tisdag 26 juni 2007

Lisa Marklund chockar

Jag fick kaffet i fel strupe när jag läste Liza Marklunds senaste krönika. Hon menar faktiskt att barnen ska anpassa sig efter skolan, istället för som idag tvärtom. Jag som precis ondgjort mig över en artikel om skolan i Sydsvenskan känner plötslig medvind. Tänk att ha Liza Marklund på sin sida!

Efter besvikelser över svenska skolan går numera Marklunds barn i en internationell privatskola utanför Marbella.

Såhär bedrivs undervisningen: "Undervisningen i privatskolan bedrivs på engelska och spanska och är extremt katederstyrd och kunskapsinriktad. Glömda böcker och utebliven läxläsning bestraffas omedelbart med kvarsittning. Mobbning bemöts med nolltolerans – elaka ungar åker ut. Alla elever får både betyg och skriftliga omdömen tre gånger per år från första klass. Hela våren har ägnats åt flera timmar långa tentamina som sedan granskats i Cambridge."

Barnen älskar sin nya skola, skriver Marklund och är bekymrad över att Skolverket, när de konstaterar brister, otroligt nog efterlyser mer av det som tidigare inte fungerat. Ungefär som när Socialdemokraterna vill bota en misslyckad integrationspolitik med ännu mer av samma vara.

"Skolan ska alltså anpassa sig ÄNNU MER efter ungarna. Ursäkta, men jag tror faktiskt det är dags att börja göra tvärt om. Ungarna måste börja anpassa sig efter skolan. Människor far inte illa av rimliga krav, tvärtom. Ordning och reda och tydliga regler är förutsättningar för att vi ska kunna fungera tillsammans, både i skolan och utanför. Det är inte betyg som knäcker barn, det är kaos och mobbning."

Folkpartiets värderingar sprider sig! Samtidigt vill en del i partiet överge kravliberalismen för en flummig sosse-light. Kan Björklund hålla linjen kommer han och partiet bli rikligt belönade.
//
Casparus Due

1 kommentar:

Anonym sa...

Det är bra med krav och skyldigheter, så länge det inte slår över i någon hysterisk konservativ soppa där krav är det enda...

Henrik, liberal i Väst