fredag 23 november 2007

Fel väg med "Buy Nothing Day"

Imorgon är det för några En Köpfri Dag, dvs. en dag då de säger sig reagera mot shopping- och konsumtionshets. Men som Magnus Andersson (cuf) tydliggör i sin krönika på Politikerbloggen handlar det snarare om en stöld från världens fattigaste - samma människor som vänstern säger sig värna om.

Magnus skriver bland annat: "I en rättvis värld tillåts alla handla på lika villkor, utan tullar eller subventioner. Allt annat är orättvist. Handel ger ekonomisk tillväxt, som också är förutsättningen för allt miljöarbete. För vem kan tänka på att vara miljövänlig om man inte har mat och vatten?"

Valet mellan mat för dagen eller miljöarbete för de fattigaste är inte svårt. Det är vi i den rika delen av världen som kan välja. Men behöver vi verkligen det? Behöver vi avstå från konsumtion för att t.ex. förbättra miljön?

I morse på SVT:s Gomorron Sverige intervjuades en kvinna som minimerat sin konsumtion under det senaste året. Ganska talande att hon inte tänker fortsätta sitt "experiment". Mer intressant var företagsekonomen Pernilla Jonsson. Hon var av åsikten att vi mer och mer kommer att konsumera tjänster i framtiden. Det låter väldigt sannolikt. Materiellt sett har de flesta i den rika delen av världen allt de behöver. De har mat, kläder, ett tak över huvudet, möjlighet att umgås med andra, etc. Däremot börjar många få ont om tid. Det finns så mycket man måste göra och så mycket man vill göra. Kan man då köpa sig fri från en del måsten, blir det mer tid över för sådant som ligger högre upp i Maslows behovshierarki. Det fina är att det skapar tillväxt i samhället samtidigt som det inte ökar den materiella konsumtionen. Hyr jag t.ex. in någon som städar min lägenhet går det inte åt ett dugg mer rengöringsmedel. Frågan är om det inte är tvärtom eftersom proffs oftast är mer effektiva än oss lekmän.

Genom att forsätta konsumera varor och tjänster, förbättrar vi möjligheterna för de fattigaste att förflytta sig uppåt i behovshierarkin, ger dem ökade resurser till miljöförbättringar och frigör en av våra största bristvaror, nämligen tid. Får vi mer tid med vänner och för oss meningsfulla fritidssysselsättningar är jag dessutom övertygad om att vi får ett vänligare, humanare samhälle.

Iskallt vänstersamhälle eller ett varmt, liberalt samhälle - valet är ditt!!

//LibeRatio

Tack Darwin!

Via HAX eminenta nyhetsbrev Medieskugga läser jag om de båda brittiska kvinnor som låtit sterilisera sig för att minska sina koldioxidavtryck.

"Every person who is born uses more food, more water, more land, more fossil fuels, more trees and produces more rubbish, more pollution, more greenhouse gases, and adds to the problem of over-population."

Om de hjälper miljön så värst mycket vet jag inte men de gör definitivt mänskligheten en tjänst när de plockar bort sina gener från genpoolen.

//LibeRatio

torsdag 22 november 2007

Sveriges Konsumenter: SVTs kampanj är osaklig

Sveriges Konsumenter anmäler SVT till Konsumentverket. Anledningen är deras kampanj för Fri television, som de anser är "vetenskapligt osaklig" ... Det är andra gången Sveriges Konsumenter anmäler SVT och deras kampanj.

Så kunde det ha stått i Dagens Media om man bara bytte ut Unilever med SVT. Men sossedominerade konsumentrörelsen är väl mer intresserade av att kritisera multinationella företag än statstelevisionens reklamkampanjer.

Man kan fråga sig vad makthavarna tycker. Det är precis det Resumé har gjort:

"Det ligger väl inom uppdraget att informera sina kunder. Jag är nämligen inte säker på att alla vet vad public service står för." Margareta Israelsson (s)

"Det är helt okej om de gör reklam för sin egen bredd eller sina program." Dan Kihlström (kd) som dock tycker att SVT gör fel när de kritiserar konkurrenter.

"De innehåller inga felaktigheter i sak och det där om barnreklamreglerna kan väl vara bra att veta." Siv Holma (v)

"Tja, i sak är det väl korrekt det som sägs. Vi politiker ska ju inte ha synpunkter på programmen, då ska vi väl inte heller ha åsikter om reklamen." Anders Åkesson (c)

Som tur är finns det också några kritiska röster:

"Jag ogillar filmerna, det är jättedåligt. Vi beskylls ibland för att bedriva sluggerpolitik, här sluggar SVT vilt. Deras uppdrag är att göra bra tv i allmänhetens tjänst, inte att kritisera sina konkurrenter. Man måste ju fråga om det är rätt att använda skattemedel till sådant här." Cecilia Wikström (fp)

"Jag gillar inte påhoppet på konkurrenterna. SVT bör informera om sin egen verksamhet i stället för att kritisera konkurrenter. Hela begreppet ”fri television” är felaktigt, SVT vilar på ofri grund eftersom pengarna kommer från licensen. Dessutom är det vi politiker som fastställer reglerna för SVT. Kampanjen är kanske ett uttryck för desperation." Mats Johansson (m)

Här kan man läsa om vad den fria televisionen tycker om reklamkampanjen.

... SVT använder reklam för att säga att de är reklamfria

... som hämtat från Sovjetunionen

//
Fabrikören

onsdag 21 november 2007

Intressant ny blogg - Nonicoclolasos

Via Punditokraterne hittade jag en intressant liberal blogg som var ny för mig. Nonicoclolasos eller Niclas Berggren som han heter i vardagsspråk är nationalekonom och enligt egen utsago "mycket liberal". Mer känd är han kanske som vice vd för Ratio Näringslivets forskningsinstitut.

Niclas verkar dessutom ha ett utvecklat intresse för filosofi, även om han har valt en ovanligt tunn bok (på alla sätt och vis) som favvisbok. Kan bara rekommendera honom att läsa Simon Blackburns Ruling Passions istället. Blackburns etiska teori bygger i mångt och mycket på samma tankar, men är betydligt mer nyanserad och utvecklad.

Välkommen in i bloggvärmen!
//
Fabrikören
- humean och buddhist, men kanske framför allt liberal och lite humanist och filosof i största allmänhet

Nya gröna tankesmedjan i Malmö

Martin Ådahl, chef för Sveriges nya grön-liberala tankesmedja, besökte i måndags Lilla Torg(c). Han berättade om sina tankar och mål med den nya tankesmedjan. Två stora utmaningar kommer att ligga till grund för smedjan: globalisering och miljö.

Det ligger mycket research bakom upplägget. Martin Ådahl berättade att han studerat tidigare inflytelserika tankesmedjor i andra länder och kommit fram till en form av nätverksmodell där tankesmedjan ska vara spindeln i nätet i en decentraliserad organisation som fångar in debattörer, politiker, akademiker och internationell debatt. Tankesmedjan ska, menade Ådahl, till skillnad från Timbro, vila på empiri och inte bara ideologi. Policyinriktningen ska vara stark och kommunikationen vara i centrum.

Men vad slags liberalism kommer dom att förespråka? De ledord som presenterades var individuellt ansvar, entreprenörskap, hållbarhet och öppenhet under begreppet "modern liberalism".

Ådahl berättade att tre områden ska prioriteras: Miljöekonomi, integration och civilsamhälle. Diskussionen kom att handla om just miljö och integration, men också om nuvarande alliansregering. Ådahl var mycket kritisk till Reinfelt, Borg och Carlgren. Reinfelt och Borg är inte visionärer utan makthungriga teknokrater och Carlgren bara pratar, kan man enkelt sammanfatta budskapet. En person i publiken frågade om smedjans huvudfiender, och där lyfte Ådahl fram just teknokrater som en av dem. De andra fienderna är folkhemsnostalgiker, som ofta har en snedvriden historiesyn, och utopister. Exempel på de senare är miljöfundamentalister som försvårar snarare än underlättar ett miljöanpassat samhälle.

Det kommer att bli en spännande process att följa, och extra nyfiken är jag på om tanken om en decentraliserad nätverksbaserad tankesmedja med hälften av verksamheten förlagd utanför Stockholm kommer att fungera och hållas levande på lång sikt.
//
Casparus Due

tisdag 20 november 2007

JO, Ydre gjorde fel

Varning, nu blandar jag jobb och blogg igen!

Kalla mig gärna rättshaverist, men när en kommun bryter mot lagen, blir dömd för brottet och sedan skiter totalt i lagakraftvunnen dom, då tycker jag det har gått för långt.

Glädjande nog håller JO med mig.
//
Fabrikören

Kriminella vandaler åter igen kallade "aktivister".

Kjell Rynhag skriver idag en artikel i Svenska Dagbladet om de kriminella ligister som saboterar andras egendom och utsätter människor för livsfara. Han kallar dem miljöaktivister.

"Sedan i somras har en grupp miljöaktivister som kallar sig för Asfaltsdjungelns Indianer släppt ur luften eller skurit sönder däcken på minst ett 40-tal stadsjeepar i Stockholm."

Därmed ställer han sig på kriminellas sida och gör miljörörelsen en björntjänst. Så länge extremister får dominera miljörörelsen kommer den aldrig att samla en stor majoritet av befolkningen.

Dåligt omdöme av Rynhag och släpphänt av SvD att släppa igenom extremistisk propaganda. Men inte förvånade. Miljö- och vänsterextremism slätas oftast över av det vänstervridna mediaklimatet.
//
Casparus Due

måndag 19 november 2007

Ingen vill se given häst i mun

därför älskar svenska folket sin välfärdsstat. När det bara blir en smula mer konkret för folk att hästen faktiskt kostar en hel del, studerar de den ingående och kommer fram till att de nog hellre vill lägga pengarna på något annat.

När man tog ett litet steg från skattefinansiering till sänkt skatt och ökad brukarbetalning av a-kassan var det precis det som hände.

Avgiftshöjning kallar de det. Ökad öppenhet kallar jag det.

Regeringen verkar mest bekymrad över att de har tagit steg i liberal riktning. Littorin om obligatorisk a-kassa:

"Har du en bil och ska köra den måste du ha en trafikförsäkring. Har du jobb och lön ska du ha en arbetslöshetsförsäkring."

Har du bil och blir av med den ska du inte ha trafikförsäkring. Har du jobb och blir av med det ska du inte ha lön. Har du jobb och lön, har du råd att betala några hundralappar i månaden om du vill försäkra dig om att du får pengar, även om du mister jobbet.

//

Fabrikören

SVT + DDR = sant

Ett litet tips om ett lysande inlägg av Mattias Svensson angående SVT:s hyckleri om "fri television".

En vecka som 12-åring med monopol-TV 1984:
- en tecknad serie
- en utländsk fotbollsmatch
- fem minuters reportage om allsvenskan i fotboll
- östeuropeiska barnprogram i massor
- lördagsunderhållning
//
Casparus Due

Framsteg i Irak

Surfar man runt lite märks en påtaglig optimism om situationen i Irak. Hos Johan Norberg blev jag uppmärksammad på en fin historia om hur muslimer och kristna har återuppbyggt en katedral i Bagdad. Invånarna uppmanar de kristna att återvända.

På Assyrian International News Agency läser jag om denna och andra positiva nyheter under rubriken Progress, Progress and more Progress.

"The positive news has become simply overwhelming. Which makes it all the more curious why major newspapers and network TV news programs can lead with a barrage of news out of Iraq when things there go bad, but can't seem to find the space or time when things turn good. As the bad news dries up, their interest in the good remains nil."

Sverige stämmer bra in på beskrivningen ovan. Här tävlar media om att leta fram de värsta nyheterna.

Sverige har varit generöst och beviljat asyl till stora grupper Irakier, framförallt irakier från minoritetsgrupper som katoliker, ortodoxa, assyrier, syrianer, kaldeer och yazidis. Sverige bör vara försiktiga så att politiken inte bidrar till att etniskt rensa en tidigare mångetnisk befolkning - särskilt när stora delar av befolkningen verkar omfamna tanken på ett Irak med präglat av mångfald snarare än islamistisk diktatur.
//
Casparus Due

Svenskt Näringsliv negativa till sänkta skatter på arbete

Dagens nyhetsbrev från Svenskt Näringsliv är rätt så uppseendeväckande. Eller vad sägs om följande rubriker:

Dansk skattesänkning slår hårt mot Skåneföretag.
"Arbetskraftsflykten över Öresund riskerar att förvärras när Danmark sänker skatten på arbete vid årsskiftet. Då blir det ännu svårare för skånska företag att behålla och rekrytera personal."

och

Bättre anställningsskydd för kineser.
Om utvecklingen av arbetsrätten i Kina enligt Jenerik Larsson: "Skälet till lagstiftningen är att de kinesiska makthavarna känner ett allt starkare tryck att lämna nattväktarstaten och dess obarmhärtiga utnyttjande av arbetskraften." "Det sägs ibland att en dynamisk ekonomi leder till demokrati. Så enkelt är det såklart inte, annat än i ett ganska långt tidsperspektiv. Men det är självklart för mig, att om nu Kina också i praktiken tar ett rejält steg mot mera anständiga förhållanden på arbetsmarknaden, så är det ett uttryck för att Kinas öppenhet mot omvärlden nu innebär att steg kan tas i rätt riktning." (mina markeringar i fetstil)

Att vara negativ till sänkta skatter på arbete och positiv till anställningsskydd låter mer som pressmeddelande från LO än Svenskt Näringsliv. Att inte Svenskt Näringsliv tror på fria marknader är ledsamt och märkligt, likaså att de använder nattväktarstaten som skällsord.

I sak har kanske inte Svenskt Näringsliv fel när det gäller frågan om skatter i Sverige och Danmark, men varför vinkla det så att sänkningar av skatt på arbete framstår som negativt? Istället bör Svenskt Näringsliv arbeta för att återställa skatteavtalet mellan Sverige och Danmark så att en arbetstagare skattar där han/hon bor, och inte arbetar.
//
Casparus Due

Modern islam i Helsingborg

Det är inte ofta man får tillfälle att läsa om islam i ett positivt sammanhang. Men att läsa om islamologen Othman al-Tawalbeh i Helsingborgs Dagblad var faktiskt en trevlig start på dagen.

Othman håller i flera projekt. Han upplyser om Sverige utomlands:

Hans stora ambition är att exportera det svenska folkhemmet till arabvärlden och det senaste projektet är en kurs för studenter i Jordanien, Egypten och Marocko i samarbete med Svenska institutet i Alexandria.

— Utbildningen heter "Understanding the Swedish model" och förklarar sådant som varför statsministern inte kan stoppa Muhammedteckningar eller avrätta konstnären. Vi reser dit och sedan är tanken att de ska komma hit på studiebesök. Jag vill gärna att de får träffa Reinfeldt och Sabuni, integrationsministern.

Othman håller också i ungdomssamtal där han föreläser om att islams lära både kan och bör anpassas till den plats och tidpunkt man befinner sig på.

Islam bör tolkas efter den tid och plats man lever i. Även om du fått en fatwa från en mufti ska du fråga dig själv: Passar det mig? Det är inte som i Europa på medeltiden när Galileo blev mördad för att han sa att jorden kretsade runt solen och det gick emot kyrkans lära.
— Men om man litar på en imam, tar han ansvar då?.
— Nej, blir svaret. Inför Gud har du själv ansvar.

Någon frågar om fatwor som uttalats om McDonalds kycklingburgare, för att köttet inte är slaktade på rätt sätt.

— Det är en politisk fatwa, för man anser att McDonalds stöder Israel i Palestinakonflikten.
— Så det har inget med religionen att göra?
— Nej, det är en bojkott och i väst är det en självklar metod.

Dessutom utbildar han socionomer. Det verkar helt enkelt vara en hygglig kille och en skön kontrast till all dumhet och ondska som sker i islams namn.
//
Casparus Due