lördag 8 mars 2008

Feminist - javisst!

Så här skriver Skånska Dagbladet idag appropå internationella kvinnodagen:

Runt om i världen växer antalet religiösa människor med en konservativ kvinnosyn. I EU är den konservativa katolicismen på frammarsch. Islam – med i en del länder närmast medeltida kvinnosyn – är världens snabbast växande religion. Med 300.000 muslimer i Sverige, varav en till antalet allt större grupp fundamentalistiska muslimer, beskärs kvinnors frihet och självständighet. Det gör att jämställdhetskampen måste bli ännu tydligare, högljuddare och mer träffsäker.

Kan vi acceptera att kvinnor i vårt land förbjuds att yrkesarbeta, inte har självbestämmande över sin kropp, tvingas till äktenskap och får sina livsvillkor i stort bestämda av den manliga släktkretsen? Kan ett samhälle som har jämställdhet som mål överhuvudtaget acceptera kulturrelativism, att kvinnors rättigheter i vårt land skall vara styrda av etniskt och religiöst ursprung?


Svaret är ett självklart: NEJ. Ingen liberal kan acceptera att kvinnor nekas lika möjligheter eller rättigheter.

I tidningen Folket kan vi läsa vad Abdirizak Hussein tycker om likabehandling:

"Abdirizak Hussein är verksam som lärare och är också informationsansvarig i Islamiska föreningen i Sörmland. Han gör tummen ned för förslaget.

- Det är ett slag i luften. Många elever, speciellt muslimska flickor, vill exempelvis inte delta i simning eller andra idrottslektioner och inte heller i sexualundervisning. Det strider mot deras uppfattning, i alla fall när lektionerna i dessa ämnen sker blandat med både pojkar och flickor, säger Abdirizak Hussein.
"

Vi har alltså idag lärare i Sverige som inte stödjer likabehandling. Till honom och andra vill jag säga. Det räcker inte att inte vilja. Likabehandling för pojkar och flickor är inget som kan väljas bort. Accepterar vi olika spelregler för flickor och pojkar, för män och kvinnor så har vi ju återgått till 1800-talet. Vi ska inte ge upp det som feminismen och jämställdhetskampen kämpat så länge för att förverkliga.
//
Emil

fredag 7 mars 2008

Ja till bojkott av Saudiarabien

Det är inte ofta jag håller med Katrine Kielos och Dagens Arena men jag står bakom henne till 100 procent när det gäller kampen mot apartheid i Saudiarabien.

Kvinnor i Saudiarabien får inte rösta, inte köra bil, inte cykla. De får inte uppsöka läkare, lämna huset eller resa utan skriftligt tillstånd från en man. De har färre rättigheter än vad de svarta hade i apartheidens Sydafrika. Småflickor lämnades att dö i en skolbrand eftersom de ifall man räddat dem hade synts offentligt "olämpligt klädda". En gruppvåldtagen kvinna dömdes i höstas till sex månaders fängelse och 200 piskrapp.

Apartheidregimen i Sydafrika var med Palmes ord "en skam för världen". Sverige införde investeringsförbud, förbud mot import av jordbruksprodukter och rekommenderade svenska företag att begränsa sin handel. Till Saudiarabien säljer Sverige krigsmateriel och stora affärer är på gång: Saabs radarsystem Erieye. Saudiarabien är Sveriges största marknad i Mellanöstern och får apartheidregimen köpa vapen från Sverige är det tänkt att även intresset för svenska mobiltelefoner och livsmedel ska öka. Det är därför vi sviker de saudiska kvinnorna, för svenska mobiltelefoner och livsmedel.


Istället för bojkott rustar vi deras militär och bedriver kulturutbyte. Det är skamligt.
//
Emil

Nystartsjobb för alla

Nystartsjobb är alliansens stora flaggskepp för att öka sysselsättningen och minska arbetslösheten. Insatsen innebär att kostnaden för en anställning minskar genom slopad arbetsgivaravgift. Tanken är att lägre skatt på arbete leder till fler i arbete.

De som är berättigade till nystartsjobb är nyanlända invandrare, långtidsarbetslösa, långtidssjukskrivna, och andra som varit borta från arbetsmarknaden under lång tid. Nu föreslås även att fängelsedömda ska få ta del av nystartsjobb.

Regeringen tar nu krafttag för att ge denna grupp förbättrade möjligheter att träda in och etablera sig på arbetsmarknaden efter avtjänat straff.

Snart har häften av Sveriges befolkning rätt till nystartsjobb. Min kommentar är: Om nu reformen är lyckad och lägre skatt på arbete är en universallösning för att minska arbetslösheten, varför då inte sänka skatten på arbete för alla? Tänk vad jobb som skulle skapas då!
//
Emil

torsdag 6 mars 2008

Likabehandling ingen bra idé enligt politikerna

Det visade sig väldigt snabbt att likabehandling i skolan inte var så himla viktigt när det väl kom till kritan.

Läs mer på Integrationsbloggen.
//
Emil

Från uppenbarelse till häxprocess

När gud uppenbarade sitt budskap för Mohammed var det nog ingen som trodde att det skulle leda till häxprocesser, eller att muslimerna skulle lyckas skrämma upp danskarna till den milda grad att de numera väljer andra invandrare. Det var nog inte heller så många som kunde föreställa sig den relativisering av mänskliga rättigheter som rädslan för att såra muslimer har lett till. Medan förtrycket i muslimska länder osynliggörs anses teckningar och verbala angrepp på en religion vara värre än etnisk och religiös rensning.

Då känns det nästan skönt att det finns några gammaldags skurkstater kvar. Ett tragiskt exempel är avrättningar av svältande människor i Nordkorea. För trots den renodlade ondska som den nordkoreanska regimen representerar så är det iallafall få som försvarar och legitimerar förtrycket nuförtiden. Bara det är ju en framgång i sig.

"North Korea has publicly executed 15 starving people, mostly women, for illegally entering neighbouring China in search of food, an aid group said yesterday.

The 13 women and two men were shot on a bridge in the north-eastern town of Onseong as local residents watched. It was the second mass execution to be reported this week.

The group of 15 were sentenced to death for illegally crossing the border into China or for helping others to do so, to ask for help, in money or food, from relatives living there.
"
//
Emil

onsdag 5 mars 2008

Men mu Johan Ingerö, vilket bra initiativ!

I denna bloggs begynnelse började jag jobba på en demokratikanon efter dansk inspiration. Nu har Johan Ingerö tagit ett liknande, men mycket roligare initiativ: Sagornas frihetliga hjältar - frihetens kanon.


Än så länge har Johan hållit sig till klassikerna - Snusmumriken, Ronja och Pippi. Men en kanon måste innehålla minst tio verk för att var komplett. Så där är gott om plats till min personliga favorit Mamma Mu som alltid går sina egna vägar och förverkligar sina drömmar, utan att trampa på någon annan. En mer frihetlig ko är svårt att föreställa sig.
//
Fabrikören
.

Socialdemokratisk framförhållning - Bunkefloexemplet

2002 rullade planerna för fullt på att bygga stort och mycket i Bunkeflo. Redan då väckte medborgare viktiga frågor.

"Och hur ska det gå med den sociala servicen som skolor och dagis?"

Rolf Pålsson (s) svarade att det fanns en plan för detta.

"Den kommer stadsdelsförvaltning Limhamn/Bunkeflo presentera den första juni."

Den första juni var det. Men vilket år sade han inget om.

2004 kan vi läsa att "desperationen bland nyinflyttade småbarnsföräldrar utan dagis" sprider sig. Saudiarabien-bekante Mats Bååth säger:

"Vi visste att vi skulle få problem i höst och just nu börjar det tjockna till i alla stadsdelar, säger han."

2008 - samme Bååth och samma socialdemokratiska, planekonomiska saktfärdighet:

"Bistra tider väntar!"

Risken för större barngrupper och ännu längre köer är överhängande. Men bara lugna, Rubin, Bååth och de andra sossarna har en plan. Se bara hur smidigt de har löst badhusfrågan.
//
Fabrikören

tisdag 4 mars 2008

Tibet, Tibet - raise your flag

Eftersom det var ett tag sedan Björk gladde med bra musik och skådespeleri, är det extra välkommet att hon nu kan glädja politiskt.

Vid en konsert i Shanghai i söndags sjöng hon för Tibet i låten Declare independence! Mer av sånt tack, speciellt under OS. Tänk om fler idrottsfolk också kunde våga stå upp i sommar. Den gamla ursäkten med att sport och politik inte hänger ihop håller inte längre!

//
Fabrikören

måndag 3 mars 2008

Integrationsbloggen

Från och med idag skriver jag om integrationspolitik på Integrationsbloggen.
//
Emil

Skåneländsk vardagskultur

Via en dansk undskyldning til skåningerne hittar jag fram till Föreningen Skånelands Framtid. Mycket tankeväckande förening. Här kan man bland annat läsa om den skåneländska vardagskulturen:

Finns det en särskild skåneländsk vardagskultur idag?

Ja, detta faktum är en viktig del av Föreningen Skånelands Framtids tankar. Exemplena är vitt skilda vad beträffar Skåne: det starka kaffet, individualismen, att vänner inte vanemässigt kramar varandra, kaos-acceptansen, skor inomhus, Mårtensafton, nicka eftertänksamt med huvudet när man pratar, tjockbågade glasögon, högre sparvilja, många rökare, trefaldigt leve, EU-vänligt, andra favoritpsalmer, mindre diskret sminkning, punktlighet mindre viktigt, närheten till Själland, mindre frikyrkor, större badmintonintresse, grimaserar när man talar, svagt center-, miljö och vänsterparti. Det finns några tusen exempel till. Nästan allt har en regional aspekt, om man intresserar sig för den.

Jag kan inte annat än nicka eftertänksamt och instämma. Detta är Skåneland en helt vanlig vardag.

/Fabrikören

söndag 2 mars 2008

Hårdrocken visar vägen i Saudiarabien


CNN har gjort ett mycket intressant reportage om hårdrock i Mellanöstern där de besöker dödsmetallband i Jordanien och Saudarabien.

Medlemmarna i bandet Wasted Land berättar att det finns en stor kulturkonflikt mellan generationerna där de unga vill göra mer än att gå omkring i köpcentrum.

Övre bilden visar det saudiska bandet Wasted Land. Enligt deras Myspace-sida har de två svenska band som förebilder: Dark Tranquillity och In Flames.

Nedre bilden visar bandet Tyrant Throne och medarbetare från CNN. Notera att bandet gör djävultecknet med händerna. Killen i mitten har en t-shirt med det norska satanistiska black metal bandet Immortal på sig.

Tyrant Throne svänger riktigt bra, medan Wasted Land är lite för mycket Power metal för min smak. Starkt jobbat grabbar. När får vi se den första kvinnnan i ett saudiskt hårdrocksband? Det hade varit underbart att se en saudisk kvinna headbanga och slänga med håret.
//
Emil