måndag 19 november 2007

Svenskt Näringsliv negativa till sänkta skatter på arbete

Dagens nyhetsbrev från Svenskt Näringsliv är rätt så uppseendeväckande. Eller vad sägs om följande rubriker:

Dansk skattesänkning slår hårt mot Skåneföretag.
"Arbetskraftsflykten över Öresund riskerar att förvärras när Danmark sänker skatten på arbete vid årsskiftet. Då blir det ännu svårare för skånska företag att behålla och rekrytera personal."

och

Bättre anställningsskydd för kineser.
Om utvecklingen av arbetsrätten i Kina enligt Jenerik Larsson: "Skälet till lagstiftningen är att de kinesiska makthavarna känner ett allt starkare tryck att lämna nattväktarstaten och dess obarmhärtiga utnyttjande av arbetskraften." "Det sägs ibland att en dynamisk ekonomi leder till demokrati. Så enkelt är det såklart inte, annat än i ett ganska långt tidsperspektiv. Men det är självklart för mig, att om nu Kina också i praktiken tar ett rejält steg mot mera anständiga förhållanden på arbetsmarknaden, så är det ett uttryck för att Kinas öppenhet mot omvärlden nu innebär att steg kan tas i rätt riktning." (mina markeringar i fetstil)

Att vara negativ till sänkta skatter på arbete och positiv till anställningsskydd låter mer som pressmeddelande från LO än Svenskt Näringsliv. Att inte Svenskt Näringsliv tror på fria marknader är ledsamt och märkligt, likaså att de använder nattväktarstaten som skällsord.

I sak har kanske inte Svenskt Näringsliv fel när det gäller frågan om skatter i Sverige och Danmark, men varför vinkla det så att sänkningar av skatt på arbete framstår som negativt? Istället bör Svenskt Näringsliv arbeta för att återställa skatteavtalet mellan Sverige och Danmark så att en arbetstagare skattar där han/hon bor, och inte arbetar.
//
Casparus Due

3 kommentarer:

LibeRatio sa...

Nattväktarstaten Kina??? Ja, mycket ska man läsa innan ögonen trillar ur. Janerik Larsson har verkligen inte mycket koll.

Den Liberala Misantropen sa...

Jag tror att han inte riktigt vet vad det är för något. Han tror kanske att det är samma sak som "polisstat"...?

Fabrikören sa...

Vice VD på SN har visst inte läst sin Wikipedia:

"Ett exempel på en stat som kommit ganska nära idealet om nattväktarstaten är Hongkong innan den återfördes till Kina, det brukar ofta påpekas av nyliberaler att under den eran växte Hongkong från att vara ett fattigt flyktingläger på en kal ö till att bli en av världens mest dynamiska ekonomier och passerade många västeuropeiska nationer i välstånd."