söndag 23 september 2007

Belgien snart historia?

Det har nu gått över 100 dagar utan regering i Belgien. Konflikten mellan vallonerna och flamländarna har nått nya nivåer. Många tror att det är början till slutet för landet. I Svensk media är det helt tyst. Jag har bara hittat en svensk artikel (från DN) som tar upp det belgiska dödläget.

Landet bildades 1831 då det förklarades självständigt från Nederländerna.
Det är ett märkligt land. De politiska partierna är uppdelade i en flamsk och en vallonsk del. Regionerna har med tiden fått allt mer självbestämmanderätt. Det finns styrande församlingar på tre nivåer, den federala, regionala och för språkgemenskaperna. Den federala regeringen sköter framför allt utrikes, finans-, social-, och rättspolitik.

Konflikten:
På ena sidan Flandern, 6 miljoner, flamländska, rikt, protestantiskt
På andra sidan Vallonien
, 3,5 miljoner, franska, fattigt, katolskt

Sammanhållande länkar:
Bryssel, 1 miljon, tvåspråkigt men franskdominerande
Kungahuset
EU

Det är en kulturkamp av stora mått, men de ekonomiska skillnaderna driver på konflikten. Den belgiska konstitutionen är konstruerad så att regeringen måste innehålla 50 procent flamländare och 50 procent valloner. Det innebär i praktiken att 20 procent av befolkningen (hälften av vallonerna) kan hindra alla reformer. De Vallonska Socialisterna har därför länge kunnat blockera alla ekonomiska reformer och ställa till allmän oreda.

Det mer framgångsrika Flandern står för 70 procent av landets BNP och 80 procent av exporten. De tvingas försörja Vallonien som har en betydligt högre arbetslöshet. Varje år går 6,6 procent av flanders BNP åt till bidrag till Vallonien.

Egentligen har jag inte så mycket åsikter i frågan, men att ett nästan 200 år gammalt land bara kan upplösas är en fascinerande tanke. Den intresserade kan läsa mer här, här och här.
//
Casparus Due

2 kommentarer:

Den liberala misantropen sa...

"Sammanhållande länkar:
Bryssel, 1 miljon, tvåspråkigt men franskdominerande
Kungahuset
EU"

Glöm inte fotbollslandslaget! För övrigt bra att ni tar upp detta. Det har verkligen hamnat i medieskugga.

Henrik V sa...

Glöm inte heller bort den underbara ölen...