lördag 2 juni 2007

Skånska kommuner dödar irakier!

"Tolv av 33 skånska kommuner ägde aktier i USA:s vapenindustri strax innan Irakkrigets utbrott",skriver Sydsvenskan i en artikelserie. Vidare skriver de att tre kommuner i Skåne saknar etiska riktlinjer för investeringar. Kävlinge är en av dessa syndarkommuner, som bidragit till dödandet i Irak. Deras (bort-)förklaring: Det är för krångligt med etik! Skrämmande!

Men vänta nu lite. Vad är det som egentligen är skrämmande! Jo, det är skrämmande hur Sydsvenskan vinklar nyheterna och försöker knyta kommuners fondinvesteringar till Irakkriget. Kapital-USA-Irakkrig, ett oundvikligt kausalt samband i vänsterflumjournalistiken som breder ut sig på Sydsvenskan. Som journalistiskt källa används fd riksdagsman Lars Ångströms (mp) en egen undersökning av de svenska kommunernas aktieinnehav, som han gjorde 2003.

Alla som är lite insatta vet att det är "krångligt med etik" när det gäller fondinvesteringar. Typiskt ingår ett stort antal bolag med dotterbolag, systerbolag, underleverantörer etc. i fonderna. Det är ytterst svårt att garanera att något av dessa inte har producerat en skruv som använts i Irakkriget. Det är just därför Kävlinge har valt att inte ha etiska riktlinjer.

Varför inte granska KPA Pension som slår sig för bröstet för sin fina etik i kostsamma mediekampanjer. "Det här säger vi nej till: Företag som tillverkar vapen, alkohol och tobak eller som sysslar med spelverksamhet." Samtidigt ser man inga problem i att investera i statliga obligationer - dvs. vapentillverkning, alkoholproduktion, spelbolag etc. Det är krångligt med etik!
//
Leva eller lyda

Inga kommentarer: