onsdag 27 juni 2007

Få i londonbombarnas omgivning tar avstånd från terrorhandlingen

Rakel Chukri tipsar i dagens Sydsvenskan om Shiv Maliks reportage om de fyra islamistiska londonbombarna. Artikeln finns publicerad i sin helhet på tidskriften Prospects hemsida.

Snälla. Omtänksamma. Skulle aldrig skada någon. Så beskrivs självmordsbombarna av sina släktningar och vänner. När brodern till Mohammad Sidique Khan får frågan om bombattentatet var haram eller halal enligt Koranen svarar han ”inga kommentarer”. Och så beskriver han återigen sin bror som den snällaste i familjen. Få vågade dock prata med Shiv Malik och många hotades till tystnad.

Till skillnad från annan mediarapportering visar Shiv Malik att såväl familj och den pakistanska omgivningen väl kände till radikaliseringen av de fyra terroristerna. De vände sig till en mer extrem moske, åkte till terroristläger i Pakistan och gifte sig med muslimska kvinnor utanför den egna etniska gruppen.

Konspirationsteorier flödar i de muslimska miljöerna i Storbritannien. Rakel Chukri hänvisar till en undersökning gjord av brittiska Channel 4 där en fjärdedel av de tillfrågade muslimerna uppger att regeringen eller säkerhetstjänsten var inblandade och att de fyra utpekade männen var oskyldiga.

Shiv Maliks reportage reser frågan om den muslimska gruppens tysta medgivande och deras självpåtagna offermentalitet. Få tar avstånd från männen bakom terrordåden. En oroväckande stor minoritet har uppenbart en så verklighetsfrämmande uppfattning att de hellre målar upp ömkliga konspirationsteorier än att se sanningen i vitögat. I en sådan samhällskontext lär vi tyvärr i framtiden få se fler islamistiska terrordåd i Europa.
//
Casparus Due

1 kommentar:

Rodrigo sa...

Oi, achei teu blog pelo google tá bem interessante gostei desse post. Quando der dá uma passada pelo meu blog, é sobre camisetas personalizadas, mostra passo a passo como criar uma camiseta personalizada bem maneira. Até mais.