tisdag 4 mars 2008

Tibet, Tibet - raise your flag

Eftersom det var ett tag sedan Björk gladde med bra musik och skådespeleri, är det extra välkommet att hon nu kan glädja politiskt.

Vid en konsert i Shanghai i söndags sjöng hon för Tibet i låten Declare independence! Mer av sånt tack, speciellt under OS. Tänk om fler idrottsfolk också kunde våga stå upp i sommar. Den gamla ursäkten med att sport och politik inte hänger ihop håller inte längre!

//
Fabrikören

2 kommentarer:

Anonym sa...

Håller med om att det är ett bra initiativ.

Det som är så fascinerande är att stora delar av svensk vänster är så selektiv i sin kritik av ockupation.

Värst är givetvis vänsterpartiet. Säkert hälften av deras utrikespolitiska utspel handlar om kritik mot Israel ockupation av västbanken. Den ska man givetvis kritisera, och en del andra brott mot mänskliga rättigheter som Israel har ansvar för,om man samtidigt fördömer självmordsattacker från den palestinska sidan och Hamas mål att utplåna Israel. Det senare gör dock vänsterpartiet sällan.

Men när läste du senast någon v-politiker fördöma Kinas ockupation av Tibet? Trots att det egentligen är en mycket enklare sak att fördöma än Israels ockupation eftersom inga tibetaner vad jag vet gör självmordsattacker mot folk i Kina. Inte heller hotar tibetanska föreningar att utplåna Kina. Alltså har Kina till skillnad från Israel inte några som helst ursäkter att inte direkt lämna ockuperat område.

Eller för den delen hur ofta fördömde kommunisterna i Sverige Sovjets ockupation av Baltikum.

Ockupation är inte något allvarligt problem - om det är kommunistregimer som har ansvaret. Så kan man summera vänsterpartiets policy.

Bengt Held

Fabrikören sa...

Kan inte annat än nicka instämmande!