fredag 7 mars 2008

Ja till bojkott av Saudiarabien

Det är inte ofta jag håller med Katrine Kielos och Dagens Arena men jag står bakom henne till 100 procent när det gäller kampen mot apartheid i Saudiarabien.

Kvinnor i Saudiarabien får inte rösta, inte köra bil, inte cykla. De får inte uppsöka läkare, lämna huset eller resa utan skriftligt tillstånd från en man. De har färre rättigheter än vad de svarta hade i apartheidens Sydafrika. Småflickor lämnades att dö i en skolbrand eftersom de ifall man räddat dem hade synts offentligt "olämpligt klädda". En gruppvåldtagen kvinna dömdes i höstas till sex månaders fängelse och 200 piskrapp.

Apartheidregimen i Sydafrika var med Palmes ord "en skam för världen". Sverige införde investeringsförbud, förbud mot import av jordbruksprodukter och rekommenderade svenska företag att begränsa sin handel. Till Saudiarabien säljer Sverige krigsmateriel och stora affärer är på gång: Saabs radarsystem Erieye. Saudiarabien är Sveriges största marknad i Mellanöstern och får apartheidregimen köpa vapen från Sverige är det tänkt att även intresset för svenska mobiltelefoner och livsmedel ska öka. Det är därför vi sviker de saudiska kvinnorna, för svenska mobiltelefoner och livsmedel.


Istället för bojkott rustar vi deras militär och bedriver kulturutbyte. Det är skamligt.
//
Emil

1 kommentar:

Anonym sa...

Henrik Emilsson.

Men är totalbojkott verkligen rätt gentemot ett land? Av erfarenhet vet vi ju att handel mellan länder ger möjlighet till att sprida demokratiska värderingar till en diktatur. Kina är ju ett exempel idag där kommunistpartiet visserligen försöker hålla kvar diktaturen oförändrad men där många i Kina idag via kontakter med utlandet får info som de inte fått om omvärlden isolerat Kina.

Nordkorea är ju ett exempel på ett land som isolerat sig själv och som idag kanske är den mest totalitära diktaturen i världen. Det är ömömligt för eventuell opposition att få kontakter med handelspartners i andra länder.

Jag menar inte att det är fel att ändra politik mot Saudiarabien. Det nuvarande militära samarbetet från Sverige med landet är skamligt. Det är även rätt att göra andra politiska markeringar ibland. Men totalbojkott? Gynnar det en demokratisering?

USA:s bojkott mot Kuba har ju snarast stärkt kommunistregimen där som kan skylla alla sina ekonomiska misslyckanden på USA-bojkotten.

Det är en komplicerad debatt men som liberal är jag principiellt skeptisk mot ekonomiska bojkotter av länder.

Bengt Held