torsdag 13 december 2007

Den vänsterpartistiska journalistkåren

Halva rikets tidningar har idag kavlat ut nyhetern att (s) och (v) hade fått egen majoritet om det var val idag. Man kan fråga sig varför just det lyfts fram. Enligt den opinionsundersökning de refererar till hade (s) och mer mittensökande (mp) fått ett stabilare mandat. Men det verkar som DN är de enda som har tänkt på den möjligheten. De uppmärksammat också att (v) faktiskt har tappat väljare sedan valet.

Önsketänkande från en vänsterpartistisk journalistkår eller bara uttryck för brist på eget tänkande på redaktionerna?
//
Fabrikören

Elitsatsning - javisst

Det har länge sagts att idrott är det enda ämne i skolan där bra prestationer ger hög status. Men ett område där elever tillåts och uppmuntras att prestera bra är givetvis ett för mycket. Nu pågår debatten om att strypa möjligheter för unga att träna. Den som vill begränsa barns möjligheter lyfts fram som den goda och de andra anklagas för att vara dåliga föräldrar och att stigmatisera dem som inte är lika duktiga. I dag satt Bodström (s) i morgon-TV och fick förklara för en miljöpartist varför den idrottsklubb han sitter i styrelsen för tillåter att några fotbollsspelare får möjlighet att träna oftare än andra.

Även borgerliga har anammat medelmåttans måttstock. I Haninge vill man begränsa antal träningar för barn. –Det skapar en bättre miljö för alla inblandade, säger Alexandra Anstrell (m) som är ordförande i kultur- och fritidsnämnden. som tillägger: –Vi vill inte stimulera till elit­idrott för barn.

Jonas Arnesen på SvD tar fram stora släggan och kräver att Riksidrottförbundet ska förbjuda elitsatsning för barn. Hur skulle det se ut? Ska idrottsrörelsen bli en svensk motsvarighet till Stasi? Där grannar och hemliga kontrollanter ska se till att barnen inte är ute och elitsatsar i hemlighet.

Också idrottsministern varnar för elitsatsning. Lena Adelsohn Liljeroth är inte bara moderat idrottsminister utan också expert på barnhälsa:
- Att träna samma sport tre gånger i veckan sliter på kroppen, kan ge skador och hindrar barnet att pröva olika idrotter, menar Adelsohn Liljeroth i DN.
Säg det till Zlatan och andra unga fotbollsspelare som dagligen spelar fotboll, i skolan, på träning och hemma. Snacka om att slita på kroppen!

Att barn tränar för lite borde rimligtvis vara värre än att träna för mycket. Men det är klart. I ett sossefierat Sverige är det bättre att alla tränar lika mycket så att talang istället för hårt arbete premieras.
//
Casparus Due

"Vi ser till kompetens och inte till partipolitik."

Jag har i och för sig inget emot att Åsbrink tar sig an Försäkringskassan. Han kan säkert göra nytta. Men Husmarks motivation till att välja en sosse är lite lustig:

"Vi ser till kompetens och inte till partipolitik."

Var det inte precis så sossarna brukade säga när de valde sossar? Är det så att sossarna är mest kompetenta?

Jag tror inte det. Jag tror snarare att politiker övervärderar politisk erfarenhet när de tittar på folks meriter. I det här samhället behöver man faktiskt inte vara kompetent för att man har suttit på en massa politiska stolar. Åsbrink är snarare undantag än regel här.
//
Fabrikören

onsdag 12 december 2007

Fackpamp eller ordförande för myndighet?

Både Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet låter sig luras av Försäkringskassans ordförande Inger Efraimsson. Båda skriver att hon avgår i protest mot regeringens politik för att minska sjukskrivningarna, men sanningen är att hennes politiska mandat går ut om två veckor. Efraimsson tillsattes för två år sedan av Göran Persson, statsministern som är ansvarig för explosionen av sjukskrivningarna i Sverige. Nu när alliansregeringen har vänt trenden och sjukskrivningarna sjunker så är såklart sossarna ledsna. För det är ju så orättvist i socialdemokraternas Sverige att människor som kan ska jobba.
//
Casparus Due

Belgien visar vägen?

Belgien har snart varit utan regering i ett halvår. Det är inte utan att man börjar undra - hur mycket regering behövs egentligen?
//
Fabrikören

Ren partipolitik Fagersta

Ledaren i Västerbottens Folkblad tar i med stora släggan när Littorin sågas för sitt framträdande i Aktuellt. Vänsternissen som var med i intervjun är Fagerstas kommunalråd, vänsterpartisten Stig Henriksson.

Fagersta är en av de ytterst få kommuner där socialbidragskostnaderna ökar och där detta till stor del skylls att folk hamnar mellan två stolar. Man kan undra varför det ser ut så i just Fagersta när det inte ser ut så i en överväldigande majoritet av landets kommuner. Svaret kan kanske snarare finnas i nedanstående siffror, än i regeringens arbetsmarknadepolitik.

De 35 mandaten i Fagerstas fullmäktige fördelades efter valet 2006 på följande sätt:
Vänsterpartiet 21
Socialdemokraterna 8
Moderaterna 3
Kristdemokraterna 1
Folkpartiet 1
Centerpartiet 1
//
Fabrikören

Rätt med utmaningsrätt

Utmaningsrätten ger möjlighet för privata entreprenörer att utmana kommunal eller landstingsdriven verksamhet. Det kan utformas på lite olika sätt, men typiskt innebär rätten att en privat kan lämna ett ouppfordrat anbud på en offentlig verksamhet som inte tillhör de lagstadgade kärnverksamheterna. Därefter förpliktar sig kommunen eller landstinget att överväga om tjänsten ska upphandlas och konkurrensutsättas.

Utmaningsrätten öppnar upp för såväl styrkt konkurrens som nytänkande, vilket borde vara välkommet i det offentliga.

10 kommuner och ett landsting har än så länge varit smarta nog att införa utmaningsrätten och fler är på väg. Många är dock fortfarande hopplöst efter i upphandlingsfrågor.

Det är kanske värt att överväga om man inte ska göra som danskarna och införa utmaningsrätten i kommunallagen. Det hade dock varit bättre om fler kommuner själv tog sitt förnuft till fånga och införde utmaningsrätten.
//
Fabrikören

tisdag 11 december 2007

Ren partipolitik SVT

"Socialbidrag ökar i 80 kommuner", enligt rubrik i SVT-text. Det är sant, men i 210 kommuner sjunker bidragen eller är oförändrade. Det är dock inte SVT intresserade av. De gör iställer ett långt reportage i Aktuellt om dessa 80 kommuner. Enligt en rundringning beror ökningen på att behövande inte längre får a-kassa eller sjukpenning.

""Det är de nya reglerna för a-kassan och de hårdare bedömningsgrunderna för sjukpenning som nu slår igenom. Den enda möjligheten till försörjning blir socialbidrag för de utsatta."

I reportaget betonas det fler gånger än jag hann räkna, hur hemskt det är både för de drabbade individerna och för kommunerna. För kommunernas räkning får en sosse uttala sig, men att hon är sosse framgår bara av ett litet (s) under titeln i reportaget. På text-tv framgår det inte alls. Då är hon helt plötligt "Hagfors kommun".

"Det här innebär en övervältring av kostnader på kommunen", kommenterar Hagfors kommun den uppkomna situationen."

Som tur är har SVT, bortsett från att bjuda in en vänsernisse som "ser till den enskilda individen", även bjudit in Littorin. Han påpekar bland annat det orimliga i att "Hagfors kommun" gnäller över höjda socialbidragskostnader. Arbetslösheten har sjunkit kraftigt i kommunen, vilket naturligvis ger sköna skattekronor. Bidragsökningar är ca en miljon, en piss i Nilen i jämförelse med ökade skatteintäkter (Littorin använde andra ord för att beskriva). Dessutom är anledningen till kostnadsökningar i de flesta av de 80 kommunerna relaterade till hög invandring och inte relaterade till regeringens arbetsmarknadspolitiska åtgärder, vilket Littorin också påpekade.

Alla de som går från bidragsberoende till jobb är tydligen inte lika intressanta ur ett vänsterperspektiv. Det är tur vi har fri television som kan fungera som opposition mot regeringen!
//
Fabrikören

måndag 10 december 2007

Vänster och högernassar i Salem

Bild: Kalle Strokirk

1000 nassar marcherade i Salem. Varje år vinner de en propagandaseger på grund av vänsterfascisterna. Vänstervandaler eldade skolor och kastade sten mot polisen. Per Gudmundson rapporterar från platsen.

"Det är två antidemokratiska rörelser, som bägge påstår att de finns där för att skydda Sverige, men som i själva verket hånar våra grundläggande rättigheter och saknar all respekt för medborgarnas önskemål."

"Man lider med invånarna i Salem och Rönninge. De har påtvingats en slags inverterad Hultsfredsfestival. Fanatiker från hela Norden reser dit, men det skapas inget mervärde. Besökarna köper inte ens folköl och snus hos den lokala handlaren. Det är bara en gigantisk freakshow, ett cirkussällskap från helvetet, som våldgästar samhället en gång om året."

Sossen Stig-Björn Ljunggren är som vanligt hård mot tokstollarna på vänsterkanten. Varför kan inte alla vänstertänkare vara lika vettiga?

"Salem visar att problemet som det öppna samhället har att handskas med inte främst är nassarna utan det vänsterfascistiska packet. Inga vettiga människor blir nassar idag, men de kvasidemokratiska extremisterna på vänsterkanten är inte bara ett irritationsmoment för vanliga hederliga medborgare i Salem utan för alla som vill se en vettig vänster i Sverige.
Den vänster som önskar större folkligt inflytande har bara en sak att göra - total utfrysning av facisterna, vare sig de är vänster eller höger..."
//
Casparus Due

söndag 9 december 2007

Samma gamla trötta kulturskribenter

Varför måste kulturskribenter vara tokiga? Tre av Sydsvenskans kulturskribenter tycker Naomi Kleins Chockdoktrinen är årets bästa bok. För dessa personer och alla andra som gillar lögner och konspirationsteorier vill jag upplysa om ett seminarie i Stockholm. Där kommer Sveriges skarpaste hjärnor smula sönder Kleins argument. Alla dumhetens medlöpare bör gå dit.
//
Casparus Due