lördag 16 juni 2007

Maciej Zaremba i Kosovo

Maciej Zaremba är en av Sveriges bästa och mest respekterade journalister. Hans reportage om den Polska Rörmokaren vann priser och berömmelse, men gav också ovänner som Byggnads.

Zarembas reportage från Maffians Kosovo håller hög klass. För ovanlighetens skull möter vi där en rad svenskar som visar kurage och hederlighet i en omgivning av kaos och kriminella nätverk. Zaremba ska ha all heder för sin insats.

Men, jag skulle vilja uppmärksamma ett stycke i Zarembas artikel:

"Om läsaren tycker att denna artikel handlar om avlägsna problem som inte angår henne, vill jag upplysa att det är mafiosi från Kosovo som numera hanterar heroinet i Kalmar och sexslavarna i Oslo."

Zaremba skriver här ungefär samma sak som Dahn Pettersson skrev och blev dömd för i Malmö Tingsrätt. Precis som Zaremba pekade Pettersson ut kosovoalbaner i samband med heroin och fick därför 100 dagsböter för ringa hets mot folkgrupp.

Egentligen borde man anmäla Zaremba för hets mot folkgrupp för att visa på den absurda i domen mot Pettersson. Det blir mer och mer tydligt att domen mot Pettersson är en ren politisk dom - riktad mot en person från ett marginaliserat politiskt parti. En skam för svenskt rättsväsende. Eller är kanske Zaremba härnäst att ställas till svars för sina ord i "yttrande- och tryckfrihetens" Sverige?
//
Casparus Due

3 kommentarer:

Johan J sa...

Citat från din blogg om D.P:
"I motionen hävdar han att den stora mängden kosovoalbanska invandrare i Sverige leder till att heroinsmugglingen ökar. Enligt tingsrättens dom ger Dahn Petterssons motion utan tvekan uttryck för missaktning och är klart nedsättande för hela gruppen kosovoalbaner, inte bara det fåtal kosovoalbaner som ägnar sig åt heroinhandel."

M Zaremba däremot skriver att:
"Om läsaren tycker att denna artikel handlar om avlägsna problem som inte angår henne, vill jag upplysa att det är mafiosi från Kosovo som numera hanterar heroinet i Kalmar och sexslavarna i Oslo."
Zaremba skriver här ungefär samma sak som...." //slut citat

Det är skillnad, stor skillnad, på att härleda mängden personer (flyktingar) från Kosovo som orsak till mängden droger som flödar in i Sverige, dvs alla från Kosovo langar, till att säga att enstaka personer (maffian)från Kosovo nu hittat nya marknader.

Så, nej, Zaremba behöver du inte anmäla. Jag anser inte att det är förtal.

Casparus Due sa...

Kanske är det en viss skillnad. Men tänk att den marginella skillnaden ska utgöra gränsen mellan, i all rätt, hyllad respektive dömd för hets mot folkgrupp.

Anonym sa...

Det var en mycket intressant artikelserie! Kontentan är återigen, FN är inte perfekt. FN måste utvecklas och förbättras! Annars riskerar FN att dö en lång och plågsam död...

Henrik, liberal i Väst