsson vidare, av propaganda. De som har demonstrerat för en sekulär demokratiskt stat i Turkiet är offer för falskt medvetande. "I demontrationsleden har det funnits många kvinnor ur den urbana medelklassen som uppriktigt tror att deras livsstil hotas." (min kursivering)

Sedan Heidi Avellan tillträdde som chefredaktör på ledarredaktionen har Sydsvenskan helt tappat sin liberala kompass.
//
Casparus Due