torsdag 31 maj 2007

Snart kan det bli brottsligt att vara politiskt inkorrekt

Sydsvenskan, Expressen och Aftonbladet har alla rapporterat om Dahn Pettersson, politikern som igår åtalades i Malmö Tingsrätt för hets mot folkgrupp. Enligt åtalet har Pettersson skrivit följande i en motion: "95 procent av allt heroin kommer in via Kosovo, är det undra på att uteliggarna blir fler och fler när vi importerat denna drog genom att Friggebo gav 46 000 Kosovoalbaner permanent uppehållstillstånd. Efter detta misstag har heroinet flödat i Sverige och Europa.”

I Sydsvenskans artikel får vi reda på åklagarens argument för åtalet:
"Enligt åklagaren är motionens huvudsakliga syfte att uttrycka missaktning mot flyktingar i allmänhet och kosovoalbaner som etnisk grupp i synnerhet, inte att slå vakt om de hemlösa. – Motionen använder en retorik som är väldigt vanlig när det gäller de nya politiska partierna som är negativa till invandring. Man vill uppnå sitt mål genom att ställa olika grupper mot varandra, man ställer invandrare mot pensionärer eller arbetslösa."

Att uttrycka ringaktning skulle alltså vara hets mot folkgrupp. Vi får också reda på att Petterssons retorik låter som "de nya politiska partierna som är negativa till invandring" (läs: Sd). Att komma med svepande och dumma förklaringar på samhällsproblem, alternativt argumentera som Sverigedemokraterna bör alltså enligt åklagaren vara brottsligt.

Det är en smärre katastrof att en åklagare tagit på sig att driva detta rättsfall. Om två veckor väntas dom i målet. Mitt tips är att åklagaren då kommer att framstå som en minst lika stor tokstolle som den åtalade.
//
Casparus Due

Inga kommentarer: