lördag 16 juni 2007

Sydsvenskan faller allt djupare ner i träsket

Idag kan vi läsa ett långt reportage i Sydsvenskan om att det är dåligt med betyg. Niklas Orrenius har lyckats hitta några lärare som inte gillar betyg och ett par 68-vänsterforskare/pedagoger som inte heller gillar betyg. Alltså är betyg dåliga. Kontentan som författaren vill komma fram till är att Alliansens-, och framförallt, Folkpartiets- och Björklunds-, skolpolitik är skit. Men urvalet är lika vinklat som det brukar vara i Sveriges vänstermedia.

Överskriften "Vinden har vänt för skolbetygen" är en ren lögn. Om Orrenius hade följt debatten skulle han veta att vinden visserligen har svängt, men i riktning bort från 68-generationens flumpedagogik som bara gynnar medelklassens barn, mot Alliansens skolpolitik som försöker återskapa en skolpolitik där klassresor är möjliga.

1. Lärare är positiva till betyg och röstar i mycket stor utsträckning på Folkpartiet. Har alla dessa utbildade lärare fel?
2. Internationella jämförelser pekar ut svenska skolan som stökig och att den tappar i kunskapsinnehåll.
3. 8 av 10 föräldrar vill ha tidigare betyg i skolan.
4. Forskare har svängt. Från att förespråka ideologiskt styrda modeller till att ta reda på vad som faktiskt funkar. Därför förespråkar bland annat Skolverket tidiga bedömningar och betyg i skolan.
5. Eleverna vill ha betyg tidigare.

Orrenius låter inga tunga röster som är för betyg och kunskapsskola komma till tals. Varför inte slå en signal till Inger Enkvist? Hon utgår från vad forskningen säger om kunskapsinlärning och föreslår
tidigare betyg än idag, en betygsskala med fler steg, fler kontrollstationer i grundskolan i form av obligatoriska nationella prov i läsning och skrivning i år 3 och svenska och matematik i år 6.

För ett par dagar sedan sade jag upp prenumerationen på Sydsvenskan. Det ångrar jag inte idag när man ser hur deras nyhetsutrymme används i politiskt syfte.

//
Casparus Due

2 kommentarer:

Anonym sa...

Rubriken "Vinden har vänt för skolbetygen" avser vändningen från 70-talets betygsmotstånd till dagens betygsvänliga opinion.

Anonym sa...

Ha ha, humor.