lördag 28 juli 2007

Invandringens ekonomiska effekter

Östra Ölands fria horisont är en intressant blogg där Kurt Lundgren, journalist och författare, skriver om politik, litteratur, filosofi och språk utifrån ett humanistiskt, frihetligt och individuellt perspektiv. Kurt och hans läsare verkar för tillfället helt upptagna med att diskutera invandringens kostnader. Många som kommenterar antyder att det finns en konspiration bakom att ingen vet invandringens kostnader - att de mörkas av staten.

I själva verket finns det rätt så mycket forskning om invandringens ekonomiska effekter. Sakine Madon och Anja Fridholm har t.ex. skrivit en rapport för Skattebetalarnas räkning. Andra respektabla forskare med rapporter som går att ladda hem från internet:

Ekberg Jan, Immigration to the welfare State. Is it a Burden or a Contribution? The Case of Sweden, AMID Working Paper Series 48/2006

Essén, Anna, 2002, Svensk invandring och arbetsmarknaden, Arbetsrapport/Institutet för Framtidsstudier; 2002:6

Wadensjö Eskil och Helena Orrje, 2003, Invandrarna och den offentliga sektorns ekonomi i Danmark, i Ekonomisk Debatt 2003, årg 31, nr 2

De flesta studierna av invandringens ekonomiska effekter i Sverige sker genom att beräkna den offentliga sektorns inkomster och utgifter för gruppen utrikes födda.

Invandringens ekonomiska effekter beror på de invandrades a) ålderssammansättning och b) sysselsättningsgrad. Den utrikes födda befolkningen har under hela efterkrigsperioden haft en fördelaktig ålderssammansättning. Också sysselsättningsgraden var länge hög, vilket sammanlagt gjorde att den offentliga sektorn fram till 1980-talet omfördelade resurser från utrikes födda till inrikes födda. Allt lägre sysselsättning bland invandrade har förändrat situationen. Idag är alla bedömare överens om att utrikes födda ger en nettokostnad.

Den årliga nettokostnaden beräknas till mellan 7 och 40 miljarder per år, mest troligt närmare 40 miljarder. Det skulle krävas en sysselsättningsgrad för utrikes födda på omkring 75 procent för ett neutralt nettoresultat. Länder i Europa som Tyskland, Danmark och Norge beräknar också att kostnaderna är högre än intäkterna för gruppen utrikes födda. Andra länder, som Australien och Storbritannien, uppvisar positiva ekonomiska effekter av invandringen.

I de svenska beräkningarna ingår inte kostnaderna för migrationspolitiken som 2006 uppgick till cirka 5 miljarder kronor.

Invandringen kan också påverka sysselsättning och löner på arbetsmarknaden. Några sådana studier har inte gjorts i Sverige men internationella studier visar att effekterna på inrikes föddas sysselsättning och löner är mycket liten. Men viss negativ effekt kan finnas inom sektorer där utrikes födda är koncentrerade, t.ex. inom vissa sektorer med låg- och medelkvalificerade jobb.

Det finns alltså inte någon konspiration. Invandringen kan kosta en hel del, men även om den sköts på rätt sätt bidra till allas välfärd. Så är det inte i Sverige idag.

//
Casparus Due

fredag 27 juli 2007

DN bedriver censur

DN har ingen ryggrad. De censurerar en kvinnas åsikter för vem hon är, inte vad hon tycker. Kontentan är att DN inte vill visa twingly länkar till Isabella Lunds blogg bara för att hon är sexarbetare. De censurerar alltså beroende på vem som är budbärare av en åsikt - inte att personen tycker något olagligt. Har man inte förstått att det är en avgrundsdjup skillnad bör man omedelbart avgå som redaktör.

Var är vår så kallade upplysta elit på väg egentligen? Yttrandefrihet och det demokratiska idealet att alla ska få komma till tals verkar inte länge vara ledstjärnor för journalister. Inte ens i en "så kallad" liberal tidning som DN. Istället tar en självpåtagen moralism och konservativ präktighet över. Det fria flödet av information ska gallras, tolkas och paketeras av de fina herrarna (och damerna) på kultur- och ledarsidorna. Det finns faktiskt likheter med paniken kring Carl Bildts blogg, som fick en sådan rutinerad skribent som Per Svensson att glömma att han faktiskt är liberal.

Så här avslutar Isabella sitt senaste blogginlägg om censuren:
"DNs agerande mot mig tar jag på ett personligt plan. Det är djupt kränkande att få en stor sten som DN kastat på sig bara för att man är sexarbetare. Jag blir ledsen och arg, enormt arg! Men det kommer inte att stoppa mig från att fortsätta kämpa för våra rättigheter. Detta bara bevisar varför den här bloggen behövs och är viktig."
//
Casparus Due

Berätta om detta också

Aftonbladet har på senare tid haft flera artiklar om dödsdömda i USA. Artiklarna har en märklig tendens att betona att det är svarta som avrättas för att ha dödat vita. De antyder alltså rasism bakom domarna. Sydsvenskan har också uttryckt sympati med brutala mördare. De verkar också känna behov av att berätta att offren var vita. Jag är motståndare till dödsstraff, men tycka synd om reportage bör gälla offer, inte bödlar.

Kan inte Aftonbladet istället rapportera om avrättningar i Iran. Förutom att människor avrättas med dålig insyn och rättssäkerhet är avrättningsmetoderna tortyrliknande.
//
Casparus Due

Köttet kommer att dränka oss

Härom dagen var det CD-skivor och konserttröjor som skulle bli mänsklighetens undergång. Idag är det kött som ska bort. Svenska Dagbladet skriver att ett kilo kött är som att köra tre mil med bil.

Men jag har ju inte körkort. Eller bil. Då skulle jag alltså få äta kött så in i helvete. Och köpa skivor också för den delen! Det är så dumt att ställa det ena mot det andra. Som jag skrev igår: Allt vi människor gör nuförtiden tolkas genom ett växthuseffektraster.

Jag har två tips:
1. Sluta producera etanol av ätliga grödor. Det leder bara till att driva upp matpriserna och skövling av regnskog. Det är dessutom ekonomiskt vansinne eftersom etanol subventioneras med stora summor. Som att driva ett järnverk med vindkraft.
2. Tryck in slangar i röven på korna och utvinn äkta naturgas.
//
Casparus Due

Edit: Kommentar av Olof i SvD i samband med artikeln om kött och miljö. Kunde inte sagt det bättre själv:

"Vänsternissarnas resonemang är att man ska vara en national-socialistisk vegan-muslim som cyklar till jobbet i 25 graders kyla och 1/2 meter snö med två ungar på pakethållaren som man ska överlämna till den politiske kommisarien på KOMOSOL-dagiset, där de får lära sig att Stalin befriade världen ."

Definitionen på ondska

Åsa Linderborgs hyllningstext till Jan Myrdal är det äckligaste jag läst på mycket länge. Finns det en person i kultureliten som representerar ren ondska så är det Linderborg. Hon uppvisar gång på gång ett totalt förakt för enskilda människors liv. Så länge människan har en gnutta frihet kvar kommer Linderborg stå på kulturbarrikaden och kräva dess avskaffande.
//
Casparus Due

Arklöv mot Vilks 1-0

Gudmunsson har verkligen bidragit till ett lyft på Svenska Dagbladets ledarredaktion. Tvärtemot många andra ledarskribenter känns han mer som en deltagare i samtidsdebatten snarare än en betraktare. Dessutom är han betydligt mindre förortsvilla än sina kollegor. Samma nytändning har Expressen fått genom att anställa Sakine Madon - en annan person som lever mitt i bruset snarare än sidan om.

Idag skriver Gudmunsson på svenskans ledarsida om det moraliska haveri som innebär att konstprofessor Lars Vilks blir censurerad på grund av tre teckningar medan krigsförbrytaren, nazisten och polismördaren Jackie Arklöv får positiv uppmärksamhet för sina "verk".

Har vi människor helt tappar proportionerna mellan vad om är rätt och fel? Var är folkvettet i kulturdebatten?
//
Casparus Due

torsdag 26 juli 2007

Jag är så trött på miljödebatten

Om det regnar eller är torka kvittar för det är växthuseffektens fel. Om vädret är omväxlande påpekas att så var det minsann inte förr, det måste vara växthuseffektens fel. Alla lägger på ett växthuseffektraster på det som händer och det som inte kan förklaras - det förklaras med växthuseffekten.

Klimatet har ju alltid förändrats. Hade människan levt i norden före den senaste istiden hade de säkert förklarat isens utbredning med växthuseffekten. Och vikingarna som reste från Norge, till Island och vidare till den beboeliga ön Grönland tänkte säkert: Shit!, nu har vi eldat så mycket att isen smält och ön bredvid Island blivit grön. Vi sticker dit. Sedan ändrades klimatet och de var tvungna att lämna Grönland. Det måste ha berott på växthuseffekten, hur ska det annars förklaras?

När jag var liten ritade jag och alla andra i klassen atombomber som föll och dödade människor. Att kriget väntade var helt säkert. Idag tecknar mina vänners barn fabriker och bilar som spyr ut rök.

Hela vår livsstil ska läggas om. Ingenting är längre heligt. I Sydsvenskan läser jag att jag inte längre bör köpa CD-skivor eftersom en normal CD-skiva "släpper ut" 1,4 kilo koldioxid. Och så tipsar skribenten Alexander Vickhoff om ytterligare saker jag bör tänka på när det gäller musik.

"Köp inte konserttröjan: Konserter är en del av musikindustrin som går bra. Men Madonnas privatjet och Rolling Stones ljusrigg är långt ifrån miljövänliga. Konsert-tröjan görs av energi och kemikalier och är en miljöbov i souvenirförklädnad. Skippa den och sov lite bättre på natten."

Jag älskar att gå på konsert och brukar köpa tröjor för att de är snygga och för att stödja banden jag gillar. Det tänker jag inte ha dåligt samvete för. Jag kan inte se att det skulle vara mer miljöfarligt än att köpa andra kläder, men det kanske vi också ska sluta med?

Varför är det inte någon som räknar ut hur mycket resurser människan tjänar genom en effektiv marknadsekonomi istället för en resursslösande planhushållning? Det om något hade varit en insats för miljön.
//
Casparus Due

Billström har tappat kontrollen över invandringen

Göteborgsposten har idag en bra ledare om sveriges bristande, eller rättare sagt obefintliga, flyktingpolitik. Billström antyder i artikeln att man inte på politisk väg kan göra någonting åt att Sverige idag tar emot fler irakier än övriga Europa tillsammans. Vilka dumheter. Det är inte slump eller öde att irakier vill till Sverige. Sverige kan göra som andra länder, det vill säga:

  • endast ge personer med flyktingskäl enligt genevekonventionen uppehållstillstånd,
  • införa tillfälliga uppehållstillstånd istället för permanenta,
  • införa försörjningskrav för familjeinvandring,
Om migrationsdomstolarna beslutar på ett sätt som regering och politiker inte gillar, vilket Billström antyder, kan han vända sig till riksdagen för att ändra lagarna.
//
Casparus Due

Aftonbladet försvarar talibanernas avrättningar

I dagens Aftonbladet finns en artikel skriven av Bo Gunnarsson som går ut på att det är sydkoreanernas eget fel att de är gisslan och blir avrättade.

Gunnarsson skriver att de 23 koreanerna i media kallas hjälparbetare, medan de i själva verket är kamikaze-missionärer som söker faran för att omvända muslimer och andra icke kristna på förbjuden mark.

Sedan får vi veta att nästan en femtedel av de Koreanska missionärerna jobbar i den islamska världen "där de flesta länder förbjuder all spridning av kristendom."

Det låter som ett försvar mer än en förklaring.
//
Casparus Due

onsdag 25 juli 2007

Islam är dränkt i blod

Mycket kan sägas om islamister, men de är svårslagna när det gäller indoktrinering och urskillningslös blodspillan. Idag har Talibaner börjat avrätta de sydkoreanska hjälparbetarna och befolkningen i Irak får inte ens glädjas åt framgångar i fotboll utan att bli sprängda i bitar av självmordsbombare.

Det värsta är att självmordsbombarna inte tar slut. Islam verkar ha en unik förmåga att hjärntvätta människor att ta med sig oskyldiga människor in i döden. Att läsa intervjuerna med några flickor från Röda Moskén i Pakistan är skrämmande.

"Hameeda Sarfraz, 19, lively eyes sparkling out of a black burka, was describing the boons of the afterlife.

"In heaven you get everything without hardship," said Sarfraz, daughter of a bus driver. "In heaven, if a martyr feels hungry, food appears, the best quality food, and you won't even know where it came from."

Sarfraz, an alumna of the now bullet-ridden Jamia Hafsa Islamic school for girls, said she deeply regretted missing her chance to be a martyr."

"Akhtar studied the Koran, the Hadith, or sayings of the Prophet, and Islamic jurisprudence. She learned of the virtues of martyrdom.

"I prayed to God I would play a role in jihad," she said.

She learned to justify suicide bombings as a weapon that could be deployed in the event of a battle between what she called "true believers" and "infidels.""

Frågan är om det går att skapa en fredlig bild av islam när religionen visar upp ett så våldsamt ansikte. Jag och många andra i Sverige och Europa är beredda att tolerera att troende muslimer bor och lever här i fred och frihet. Om jag får bestämma får muslimer både bygga moskéer och bedriva välgörenhet. Men fortsätter unga män, många uppväxta i Västeuropa, att döda i islams namn ser jag inget problem med att kalla mig islamofob. Att motarbeta islams inflytande borde inte vara mer kontroversiellt än att motverka kristendomens inflytande på individ och samhälle.
//
Casparus Due

Hela världens kravallturister kommer till Malmö

2008 års European Social Forum kommer att hållas i Malmö. Det innebär att tiotusentals bakåtsträvande människospillror från hela Europa kommer till Malmö för att diskutera hur de bäst kan sabotera livet för vanligt folk. De svartklädda ligisterna kan här verka helt öppet för att underminera frihet, demokrati och globalisering. Istället för deras floskelparoll "Ett annat Europa är möjligt" borde de tåga under banér som "Ett fattigt Europa är möjligt"

Planerat datum för forumet är 18 till 21 september och de kommer att hålla till i mina hemtrakter kring Folkets Park och Möllevångstorget. Stackars, stackars mig.
//
Casparus Due

tisdag 24 juli 2007

- Kidnappingen strider mot islam

Det tillhör inte vanligheten att se muslimer protestera öppet mot islamistisk fascism. Desto mer glädjande när det händer, som när afghaner protesterar mot talibanernas kidnappningar. Med tanke på att små fanatiska islamistiska grupper får så mycket uppmärksamhet i media borde också sådana här demonstrationer uppmärksammas mer.
//
Casparus Due

Ny chans för rondellhundarna

Den intressanta följetången om Lars Vilks teckningar fortsätter. Idag rapporterar bland annat HD att bilderna kan komma att ställas ut på konstskolan Gerlesborg i Hamburgsund i Bohuslän.

HD berättar vidare att "Lars Vilks har visat liknande teckningar i Norge. Det föregicks av många diskussioner och myndighetskontakter men när bilderna väl visades hände ingenting.
Han tycker att konstvärlden väjer för komplicerade frågor och menar att den pragmatiska attityd många har är felaktig.
– Vi har principer om demokrati och kvinnors villkor som vi inte kan kompromissa med.
Vilks tror inte att det är någon fara för så våldsamma protester som uppstod efter Jyllands-Postens Muhammedteckningar.
– Det är utagerat på den nivån. Det var extrema propagandister som åkte runt och piskade upp en stämning. Det kan man inte göra en gång till."

Det har också framkommit att den bild som bland annat visats på denna bloggen bara är en skiss på en av de tre riktiga tuschteckningarna av Muhammed som hund. Bilden är alltså kanske inte så förskräckligt ful som vi trodde. Förhoppningsvis kan vi se de riktiga bilderna snart i Hamburgsund.
//
Casparus Due

måndag 23 juli 2007

Mer om rondellhundarna

Mats Dahlberg på NWT har skrivit en märklig krönika om utställningen "hundar i konsten" där Muhammed dök upp i hundform. Förutom att Dahlberg gör en stor poäng av att Lars Vilks, som ritade teckningarna, är från Skåne har jag svårt att förstå vad han vill med sin krönika.
//
Casparus Due

söndag 22 juli 2007

Muhammed som rondellhund

Självcensuren har slått till igen. Tre teckningar av rondellhundar har tagits bort från en utställning i Värmland. De tre tuschteckningarna av konstnären Lars Vilks, mest känd för sin spektakulära träskulptur Nimis vid Kullaberg i nordvästra Skåne, föreställer profeten Muhammed som - rondellhund.

Det är stor humor att parodiera fenomenet rondellhund.

Vilks i SvD: "Religion ska kunna estetiseras. Och det finns ingen religion som ska undantas. Hos en del finns inställningen att eftersom islam inte hunnit så långt i sin utveckling så ska den behandlas som ett barn. Andra ger islamisterna stöd för att de är fiendens fiende, d v s USA:s. Ingen tar diskussionen."

– Jasså? Så var det med yttrandefriheten, säger konstnären till NWT.

Så här säger Vilks på sin hemsida:

"En liten händelse kan visa att påståendet om att det inte längre finns några gränser i konsten inte är helt korrekt. Exempelvis har vi Gränsen mot islam. I konstvärlden får man inte utsätta islam för några kränkningar. Muhammedanerna kan bli ledsna. Och terroristerna kan bete sig på ett (i viss mån förståeligt) men ändå otrevligt sätt. Terroristerna är för konstvärlden (som alltid lutar mot vänster) fiendens fiende. Västvärldens stormakter kan utsättas för kränkningar eftersom vi då har yttrandefriheten."

Och så här ser teckningen ut:
Muhammed som rondellhund (Lars Vilks, 2007)
//
Casparus Due