lördag 27 oktober 2007

Moderaterna - Resten 2-4

Allianspartiernas stämmor är extra intressanta att följa nu när den goda sidan har makten i Sverige. Men som liberal vill man ju alltid ha mer av det goda. Detta är min recension av stämmans beslut hittills.

* Slopandet av enprocentsmålet i biståndspolitiken
Moderaterna - Resten 1-0
Låt oss hoppas att moderaterna kan köra över de övriga partierna och särskilt 1 procents-rabiata Folkpartiet i denna frågan. Det finns ett starkt samband mellan bistånd och fattigdom som inte går att bortse ifrån.

* Neddragning av försvarsutgifterna.
Moderaterna - Resten 1-0
Här blir det oavgjort och därför fortfarande 1-0. Men viss är det en märklig omsvängning att se moderaterna lämna sin försvarkramarlinje.

* Ja till homoäktenskap
Moderaterna - Resten 2-0
Ingenting är heligt längre, inte ens äktenskapet, och det är bra. Men för mig är det en struntfråga i sammanhanget. Ren och skär symbolpolitik. Hur länge kan Kd hålla emot?

* Ingen ändring av arbetsrätten

Moderaterna - Resten 2-2
Tyvärr en solklar seger för bortalaget, med hela 2-0. Borgerlighetens stora tragedi är att moderaterna gett upp kampen mot fackföreningarnas pampvälde. Hade de reformer för att göra det mer lönsamt att jobba kombinerats med en reformering av arbetsrätten hade utvecklingen på arbetsmarknaden varit ännu bättre. Inte minst alla invandrare hade fått möjligheten att visa vad de går för. Fegt. Kanske tar de till mer socialistiska lösningar på integrationsproblematiken istället?

* Det nya välfärdspartiet
Moderaterna - Resten 2-3
Fredrik Reinfeldt säger direkt vid stämmans öppnande att han vill att moderaterna ska bli lika stora välfärdskramare som Socialdemokraterna. Vi har idag två socialdemokratiska partier, precis som svenska folket vill ha. Folkpartiet och Centern måste nu på allvar ta över rollen som liberalismens företrädare i Sverige. Det parti jag röstade på i 1991 års val finns inte längre.

* Det nya miljöpartiet
Moderaterna - Resten 2-4
Inte nog med att Andreas Carlgren och hans centerparti är bättre miljöpartister än orginalet. Nu ska Moderaterna på Al Gore-tåget. Det är så himla tröttsamt. Den innebär tråkigheter som skatteväxling med högre avgifter och bensinskatt.

Klar förlust för de nya moderaterna.
//
Casparus Due

Inga kommentarer: