tisdag 26 juni 2007

Amnesty på turne med talibansupporter

Amnestys internationella kampanj mot tortyr når nu Sverige. Med på resan som frontfigur skulle Ruhal Ahmed, f.d. guantanamofånge, vara. Ahmed blev anhållen på ett taliban-träningsläger i Afganistan, men släpptes efter ett och ett halvt år. Han har följt kampanjen runt världen, från Japan, Storbritannien och Danmark. Nu verkar det som att han inte följer med till Sverige då han uttryckt sig "oförsiktigt".

På en presskonferens i Danmark förklarar Ahmed att talibanstyret behandlat sitt folk bra och ställer sig bakom dödsstraff. Amnestys representant försvarar även användandet av burka.

– De är inte sant, som folk säger, att afganska kvinnor är tvingade att bära burka. Kvinnorna väljer det själva, säger han.

I slutet av 1990-talet breddade Amnesty sitt arbetsområde till att omfatta ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter. Amnesty är numera mer en social rörelse med vänsterprägel. Och som social vänsterrörelse är alla fiender till USA en vän. Att de allierar sig med talibansympatisörer är i det perspektivet ingen överraskning.
//
Casparus Due

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken jävla flopp för Amnesty att använda Ruhal Ahmed! Hur kunde detta ske?!? Känner inte Amnesty alla sina samarbetspartners?!?

Henrik, liberal i Västsverige

Erik Svensson sa...

Jag har kommenterat detta blogginlägg på min egen blogg "Biology and Politics". Det är intressant att "Henrik" som kallar sig "liberal" ovan i sin kommentar tydligen anser att de mänskliga rättigheterna inte ska omfatta alla, iallafall inte Ruhal Ahmed. Det säger tyvärr en hel del om liberalerna har backat från sitt försvar av de universella mänskliga rättigheterna och nu blivit "nyttiga idioter" och allierade med Bush-regimen i "kriget mot terrorismen". Sorgligt, men knappast förvånande. Även liberaler har blinda fläckar och uppenbarligen klarar de inte av att principiellt ta avstånd från tortyr varhelst den förekommer och vem som än tillämpar den och mot vem det än vara månde.