lördag 7 juli 2007

Musik för(-stör) miljön

När Elton John spelade på Malmö stadion användes hela stadions strömstyrka - till kringarrangemangen. För själva ljus- och ljudshowen fick man hyra in en containerstor generator. Elton flög från sin lyxkåk utanför London till Kbh och åkte sedan bil till Malmö. Grästäckningsmattan och stolarna kom med tre lastbilar från Tyskland och ljud och ljus kom med sex lastbilar från England. Därtill kan läggas scenbygget plus en massa annan transport. Konserten var i stadionsammanhang en liten konsert.

Live Earth drar 150 band på sju olika kontinenter. Det är bara att börja räkna på hur skenheliga arrangörerna och de band som ställer upp egentligen är när de sjunger om hur vi måste spara energi.
//
Leva eller lyda

Tillägg: Någon har tydligen räknat ut hur skenheliga de är. (tack Henrik Alexandersson för länken.)

Kortast - men bäst

Det roligaste jag läst under 2007. Och det mest innehållslösa inlägget från Lilla Torg Liberalernas blog.

Det får inte missas.

Varför finns det hedersdoktorer?

Vad är det för märkliga drivkrafter som gör att universitet och högskolor utnämner hedersdoktorer som inte utfört några vetenskapliga prestationer? Utnämningen kan givetvis vara ärofull för en person som nått stora vetenskapliga framsteg inom ett ämne, som en kollegial utmärkelse. Men idag blir lika ofta mäktiga politiker och företagsledare hedersdoktorer.

Det senaste är att Hillary Clinton blir hedersdoktor vid Göteborgs Universitet. Hon har, enligt professor Olle Larkö visat "engagemang för frågor som rör medicinsk forskning". Han är, enligt GP, mycket nöjd över att hon accepterat utmärkelsen.

Hillary Clinton i all ära. Göran Persson måste vara den mest kända hedersdoktorn av dem alla. 2004 blev Persson hedersdoktor vid Örebro universitet - ett hedersomnämnande som den forne örebrostudenten gladeligen accepterade. Persson hade inte bara varit student vid högskolan utan också gjort en insats för universitetet. Han utnämnde nämligen högskolan till universitet trots Högskoleverkets motsatta åsikt. Motiveringen döljer inte att det rör sig om en ren muta: Genom att utse Högskolan i Örebro till universitet 1999, visade statsminister Göran Persson prov på såväl mod som förutseende genom att förstå och stödja den potential och vitalitet som Örebro universitet representerar. Hans initiativ och beslut bär nu frukt i det unga universitetet för växande människor.

Men Göran Persson är inte ensam. Förra kommunministern Lars-Erik Lövdén (s) utsågs 1999 till hedersdoktor vid Malmö högskola. Fler politiker med hatt är till exempel Lena Hjelm-Wallén (s), (Umeå universitet), Leni Björklund (s) (Karolinska institutet), Kjell-Olof Feldt (s) (Karolinska institutet), Marit Paulsen (fp) (Sveriges Lantbruksuniversitet), Björn Eriksson (s) (Linköpings universitet), Bengt Göransson (s) (Göteborgs Universitet) och Margot Wallström (s) (Mälardalens universitet och Chalmers).

Men det är inte bara socialdemokrater som blir hedersdoktorer. Nu när Alliansen har makten kan vi räkna med fler borgerliga hedersdoktorer. Som till exempel den nyvalda riksdagsledamoten Barbro Westerholm (fp), som strax efter valet 2006 utnämndes till ny hedersdoktor vid Uppsala universitets farmaceutiska fakultet.

Andra prominenta hedersdoktorer är Bill Gates och hans fru Melinda French Gates. De utsågs 2007 till hedersdoktorer vid Karolinska institutet för sina "insatser för global hälsa med vetenskaplig grund." Jag som trodde det var datorer han sysslade med! Nyligen utsågs också den amerikanske lingvisten Noam Chomsky till hedersdoktor vid Uppsala universitet. Anna Sågvall Hein, dekanus vid språkvetenskapliga fakulteten, motiverar utnämningen med både hans lingvistiska arbete och hans långt mer uppmärksammade roll som ”vänsterorienterad kritiker av USA:s utrikespolitik”. Enligt pressmeddelandet: "Få forskare har dominerat sina forskningsfält på det sätt Chomsky gjort och som vänsterorienterad kritiker av USA:s utrikespolitik har han nått en betydande ryktbarhet även utanför de akademiska kretsarna och framstår som en av de mest utåtriktade och nyskapande humanisterna genom tiderna."

Vid samma ceremoni utsågs också Kofi Annan till hedersdoktor för att han "har betonat mänskliga rättigheter mer än någon annan generalsekreterare." Redan 1998 utsågs Kofi Annan till hedersdoktor vid Lunds Universitets juridiska fakultet. Hans roll i förhandlingarna med regeringen i Irak för att bilägga konflikten med FN:s säkerhetsråd rörande inspektion av massförstörelsevapen kan, enligt motiveringen bakom titeln, inte överskattas. Detta skrevs några år före olja mot mat programmet och FN:s största korruptionsskandal genom tiderna.

Titeln går också till musiker. Povel Ramels musik är så ”hälsofrämjande” att han promoverades till hedersdoktor vid Nordiska högskolan för folkhälsovetenskap i Göteborg 2005. ”Povel Ramel väver humor, musik och framförande till en oslagbart tilltalande helhet. Ramel är en hälsofrämjande aktör av främsta kaliber, en värdig hedersdoktor i folkhälsovetenskap”, heter det bland annat i motiveringen. Sångerskan Louise Hoffsten utsågs 2004 till hedersdoktor av den filosofiska fakulteten vid LinköpingsUniversitet.

Min rekommendation till dem som utser hedersdoktorer är att de i framtiden nöjer sig med att dela ut titeln till vetenskapsmän. Det blir mindre pinsamt för alla på det sättet.
//
Casparus Due

fredag 6 juli 2007

Carl B Hamilton (fp) utmanar svenska käpphästar

Carl B Hamilton är en person som förhoppningsvis kan få ytterligare makt inom Folkpartiet nu när Jan Björklund tar över ledningen.

Han har tillsammans med folkpartikollegan Agneta Berliner tagit upp frågan om generösare turordningsregler och proportionalitet vid fackliga stridsåtgärder.
– Om regeringen ska kunna nå sitt övergripande mål om att bryta utanförskapet måste arbetsrätten ändras, säger Hamilton.
Det tolkar TT löjligt nog som ett bråk inom Alliansen. Det är snarare det naturliga steget att ta för alliansen för att ytterligare sänka trösklarna in på arbetsmarknaden. Centerpartiet kan förhoppningsvis få med sig hela Folkpartiet och på så sätt också övertyga Moderaterna om en kursomläggning.

Carl B Hamilton har också gått ut och krävt en stegvis avveckling av allt svenskt bistånd.
– Ett lands utveckling är dess eget verk. Biståndet kan bidra, men det kan inte ersätta det.
Helt rätt. Ivarjefall borde Sverige avskaffa biståndsmålet på en procent av BNP som är rent destruktivt.


Ett tredje politikområde där Hamilton är ett föredöme är miljöpolitiken. Han leder Folkpartiets klimatgrupp som kommit med sin första delrapport.
Carl B Hamilton säger, angående rapporten, till TT att den svenska energidebatten är för nationellt orienterad och att vi tills vidare måste se kärnkraften som en lösning för länder som Indien och Kina med ett kraftigt växande energibehov.
– Tänk att det energibehovet i stället produceras med kol, då är det kört för den här planeten, säger Carl B Hamilton.
Klimatgruppen föreslår också att Sverige ska börja importera kärnkraftsel från Finland om det inte byggs några nya kärnkraftverk i Sverige.

Se där. Tre svenska käpphästar som Hamilton vågar utmana: arbetsrätten, biståndspolitiken och kärnkraften.
//
Casparus Due

torsdag 5 juli 2007

DF mästare i att dra alla över en kam

Minst två av de som gripits för attentatsförsöket i London är läkare. Mohammed Asha, neurokirurg från Jordanien och Bilal Abdulla, AT-läkare från Irak. Bland de misstänkta ska också finnas en läkare bosatt i Australien och en från Indien.

Detta har bidragit till att flera tidningar har fått upp ögonen för det faktum att islamistisk terror inte föds ur utanförskap, svält och fattigdom. Islamism är en ideologi som bygger på hat och dödskult, vilket Per T Ohlsson länge har försökt påtala. Islamismen är att jämföra med andra antidemokratiska totalitära ideologier som bolsjevism, kommunism och fascism.

Dansk Folkeparti reagerar som vanligt med att vilja stänga alla gränser samtidigt som man generaliserar hejvilt. Alla läkare som kommer till landet måste nu terrortjekkes av PET (Politiets efterrettningstjenste - eller SÄPO på svenska) om DF får sin vilja.
//
Leva eller lyda

Alex Schulman kräks på skånskan

Relationen Skåne(land) - Sverige väcker starka känslor, nu också illamående.

Såhär skriver Alex Schulman på sin Aftonbladet-blogg:

Roland Anderson (assisterande förbundskapten) ""pratade" med samma diftonger och artikulationer som när jag kräks. Med det menar jag: tänk er att jag sitter i skräddarställning vid toalettstolen. Tänk er att jag kaskadkräks vilt och besinningslöst på grund av mycket dålig mat. Tänk er att jag mitt i detta vilda kräkande får för mig att kommunicera. Att småprata lite med den som står bredvid som håller mig i huvudet och klappar mig på axeln.

Då låter jag på pricken lik Roland Anderssons och hans fasansfulla skånska. När jag hör Roland tala så blir jag övertygad om att urskåningen, den första man som någonsin satte sin spade i den skånska myllan för 2000 år sedan eller så, var ett cp. Rejält utvecklingsstörd, alltså. Och denne urskåning lärde sina barn prata på det där konstiga, utvecklingsstörda sättet, och barnen lärde i sin tur sina barn att göra detsamma. Och till slut var det norm. Idag kräks hela Skåne."

Ännu mer "underhållande" är att läsa det hundratals kommentarer på inlägget. Gräv loss Skåne, ge tillbaka Skåne till Danmark, hata Skåne osv.

För det första: Skånska är en dansk dialekt som tvångsförsvenskats.

För det andra: Varför tror alla svenskar att skåningar blir förbannade när aporna skanderar "ge tillbaka Skåne till Danmark" eller vid påståenden om att skåningar är halvdanskar. Fattar dom inte att majoriteten av skåningarna lika gärna hade tillhört Danmark som Sverige. Skåne gick ju inte precis frivilligt in i Sverige.

Det hade inte varit så stor skillnad om Skåne varit danskt. Danmark ligger trots allt tvåa i grenen skatte(för)tryck:
* Mindre sosseri (förbudspolitik) och vänstervinklad media (diktaturkrameri).
* En annan invandrings- och integrationspolitik.
* Ingen ishockey.
* Närmare till huvudstaden.
//
Casparus Due

onsdag 4 juli 2007

Analysen var rätt

Redan den 2 juli gjorde jag en grundläggande analys av de senaste islamistiska terrorförsöken och skrev att det är ideologi, inte utanförskap, som ligger bakom terrorismen. Allt fler gör nu samma tolkning, vilket är uppmuntrande för alla oss som vill bekämpa terrorismen på ett effektivt sätt.

Svenska Dagbladet skriver till exempel på dagens ledarsida att terrorismens huvudorsak är ideologin, inte fattigdom eller förtryck. Där visar de att alla de senaste terroristerna har levt ett privilegierat liv vilket inte hindrat dem från att vilja lemlästa civila i islamismens namn. SVD tar också upp den känsliga frågan om att islam inte har någonting med terrorismen att göra: "Det finns ett enormt problem någonstans inne i islam. Någonstans där finns en tolerans för en religionstolkning som kan övertyga läkare att helt överge Hippokrates ed och vilja bli mördare."
//
Casparus Due

Den osannolika flykten från Nordkoreas fångläger

Shin Dong Hyuk (26) talade nyligen ut om sin osannolika flykt från ett fångläger i Nordkorea. Berättelsen om livet i lägret är tragisk och grym. Shin Dong Hyuk föddes in i det politiska fånglägret.

I realized from very early on that this place I was in was a ‘political prison camp.’ I found out naturally that my mother or ancestors committed a sin, so that is why we ended up here. Because I didn’t know what the outside world was like, I did not have thoughts about wanting to leave. I lived in the village until I left the prison.

Hela tillvaron handlade om att överleva. Eftersom fånglägret så länge var hans enda begreppsvärld har han svårt att relatera till sin nya omgivning och normala känslor som sorg, ånger, förväntningar lycka och hat. Hyuk vet inte varför föräldrarna fängslades. Att hans mor och bror mördades när han var 14 år har Hyuk svårt att känna någonting över.

I only knew she was my mother. I never had strong feelings for her as my mother. I didn’t really care, even when I had to live separated from my mother. When I witnessed my mother and brother being killed, I didn’t feel resentment or sadness. Even now, I don’t feel any emotions like that.” “I didn’t have anything such as emotions. Although I live freely now, there are many things that I still do not understand. I didn’t know words such as ‘sad’, ‘happy’, ‘I miss you’ and ‘pain.”

Hela lägret var i konstant svälttillstånd. Avrättningar och tortyr vardagsmat. Under 2004 hörde Shin för första gången talas om att det fanns ett liv utanför fånglägret.

The first time I heard of the outside world was from a man I worked with in the same team at the factory. At first, I was going to inform my superior of the story that man said but as I heard his stories, I became curious and could not say anything."

Under ett arbetspass flydde Shin Dong Hyuk över elstängslet. Metodiskt tog han sig norrut mot Kina. Han gömde sig i över ett år i kinesiska byar innan han fick höra talas om Sydkorea. Till slut lyckades han ta sig dit. Idag har Shin svåra mentala problem med mardrömmar och svårigheter att anpassa sig till ett nytt liv. Reportern frågar hur han mår idag:

I am not particularly happy or anything. I cannot believe that I have escaped the kwanliso (political prison camps). Even in North Korea, I felt that my life continued living at the kwanliso. There are many times I mistake myself even in South Korea” “At this current point in time, I don’t really know what I want to do. I haven’t tried anything as yet. I haven’t even decided on the purpose of my life.”

Läs hela intervjun med Shin Dong Hyuk här och här.

Andra lästips:
Slavomir Rawicz klassiska skildring om hur han flydde från Stalins läger.

Kolla gärna också tokstollarna i Svensk-Koreanska föreningen, som än i dag stöder den galna regimen i Nordkorea. Det är surrealistisk läsning. Man undrar hur föreningen ställer sig till de nya moderiktlinjerna?
//
Casparus Due

måndag 2 juli 2007

Länge leve Herr Åberg

För alla er som inte läser Sydsvenskan regelbundet och älskar Alfons Åberg - Henrik Bredberg skriver en mitt-i-prick-hyllning till Alfons pappa på dagens ledarsida:

"Allt jämställdhetsprat till trots, alla politiska föräldraledighetsreformer till trots, kan en pappa i 2000-talets Sverige ha svårt att i barnets ögon bli lika stor och viktig som mamma ... Ofta duger pappa – om mamma inte är tillgänglig. Mitt i denna känsla av pappaotillräcklighet står han där. Herr Åberg. Som en klippa. För Alfons är det den naturligaste sak i världen. Det är hos pappa han söker tröst. Det är pappa som försäkrar att det inte finns några monster, och som säger ”Stick du stygga spöke – för du finns ju inte”. Det är med pappa han busar. Det är åt pappa han går och handlar. Det är pappa som med förkläde på tvättar duken med kaffefläckar. Ändå är inte tillvaron hemma hos Alfons uppenbart politiskt tillrättalagd ... Alfons pappa kan vara trött och grinig, så trött att han lägger glassen i garderoben och långkalsongerna i frysen. Pappa Åberg kan sätta sig i fåtöljen och kräva att få läsa sin tidning ... Pipan gör inget. Alfons far kan göra våfflor. Världen kan bäras upp av en pappa."

Henrik Bredberg stiger i aktning. En möjlig efterträdare när ledningen inser att Heide Avalanche varken är liberal eller intressant?
//
Leva eller lyda

Dödsmetallen gör insteg på ledarsidorna

Hårdrock är en hunsad musikstil. Det gäller inte minst dödsmetallen. Men i dagens Svenska Dagbladet uppmärksammar Per Gudmunsson dödsmetallen i positiva ordalag.

Lämna ungdomarna ifred och sluta med att försöka pådyvla dem en s-märkt kul­turell identitet. Då skapar de en alldeles egen konstform, skriver Gudmunsson, och blir bäst i världen. Som motsats nämns proggen som mer styrdes av dogmer än musikalisk glädje och kreativitet.

Dödsmetallen kombinerar punkens intensitet och jazzens musikalitet med den traditionella hårdrockens tyngd.

Ny bra svensk dödsmetall:
* Unleashed - Midvinterblot (2006)
* Dark Tranquility - Fiction (2007)
* Opeth - Ghost Reveries (2005)

Ny bra icke-svensk dödsmetall:
* Vital Remains - Icons of God (2007)
* Behemoth - Apostasy (2007)
* Immolation - Shadows in the Light (2007)
//
Casparus Due

Ideologi, inte utanförskap, bakom terrorism

Åter igen har islamister försökt genomföra terrordåd i Storbritannien. Bara några dagar före de senaste terrorförsöken skrev jag om den relativa förståelse för islamistisk terrorism som finns bland den muslimska minoriteten i Storbritannien. Mycket pekar på att också de senaste terroristerna har planerat dåden under lång tid och haft långtgående samarbete. Närmare 10 personer förväntas kunna kopplas till brotten. 7 personer är redan anhållna efter att ytterligare två unga män arresterades inatt. Polisen väntar sig fler och större terrordåd den närmaste månaden. Åter igen kan man fråga sig hur en så stor grupp människor kan genomföra en så pass koordinerad insats utan att någon i omgivningen misstänker och slår larm.

Det står också allt mer klart att bakgrunden till den islamistiska terrorismen i Europa är ideologi, inte ett socioekonomiskt utanförskap. De har inte gått någon materiell nöd bland de unga män som tidigare utfört terrorism och bland de senaste islamistbombarna finns bland annat läkare, iranska (engelska tidningar skriver jordanska) neurologen Mohammad Asha, 27, och hans fru. Till skillnad från tidigare verkar dock de senaste brottslingarna vara utländska medborgare. Precis som med den kommunistiska terrorismen på 60- och 70-talet är det bland medelklassens barn vi hittar förövarna. Det går inte längre att, som vänstern brukar göra, härleda orsaken till denna typ av fruktansvärda handlingar till diskriminering och socialt utanförskap. Den som inte kan skilja på sociala problem och politiskt medvetna terrorhandlingar är inget annat än islamistiska medlöpare.
//
Casparus Due

söndag 1 juli 2007

Ljusgröna försök från SAS bättre än inget

SAS börjar med vad de kallar gröna flygningar (DN). Det är välkommet, eftersom flyget är en stor miljöförorenare samtidigt som antalet flygresor högst sannolikt kommer att öka mycket även i fortsättningen.

Men för en lekman låter det som ett mycket litet steg mot en miljövänligt flygindustri. Ungefär som när man uppmanade folk att inte låta de gamla bensinångande bilarna stå på tomgång för lång tid och när man utökade antalet rundeller för att få trafiken mer flytande och därmed mer miljövänlig.

Det känns som att flygindustrin är hästlängder efter bilindustrin i miljötänkande när man läser om SAS satsningar. När får vi läsa om det första biogasflyget eller någon annan riktig miljönyhet från flygindustrin?
//
Leva eller lyda