lördag 5 januari 2008

Hanna och det offentliga kapitalet

Sydsvenskan uppmärksammar det faktum att Hanna från Arlöv har namnsdag idag. Efter Nationalteaterns klassiker om Hanna, har hon blivit en symbol för den "sanna" arbetarrörelsen. Den enkla tvätteriarbeterskan som stod upp mot kapitalet och krävde sin rätt.

Som vanligt tåler den romantiska vänsterhistorien inte en sanningscheck. Hanna ledde aldrig någon strejk. Hon var sosse med modersmjölken, men en kritisk och relativt opolitisk sådan. Tvätten hon jobbade på var offentligt ägd (staten och kapitalet sitter som bekant i samma båt). Sossarna gav dessutom hennes kolleger sparken när de monopoliserade hela sjukhustvätten i Skåne.

Här och här är tidigare blogginlägg om Hanna.
Här är en rapport jag har skrivit om tvätterierna i Skåne.
Här är en artikel om Hanna som politisk symbol.

Grattis på namnsdagen Hanna!

//Fabrikören

torsdag 3 januari 2008

En kebab i Kafkaland

En underbar rubrik till en underbar liten företagarhistoria från min gamla hemstad Ystad:

"Ägaren till en av Ystads kebabvagnar får inte sälja sina varor på kvällstid. Beslutet har fattats av tjänstemän med hänsyn till nya torghandelsstadgar. Stadgarna har dock ännu inte föredragits för kommunens politiker, som än mindre har tagit beslut i frågan. För säkerhets skull vägrar också förvaltningschefen på den så kallade samhällsbyggnadsnämnden att lämna ut det föreliggande förslaget."

Kebabvagnens ägare Avdullah Gashi drabbas hårt av Kafkalika tjänstemän. De har gjort bedömningen att behovet av kebab inte är så stort kvällstid efter att nattklubben Starshines verksamhet har upphört (till följd av att kommunen trotsade kommunallagen och köpte stället av Bandidos, vilket indirekt gör Gashi till offer för den organiserade (kommunala) kriminaliteten. Men det är en helt annan historia.).

I det fria Sverige trodde nog Gashi att det var en bedömning han borde göra själv. Om inte annat trodde han nog att de nya torghandelsstadgarna skulle träda ikraft innan de började gälla för honom.

Det kan väl inte vara så illa att en Kebabvagn inte passar in i fjorårets stadskärna. Vad är det nu man säger, hellre en kebabvagn på torget än ett rent helvete.
//
Fabrikören

Klimatreligionen avslöjas

Min lista med "idoler" har utökats med Lennart Thörnqvist, professor i energihushållning i Lund. I Aktuella frågor i Sydsvenskan den 27 dec beskriver han hur klimatreligionen förstör möjligheterna för seriös forskning kring klimatet. Pengarna används istället för att uppnå målen i Kyotoprotokoll och Balimöte, i huvudsak genom att försämra möjligheterna att generera ytterligare välstånd, som i sin tur skulle kunnat finansiera ny forskning som......ja, ni förstår.

Professorn har kanske inte rätt i alla delar av sin artikel. Han pratar om "marknadens nycker" i samband med forskning, och det kan inte annat än ses som en lapsus. Faktum är att "marknaden", d.v.s icke-skattemedel, står för övervägande delen av forskning inom t.ex hälso- och sjukvård. Så har det varit länge och om det offentliga skulle försöka matcha det skulle det krävas mång-mångdubbelt så stora insatser av skattemedel, vilka sannolikt inte skulle användas överdrivet effrektivt.

Bortsett från denna lapsus har Thörnqvist rätt:

Miljöideologi har däremot börjat ersätta kristendom som dominerande religion i Europa. Ideologin ger den troende en moralisk överlägsenhet. Samtidigt fullföljs i argumentationen gammal religiös information: världens undergång är nära. Domens dag kommer. Bekänn dina synder och gör bättring. Det är människan som genom sina synder är ansvarig för den kommande katastrofen. Om hon inte bekänner sina synder och slutar använda fossila bränslen så kommer världen att gå under. Uppkomsten av miljöapokalyptiskt tänkande är kanske den mest påfallande ideologiska utvecklingen i västvärlden sedan marxismen gick under.

Amen!

//
Hari

Somalier i Shelbyville, USA

I oktober blossade en stor debatt upp om somaliska invandrare i Sverige efter en artikelserie i Göteborgsposten. I inledningen av artikeln kunde vi läsa:

Ett folk med tusenårig historia håller på att gå under. Mitt ibland oss. I Göteborg år 2007. Högt på listan över skyldiga står somaliska pappor som överger sina familjer. Det svenska bidragssamhället och den stängda arbetsmarknaden bidrar till katastrofen, som kan avläsas i grov kriminalitet, utbrett missbruk, bidragsfusk, usla skolbetyg, splittrade familjer och skyhög arbetslöshet.

Bidragande till debatten var också den turné som tankesmedjan Zufi anordnade i Sverige med framgångsrika Somalier från Minneapolis, USA.

Det är lätt att få intrycket att Sverige på något sätt är unikt i sina problem att finna plats och ge möjlighet för den somaliska invandrargruppen. Men det är inte så att Sverige är unikt. I Norge är situationen likartad. Och det är en ofta upprepad myt att somalier som grupp lyckas bra i Storbritannien.

Det enda stället som det finns tydliga tecken på framsteg och framtidstro är Minneapolis USA. Men situationen går antagligen inte att generalisera till att gälla hela USA.

Shelbyville har 16 000 invånare och ligger i Tennessee, USA. De senaste åren har staden tagit emot ett hundratal Somaliska flyktingar. Lokaltidningen Shelbyville Times-Gazette News har nyligen haft en liknande artikelserie som den i Göteborgsposten, med samma oroliga tonfall. Samtliga 11 artiklar hittar ni här. Jag rekommenderar verkligen en läsning. Det ger en insikt om både journalism i amerikanska småstäder och att somaliernas strävan att integrera sig inte kommer att bli helt enkel.

Så här hårt sammanfattar journalisten Brian Mosely sin artikelserie:

"Over the past few years, this community has given a helping hand and opened their arms to the new arrivals from Somalia.

In return, many of these refugees have given Shelbyville the finger.

When I began researching this story about the Somalis, I knew it would be controversial. We were aware that many in Shelbyville were having serious concerns about hundreds of Sunni Muslims moving here.

But as I began to talk with officials and others about our new neighbors, I was stunned by the reaction. Practically every person I spoke with locally said they had done everything possible to help out the refugees in adjusting to their new home and were treated very badly in return."

"Suddenly introducing a society that is literally hundreds of years behind the times in the ways of hygiene, mannerisms, culture and the treatment of women into 21st Century America is a recipe for sociological disaster. It is a massive shock to the Somalis and doesn't do the local communities any favors either."

"One can not expect a community to keep bending over backwards to help folks, only to treated with rudeness, disrespect and hostility. At some point, our welcoming attitude and southern hospitality will turn into resentment and distrust."


Kontentan: Det finns ingen anledning att peka ut Sverige som särskilt dåliga eller elaka när det gäller möjligheterna för invandrade somalier. Däremot finns det anledning att ta problemen på allvar och tänka nytt, TILLSAMMANS med den somaliska gruppen.
//
Emil

onsdag 2 januari 2008

Vandaler åter kallade aktivister

Vandaler har kastat rödfärg och krossat fönster på en revisionsbyrå på Eriksfältsgatan i Malmö. Sydvenskans Bodil Brandomé kallar ligisterna för aktivister. Jag är så trött på den överslätande attityden till politiskt motiverad brottslighet.

Jag rekommenderar henne att läsa Magnus Sandelins bok Extremister som blottlägger sambandet mellan -ismer som kommunism, islamism och nationalsocialism. En mycket viktig bok för att förstå de unga arga "aktivister" som vill påtvinga oss sin extrema tro.
//
Emil

Ibland är det bra att bli påmind om det gamla för att uppskatta det nya

I början på ett nytt år är det nyttigt att bli påmind om hur det var förr. Per Gudmundson friskar idag i SvD upp vårt minne hur en socialdemokratisk skolpolitik såg - och ser - ut. Han refererar till en artikel där Margareta Winberg, f.d. vice statsminister, går till angrepp mot alliansens betoning på kunskap och där hon efterlyser en ordning där kunskaper om att vakta kameler likställs med kunskap i matematik.

Somaliska barn har också rätt att lära sig räkna, läsa och skriva. Kamelherdens erfarenheter – hur värdefulla de än kan tyckas i Margareta Winbergs ögon – kan inte göras till norm i det svenska skolväsendet. Om detta råder redan en bred samsyn, inte minst ibland dem som invandrat hit just för att slippa se sina barn vakta kameler.

Problemet är ledargarnityret inom vänstern, som lever kvar i den världsbild som drömdes fram under sjuttiotalets vilda flummande. Som en riktigt dålig återtripp hemsöker de gång på gång väljarna med en helt skev verklighetsbild, där multiplikationstabellen är förhandlingsbar, ordning är förtryck och betyg är hets. Men det är dags att vädra ut dimmorna. En bred överenskommelse om skolan kräver att vänsterns företrädare kommer ur psykosen och ser verkligheten som befolkningen ser den.


I en tid där alliansen får kritik för allt de gör och opinionsstödet är lågt behövs påminnelser som denna. Socialdemokraternas nuvarande förakt för kunskap och ordning och reda i skolan rimmar dåligt med arbetarrörelsens traditionella bildningsideal och skötsamhetskultur. Så länge som Socialdemokraterna inte gör upp med sin flumbaserade skolpolitik bör varje förnuftig människa frukta en socialdemokratisk valseger 2010.
//
Emil

tisdag 1 januari 2008

Välkommen till det nya året!

Skatt, skatt, skatt, så börjar det nya året. Medelinkomsttagaren får en inkomstskattesänkning på 2700 kronor. Inga jättesummor precis. Om man sedan röker, snusar, kör bil, pensionssparar, dricker alkohol, ser på tv etc. lär inkomstskattesänkningen snabbt ätas upp av nya skattehöjningar och avdragsbegränsningar.

Lägg därtill att Libyen har tagit över ordförandeklubban i FN´s säkerhetsråd, så inser man att det finns behov för liberala vakthundar även 2008.
//
Fabrikören