onsdag 30 maj 2007

Vägval Folkpartiet


Jan Björklund blir snart ny partiledare för Folkpartiet. Förhoppningsvis kan han ta vid och utveckla den politik som Leijonborg påbörjat, med en profilering mot kunskapsskola, tydligare integrationspolitik och inriktning på fortsatt borgerlig allians.

Men många inom den socialliberala falangen vädrar nu morgonluft. LUF, med ny ordförande Frida Johansson Metso, har redan profilerat sig till vänster inom Fp. Med sådana vackra vänner, behöver man inga fiender. (bild: Alex Taylor)

Hon stödjer visserligen Björklund, men bara för att hon tror på en mjuk profil under den hårda majorfasaden. Andra delar av LUF stödjer öppet Birgitta Olsson, visserligen en viktig borglig profil, som symboliserar mycket av det dåliga inom Folkpartiet som kvotering av föräldrarförsäkring och ett rabiat fasthållande av symbolfrågor som målet om en procent av BNP i bistånd. Andra tecken på folkpartistisk dumhet är att Folkpartiets talesman för socialförsäkringsfrågor i riksdagen Tobias Krantz har gått ut på DN debatt och krävt höjt tak i sjukförsäkringen. Det går inte bara mot Alliansregeringens politik, utan också nyare forskning från IFAU som visar att arbetslösa går över från a-kassa till sjukförsäkringssystemet när taket i sjukförsäkringen överstiger taket i a-kassan.
Nu återstår det att se om major Björklund kan hålla ordning i ledet på kommande kongress.
//
Casparus Due

Inga kommentarer: