lördag 27 oktober 2007

En redaktion och reporter som struntar i all källkritik

"En redaktion och reporter som struntar i all källkritik ... "

Orden kunde passa bra på DN Kultur och Ulrika Kärnborg efter att man har läst Kärnborgs hyllning till Naomi Kleins Chockdoktrin-bok.

Citatet är dock hämtat från Kärnborg själv. Kritiken är riktad mot Evin Rubar och "Könskriget" som drog ned byxorna på Roks.

Johan Norberg besparar oss andra liberala bloggare en massa jobb genom att snyggt och elegant dra ned byxorna på Kärnborg.

Så här har Kärnborg tidigare skrivit om sin egen branch:

"Något kvalitetsförsämrande har tillstött, Forser kallar det helt ovetenskapligt tabloidiseringen av pressen. Industrialiseringen av massmedier, och ägarnas nya lönsamhetskrav, har drivit fram en kommersialism som indirekt drabbar och påverkar kritiken. Så långt håller jag med ...

Vad vår tids tidningsmarknad, kontrollerad av stora mediekonglomerat och styrd av olika principer för vinstmaximering, framför allt tvingar fram är en arbetsdelning inom journalistiken. Var sak på sin plats. Nyheter är nyheter och recensioner är recensioner. På så vis blir innehåll och medarbetare lättare att kontrollera för cheferna (som blir fler och fler, och alltmer upptagna av att odla sin egen chefskultur), och indirekt för ägarna ...

Marknadstänkandet, som inte bara kommer ovanifrån, utan som delvis internaliserats av kulturskribenterna ... "

Intressant tanke - så det är det internaliserade marknadstänkandet som får Kärnborg att spotta ur sig halvsanningar, lögner och vänsterpropaganda på DN Kultur? Det säger en del om vad det är som säljer idag.
//
Fabrikören

Fusk, brottslighet och ett myglande fotbollsförbund ger guldet till skitlaget IFK Göteborg

Imorgon avgörs allsvenskan i fotboll. Genom mygel, vänner i fotbollsförbundet, tur och enögda domare vinner skitlaget ICA Göteborg.

Dom fick dispens från att glömma spelarlicens. Jag har aldrig sett så enögd domarinsats som MFF - IFK ICA på Malmö Stadion. Har aldrig sett mer tur än deras vinstmatch senast mot AIK. De har genom brottslighet värvat spelare. Ändå hjälper deras vänner på fotbollsförbundet laget till SM-guld.

Hade Sverige varit Italien hade IFK Göteborg spelat i division två med 10 poängs avdrag. Finns det någon rättvisa så vinner Kalmar eller Djurgården guld imorgon.
//
Casparus Due

Moderaterna - Resten 2-4

Allianspartiernas stämmor är extra intressanta att följa nu när den goda sidan har makten i Sverige. Men som liberal vill man ju alltid ha mer av det goda. Detta är min recension av stämmans beslut hittills.

* Slopandet av enprocentsmålet i biståndspolitiken
Moderaterna - Resten 1-0
Låt oss hoppas att moderaterna kan köra över de övriga partierna och särskilt 1 procents-rabiata Folkpartiet i denna frågan. Det finns ett starkt samband mellan bistånd och fattigdom som inte går att bortse ifrån.

* Neddragning av försvarsutgifterna.
Moderaterna - Resten 1-0
Här blir det oavgjort och därför fortfarande 1-0. Men viss är det en märklig omsvängning att se moderaterna lämna sin försvarkramarlinje.

* Ja till homoäktenskap
Moderaterna - Resten 2-0
Ingenting är heligt längre, inte ens äktenskapet, och det är bra. Men för mig är det en struntfråga i sammanhanget. Ren och skär symbolpolitik. Hur länge kan Kd hålla emot?

* Ingen ändring av arbetsrätten

Moderaterna - Resten 2-2
Tyvärr en solklar seger för bortalaget, med hela 2-0. Borgerlighetens stora tragedi är att moderaterna gett upp kampen mot fackföreningarnas pampvälde. Hade de reformer för att göra det mer lönsamt att jobba kombinerats med en reformering av arbetsrätten hade utvecklingen på arbetsmarknaden varit ännu bättre. Inte minst alla invandrare hade fått möjligheten att visa vad de går för. Fegt. Kanske tar de till mer socialistiska lösningar på integrationsproblematiken istället?

* Det nya välfärdspartiet
Moderaterna - Resten 2-3
Fredrik Reinfeldt säger direkt vid stämmans öppnande att han vill att moderaterna ska bli lika stora välfärdskramare som Socialdemokraterna. Vi har idag två socialdemokratiska partier, precis som svenska folket vill ha. Folkpartiet och Centern måste nu på allvar ta över rollen som liberalismens företrädare i Sverige. Det parti jag röstade på i 1991 års val finns inte längre.

* Det nya miljöpartiet
Moderaterna - Resten 2-4
Inte nog med att Andreas Carlgren och hans centerparti är bättre miljöpartister än orginalet. Nu ska Moderaterna på Al Gore-tåget. Det är så himla tröttsamt. Den innebär tråkigheter som skatteväxling med högre avgifter och bensinskatt.

Klar förlust för de nya moderaterna.
//
Casparus Due

Lilla drogliberalerna

Det är inte alltid så lätt det där med särskrivningar, bindestreck och sammanskrivningar. Googlar man på "lilla torgliberalerna", frågar Google om man menade lilla drogliberalerna.


Vi har i och för sig en ganska liberal attityd till hash och andra mindre farliga droger, lilla drogliberalerna är kanske inte helt fel.
//
Fabrikören

fredag 26 oktober 2007

Michel Houellebecq för nobelpris

Att läsa Michel Houellebecq är motsatsen till att se lekprogram på TV. Författaren själv framstår som bitter, huvudpersonerna i böckerna likaså och inte minst recensenterna överträffar sig själva i skarpsinnig bitterhet. Jag har precis läst ut hans senaste bok som är översatt till svenska: Refug. Även om den inte är lika bra som Plattform finner vi samma grymma civilisationskritik och många glimtar av hans briljans som författare.

Det är till och med underhållande att läsa OM boken. Cecilia Bornäs i Sydsvenskan kallar boken "en av de obehagligaste samtidssatirer jag har läst." Roland Paulsen i Stockholms fria tidning skriver att boken fylls av en "brutalrealism som förenar oöverträffad träffsäkerhet med unken islamofobi och biologism." Han passar också på att leverera den skarpsinniga analysen att "I dag arbetar vi inte för att skapa tillväxt. Vi framstimulerar tillväxt för att skapa arbete." vilket för mig i moderatstämmans kölvatten låter som dagens sanning. "Den är fullspäckad med spetsfundiga och drastiska formuleringar. Men på ett djupare plan är det en otäck bok." skriver Anders Paulrud i Aftonbladet. Ola Wihlke på Arbetarbladet kommer sanningen nära när han kallar Houellebecq för arvtagare till såväl Albert Camus som Schopenhauer.

Läs Refug, men ännu hellre Plattform. En mer bitande kritik mot individuell frihet och oberoende i modernitetens nihilistiska samtid går inte att finna. Och ibland kan det vara nyttigt att betrakta även baksidan av det moderna civilisationsprojektet.
//
Casparus Due

Det nya blå partiet

Mattias Svensson delar med sig av en länk till moderaternas nya vinterplåga.
Tack Svensson, fredagens festen är räddad.
//
Fabrikören

torsdag 25 oktober 2007

Lilla Torg-centern välkomnas

Den 29 oktober går det officiella startskottet för Lilla Torg-centern. Roligt, roligt. Äntligen händer det något spännande i Malmöpolitiken.

Samtidigt tål det att påpekas att Lilla Torg Liberalerna inte har med bildandet av LTC att göra, (annat än att möjligtvis ha inspirerat?)

Fabrikören önskar er lycka till!

Men visst hade det varit snyggare med Lilla Torg Centern? Varför så språkkonservativa?
//
Fabrikören

Snus ständigt på tapeten

Med jämna mellanrum får vi veta vad EU tänker göra med vårt kära snus. Nu senast har några liberaler i EU-parlamentet kuppat igenom en utredning om snus.

Men är det verkligen nödvändigt? Media har ju redan rapporterat att snusare löper cancerrisk, att snus istället för rökning räddar liv. Hellre snus än cancer sade Bill, ny cancervarning för snusare sade Bull. Snus är dåligt, förlåt, jag menar bra för folkhälsan. Det hela är mycket förvillande. Det enda vi kan räkna med är ständigt höjda skatter på snus. Miljöpartiet har verkligen lurat på alla andra partier idén om skatteväxling för att styra våra konsumtionsmönster. Ack, jag minns när jag var student i Lund och köpte grov portion för under en tia.

Jag är glad att jag slutat.
//
Casparus Due

Visst är det härligt när man kan sätta dit MacDonald´s

Uppdrag gransknings reportage om städarna på hamburgerrestauranger har fått fart på det urgamla MacDonalds-hatet hos alla politiskt korrekta.

Inte ens ingresssättarna på SvD kan hålla sig:

"Hotell- och restaurangfacket reagerar skarpt på avslöjandet i Uppdrag granskning i går att tre stora hamburgerkedjor i Sverige anlitat svart arbetskraft och betalat alldeles för låga löner."

Hur gärna de än vill, är det ju inte sant. Det är en tämligen stor skillnad på om man anlitar städare som jobbar svart för svältlöner eller om man förs bakom ljuset när man anlitar en annan firma som gör det!
//
Fabrikören

Update: Arbetsgivarorganisationen Almega slår på stora trumman i förbindelse med Uppdrag gransknings reportage. De uppmanar restaurangerna att enbart anlita städfirmor som har kollektivavtal. Undrar vad Wild´n Fresh hade sagt om det.

Update II: Nu har de ändrat ingressen. Kanske insåg de sitt fel efter att ha läst den här fantastiska bloggen??

tisdag 23 oktober 2007

It's a fair cop, but society is to blame.

Så enkelt var det tydligen, Socialstyrelsen inkallade terminologirådet och så vips har vi inga handikappade i Sverige längre. Numera är dessa personer bara hindrade av miljön att fungera.
Den kristna tidningen Dagen rapporterar.

Jag kommer av någon anledning att tänka på Monty Python´s Church Police när jag ser framför mig ännu fler lägenheter som inte blir byggda för att de måste handi-, förlåt funktionshindersanpassas och när fler affärer och restauranger förblir drömmar för att det ofta är både praktiskt och ekonomiskt omöjligt att funktionshindersanpassas.

"Right, we'll arrest them instead!"
//
Fabrikören

Ps För er med sjuk humor, klicka gärna in på terminologirådets termbank! Vet ni exempelvis vad det administrativa könet är?

Fogh för att varna för växande minimalstat

1993 var året då två unga män i två nordiska länder skrev varsin bok om hur skadlig den stora och svällande staten är. Den ene gav sin bok titeln Det sovande folket: "Välfärdsstaten är en omöjlig konstruktion. De som kortsiktigt vinner överröstar alltid de som långsiktigt har att betala."
Den andre kallade sin bok Fra socialstat til minimalstat: "Statsmagten, den offentlige sektor, har gjort sig stor og bred og dominerer i den grad alle menneskers private liv … Danskernes liv er blevet statsliggjort … Slavenaturen har sat sig dybe spor i danskernes tankegang. Det frie menneske tænker: Hvad kan jeg selv gøre for at løse den og den opgave? Statsslaven tænker: Hvad kan staten gøre for at løse opgaven?"

Nu har de båda författarna gått och blivit statsministrar i sina respektive land.
Den ene har haft tid på sig att går fra socialstat til minimalstat. Resultat: Socialstaten växer snabbare än under socialdemokratiskt styre.
Den andre har precis börjat.

Bäva månde nattens väktare!
//
Fabrikören

Ps Folk betalar lika mycket för A-kassan idag som igår. De som vill och vågar kan dessutom välja att så utanför och således få 300-400 kronor extra i plånboken här och nu. Men det går ju inte för sig i en slavestat. Alla ska med!

måndag 22 oktober 2007

Många uppslag - lite ork

Ibland finns det mycket att skriva om men alldeles för lite ork för att utveckla det man vill ha sagt. Jobbar man som jag med att skriva mest hela dagarna kan det ta emot. Så om jag hade energi så hade jag velat:

* Gratulera att en av Sveriges vassaste skribenter - Per Gudmundson - fått tillsvidareanställning på Sverige bästa ledarsida.

* Undra över att Alliansen verkar förlora exakt lika många väljare som går från sjukskrivning eller arbetslöshet till jobb. Svenskarna vill uppenbarligen inte arbeta.

* Skälla på barnombudsmannen, som faktiskt är en myndighet och inte en politiker, för att de lägger sig i skolpolitiken.

* Till sist hade jag velat skiva om att man faktiskt kan ge Irakier som söker fristad från våld tillfälligt uppehållstillstånd, förslagsvis i fem år. Sedan kan de med statens hjälp återvända om det lugnar ner sig eller annars senare få permanent uppehållstillstånd. Det verkar väldigt ogenomtänkt att förflytta 100 000 människor till en annan del av världen om konflikten är övergående. Det är inte antingen - eller.
//
Casparus Due

söndag 21 oktober 2007

Lars Vilks inte välkommen i Eslöv

Min gissning är att många inom en snar framtid kommer att skämmas över sin roll i historien om Lars Vilks. Nu senast är det politiker i Eslöv som har fått stora Lars Vilks-sjukan.

Vilks var inbjuden av Eslövbiennalen som pågår i november på medborgarhuset i Elsöv. Men nyligen fick Vilks reda på att kulturnämnden träffat beslutet att han inte längre var önskvärd. Motivet som gavs var att Vilks skulle få för mycket uppmärksamhet vilket skulle gå ut över de övriga deltagande konstnärerna vars insatser helt skulle komma i skymundan. Deltagande handlade inte om teckningar eller något annat Muhammedprojekt utan om att spika samman en konstruktion av virke.

Sedan dess har den tragikomiska historian rullat vidare.

Bilden: Khalid El-Haj (S-ordförande i Kultur & Fritidsnämnden): “Vi tyckte inte han var tillräckligt intressant för att få vara med på Biennalen.” “Det är en mycket tråkig diskussion som pågår och vi vill inte delta i den.” Citat från Skånska Dagbladet.
//
Casparus Due

Musik och marknadsekonomi

Sydsvenskan publicerade i lördags en intressant artikel om utvecklingen inom musikindustrin. Artikeln handlar om hur artister och musikkonsumenter når varandra utan skivbolag som mellanled.

Det kanske mest intressanta är att allt fler säljer sin musik till det pris kunden är villig att betala. Det mest kända exemplet är att Radiohead, ett av världens största band, släppt sin skiva för fri ledladdning. Du som kund bestämmer själv vad du vill betala. Det fick nästan till och med mig att köpa skivan. För en femtiolapp kan den ju vara värd?

Paradoxalt nog kan banden komma att tjäna på utvecklingen med nedladdning av musik på Internet. En konsument som väljer att betala 20 kronor för Radioheads senaste skiva ger bandet lika stora inkomster som om du köpte skivan på Åhlens för 189 kronor. För vissa är skivan kanske värd 189 kronor, för andra 20 kronor. På så sätt kan försäljningen maximeras. Det som komplicerar frågan är ju givetvis att allt bygger på någon sorts hederlighet och lojalitet med bandet. För det är inget som hindrar kunden att hämta hem skivan gratis och lagligt.

Enligt uppgifter som cirkulerat på nätet, sålde Radiohead 1,2 miljoner album på två dagar.
//
Casparus Due