lördag 27 oktober 2007

En redaktion och reporter som struntar i all källkritik

"En redaktion och reporter som struntar i all källkritik ... "

Orden kunde passa bra på DN Kultur och Ulrika Kärnborg efter att man har läst Kärnborgs hyllning till Naomi Kleins Chockdoktrin-bok.

Citatet är dock hämtat från Kärnborg själv. Kritiken är riktad mot Evin Rubar och "Könskriget" som drog ned byxorna på Roks.

Johan Norberg besparar oss andra liberala bloggare en massa jobb genom att snyggt och elegant dra ned byxorna på Kärnborg.

Så här har Kärnborg tidigare skrivit om sin egen branch:

"Något kvalitetsförsämrande har tillstött, Forser kallar det helt ovetenskapligt tabloidiseringen av pressen. Industrialiseringen av massmedier, och ägarnas nya lönsamhetskrav, har drivit fram en kommersialism som indirekt drabbar och påverkar kritiken. Så långt håller jag med ...

Vad vår tids tidningsmarknad, kontrollerad av stora mediekonglomerat och styrd av olika principer för vinstmaximering, framför allt tvingar fram är en arbetsdelning inom journalistiken. Var sak på sin plats. Nyheter är nyheter och recensioner är recensioner. På så vis blir innehåll och medarbetare lättare att kontrollera för cheferna (som blir fler och fler, och alltmer upptagna av att odla sin egen chefskultur), och indirekt för ägarna ...

Marknadstänkandet, som inte bara kommer ovanifrån, utan som delvis internaliserats av kulturskribenterna ... "

Intressant tanke - så det är det internaliserade marknadstänkandet som får Kärnborg att spotta ur sig halvsanningar, lögner och vänsterpropaganda på DN Kultur? Det säger en del om vad det är som säljer idag.
//
Fabrikören

4 kommentarer:

Francisco d'Anconia sa...

Att Ulrika Kärnborg ens får jobba är väl ett tydligt bevis för att DN skiter i lönsamheten? Eller så är det okunskap som säljer idag.

Anonym sa...

hmm, såg ni inte Bo Inge Anderssons slakt av Kleins bok i Svt:s kulturnytt. Obetalbart. Programledaren såg ut som om hon svalt en citron.

Casparus Due sa...

Som så många andra ställningstagande. Tiden kommer ge den hårdaste domen. Vill du va polare med en diktator?

Fabrikören sa...

Förnuftets dilemma - dumhet säljer!

Tänk bara på hur många, inklusive jag själv, som har läst och reagerat på Kärnborgs recension.

Ta bara senaste nummret av Aluma. Det enda jag läste med intresse var Tiina Rosenbergs självförhärligande kritik av alla som inte tycker som hon.