söndag 22 juli 2007

Muhammed som rondellhund

Självcensuren har slått till igen. Tre teckningar av rondellhundar har tagits bort från en utställning i Värmland. De tre tuschteckningarna av konstnären Lars Vilks, mest känd för sin spektakulära träskulptur Nimis vid Kullaberg i nordvästra Skåne, föreställer profeten Muhammed som - rondellhund.

Det är stor humor att parodiera fenomenet rondellhund.

Vilks i SvD: "Religion ska kunna estetiseras. Och det finns ingen religion som ska undantas. Hos en del finns inställningen att eftersom islam inte hunnit så långt i sin utveckling så ska den behandlas som ett barn. Andra ger islamisterna stöd för att de är fiendens fiende, d v s USA:s. Ingen tar diskussionen."

– Jasså? Så var det med yttrandefriheten, säger konstnären till NWT.

Så här säger Vilks på sin hemsida:

"En liten händelse kan visa att påståendet om att det inte längre finns några gränser i konsten inte är helt korrekt. Exempelvis har vi Gränsen mot islam. I konstvärlden får man inte utsätta islam för några kränkningar. Muhammedanerna kan bli ledsna. Och terroristerna kan bete sig på ett (i viss mån förståeligt) men ändå otrevligt sätt. Terroristerna är för konstvärlden (som alltid lutar mot vänster) fiendens fiende. Västvärldens stormakter kan utsättas för kränkningar eftersom vi då har yttrandefriheten."

Och så här ser teckningen ut:
Muhammed som rondellhund (Lars Vilks, 2007)
//
Casparus Due

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det är en helt okej bild! Man måste få kritisera islam och alla andra relgioner. Annars stannar utvecklingen...
Märk dock citatet: "...för konstvärlden (som alltid lutar mot vänster) fiendens fiende." Det är för mig en mycket tveksam mening. Ibland är hans inställning märklig. Hans inställning till EU är (tror att jag har läst det) tråkig och ensidig. Fler konstnärer måste våga vara något annat än vänster...
Jag gillar dock Nimis etc väldigt mycket.

Henrik, liberal i Västsverige

Anonym sa...

Jag tycker att detta är ingen konst, Den så kallade konstnären vill bara kränka muslimer med bilderna. Hur skulle man veta att det är Muhammed om han själv inte sa det? Är det då konst? Vill ha visa att han är konstnär på detta sätt?? Bäst att ta bort alla sådana bilder från alla hemsidor för det kränker en stor folkgrupp i världen vilka är de enda som håller vid sin religion nu för tiden.

Anonym sa...

Jag tycker att detta är ingen konst, Den så kallade konstnären vill bara kränka muslimer med bilderna. Hur skulle man veta att det är Muhammed om han själv inte sa det? Är det då konst? Vill ha visa att han är konstnär på detta sätt?? Bäst att ta bort alla sådana bilder från alla hemsidor för det kränker en stor folkgrupp i världen vilka är de enda som håller vid sin religion nu för tiden. /Johan, Sthlm

Fröken Sverige sa...

Självklart ska inte islam särbehandlas! Finns ingen anledning att bli dhimmi, bara för att skona några överkänsliga islamister.

Muhammed har avbildats i tusental innan. Mest av muslimerna själva. Men efter många blir mer och mer radikala, så hittade de något att hänga upp sig på i samband med Muhammedteckningarna.

Och sen var cirkusen fullt igång. Har ni någonsin hört några muslimer klaga över just detta innan? Nej, de griper bara varje chans till jihad mot oss otrogna.

De kommer nu att bråka om allt de kan komma på. De begär redan särbehandling i skola och samhälle. Och samtidigt kräva sharialagar då och då. Deras mål är att befolka världen - och göra den till Umma.

Vi måste kämpa emot detta. Vår demokrati och yttrandefrihet ska de inte få ta. Vill man leva i ett land med sharia - så finns det gott om länder de kan flytta till. Men de ligger inte i denna delen av värlen.

/FS