fredag 27 juli 2007

Berätta om detta också

Aftonbladet har på senare tid haft flera artiklar om dödsdömda i USA. Artiklarna har en märklig tendens att betona att det är svarta som avrättas för att ha dödat vita. De antyder alltså rasism bakom domarna. Sydsvenskan har också uttryckt sympati med brutala mördare. De verkar också känna behov av att berätta att offren var vita. Jag är motståndare till dödsstraff, men tycka synd om reportage bör gälla offer, inte bödlar.

Kan inte Aftonbladet istället rapportera om avrättningar i Iran. Förutom att människor avrättas med dålig insyn och rättssäkerhet är avrättningsmetoderna tortyrliknande.
//
Casparus Due

2 kommentarer:

Henrik V sa...

Journalister i västvärlden måste ha mer geografisk spridning i sina artiklar, det är knappast bara i USA som man avrättar folk etc. Det kan man lätt tro när man läser visa utrikessidor. Varför är det på detta vis? En stor förklaring är att det är lätt att få tag i material från USA etc för att det rör sig om demokratier med många medier. Det är med andra ord delvis av bekvämliga skäl. Detta skäl känns väldigt fattigt! Vi behöver få veta mer om grymheter i Iran, Kina, Libyen osv så att vi får en mer breddare och djupare världsbild.

Erik sa...

Förmodar att du har missat:

http://www.dn.se/iranspecial

Det var väl inte så svårt. Ska vi prata om USA nu? Eller är det ok att vissa begår brutala brott för att andra gör det - Men han började?