lördag 2 juni 2007

Extremisternas folkfest

Säkerhetsinsatsen vid kommande G8-möte kommer att kosta 850 miljoner kronor. Det skulle räcka till många ungdomshus! Sedan räknar vandalerna med att slå itu privat och offentlig egendom för en ännu okänd summa. Kanske kan de överträffa insatsen i Göteborg, där "fredlig inbrytning" omedelbart blev ett bevingat ord. Tanken var att på ett "fredligt" sätt ta sig igenom polisens avspärrningar.

En nyhet för i år är att extremisterna på vänstersidan får sällskap av sina kollegor: nationaldemokraterna. Det är trång på gatans parlament. Befolkningen har i väntan på stormen parkerat sina bilar under jord. Det jag mest frågar mig är hur detta patrask har tid och råd att kravallturista. Men, man får se det positiva. Kvällens landskamp mellan Danmark och Sverige har alla möjligheter att bli en äkta folkfest. Nu när våldsverkarna är på semester.
//
Casparus Due

Edit: Wolfgang Hansson i Aftonbladet kallar säkerhetsåtgärderna monstuösa och menar att åtgärderna i sig provocerar. Han slänger ut anklagelser mot mötet utan att ta avstånd från kravallturisterna.

18 kommentarer:

Weine Berg sa...

Jag har aldrig riktigt förstått vad som är höger i det högerextrema. Vill högerextrema ha: ett land utan statlig inblandning? Vill man ha ett land utan något som helst bidrag eller stöd till medborgarna? Vill man ha en minimal skatt? Vad är högerextremt? Eller är de som av andra kallas högerextrema i själva verket vänsterextrema som de vänsterextrema inte vill ha att göra med?

Casparus Due sa...

Notera att jag inte använde order högerextremism i mitt inlägg. Har inte heller förstått vad som är så höger med de rörelser som kallas högerextramister. Ännu ett sätt att skuldbelägga allt till höger sm sossarna.

Anonym sa...

Va skönt om G8 hade träffats i Kina elr nått!bara att skicka in tanksen och rensa ut bland de rika överklass ungar stenkastande patrask som inte egentligen bryr sig om de fattiga. Bara en ursäkt för att få en kick i sitt tråkiga meningslösa liv. Ser fram emot G9 med Kina!

Anonym sa...

Det är helt sjukt hur framförallt vänsterextremisterna bär sig åt!
Tänk om man hade kunnat lägga en del av sökerhetskostnaderna på utvecklande projekt i t ex Afrika. Men det skiter de i fullständigt!
Henrik, liberal

marvi sa...

Det som i media kallas "högerextremister" är bara varianter av vänstersekter. De lägger till en flagga och en dos rasbiologi till smeten.

Anonym sa...

Apropå höger- och vänsterextremism: någon sade att det politiska spektart höger-vänster egentligen är en cirkel och längst ut till höger och vänster möts man. Det ligger väldigt mycket i det, tycker jag.

Skuncke sa...

Sorgligt att DN som vanligt tar parti för det vänsterextrema våldet, liksom för övrigt samtliga medier i Sverige gör.

Kobolt sa...

Högerextremister och vänsterdito borde göra gemensam sak, det har jag tyckt länge. Gemensamma ungdomshus etc. Visst vore det behändigt - alla ärthjärnor på samma ställe. Deras syften, mål och metoder verkar ju vara identiska. Samma skit bara olika färger på skjortan. Kravallturism var ett kul ord som någon skrev här som jag ska lägga på minnet. Det är kanske t.o.m en affärsidé? Paketresor med gatsten, lite fickkniv, ansiktsmask, hoodtröja och lite badgar som dekoration.

Wunder sa...

Det råder något missförstånd här. Nasisterna är inte högerextremister - de är vänsterextremister. Nasist betyder nationalsocialist. Så - det är bara vänsterextremister som är ute och slåss och slänger gatsten. Nada till höger.

Anonym sa...

Se min satiriska kommentar på min tecknade bildblogg www.kallestrokirk.se

Anonym sa...

Varför tjata om huruvida extremism är höger eller vänster politiskt ?

Håller helt med cirkelliknelsen av det politiska spektrat...

Extremism är extremism och lika meningslöst, idiotiskt och opolitiskt var den än finns !

Anonym sa...

DN tar klart stallning for vanster extremistiska terrorister. DN forsoker ursakta valdet och skonskriver allt. 150 skadade poliser av tusentals extrmeister som slanger, sten, falskor och brandbomber ser DN inte som ett problem. Narmare en miljard kostar den okade sakerheten. Det sjukaste med denna nyhet ar att DN ar en radikaliserad vanster tidning som stoder all skadegorelse och vald ifran vansterextremisterna. / Nils

Anonym sa...

Ni ar for fan vidriga manniskor.

Claes sa...

Clint Eastwood:
Extremism is so easy. You've got your position, and that's it. It doesn't take much thought. And when you go far enough to the right you meet the same idiots coming around from the left.
http://www.time.com/time/press_releases/article/0,8599,1029815,00.html

Anonym sa...

Weine och Casparus---
Högerextrembegreppet hör ihop med konservatismen och värdekonservatismen.
Värdekonservatismen (och till stor del konservatismen) är en idéströmning som är allt annat än vänster men samtidigt tydligt antiliberal.
De högerextrema är i regel värdekonservativa extremister. T.ex. Sverigedemokraterna och ND.

Jämför även
http://sv.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4rdekonservatism

Intressant att notera är dock att på samma sätt har nyliberaler och stalinister sina gemensamma nämnare.
Extrema liberaler och frihetliga anarkister anser att människan är fullkomlig nog att själv klara av sitt liv och samhälle utan staten och kollektivet.
På samma sätt anser stalinister och andra förtruppskommunister att det åtminstone finns vissa individer som är så kapabla som nyliberalerna menar. Dessa kapabla individer ska sedan styra över de mindre kapabla i stalinisternas värld.
Alla vi andra menar att människan klarar mycket men att olika storlekar av stat kan vara bra att ha.

/ Erik Enskede

Klepke sa...

Jag var där och gick tillsammans med ickevåldsaktivisterna. Då svarta blocket började bryta upp gatorna och beväpna sig sprang vi fram och bad dom sluta då våld bara skulle resultera i polisaggressioner, att polisen kuna rättfärdiga undantagstillstånd, tårgas och 16000 kravallpoliser, och att media skulel få en lysande chans att mörka våra åsikter och vår kritik.

De svarta svarade oss med långfingrar, glopord, spottloskor och tjejen som stod bredvid mig fick en flaska krossad mot huvudet.

Några minuter senare attackerade polisen och vi försökte säga att de inte skulle låta sig provoceras för då skulel de svarta få det kaos dom ville ha och allt skulel eskalera. Polisen svarade med slag från sina blyhandskar och vi blev intacklade i en vägg.

Jag vill gärna be er som inte var där att sluta döma ut oss över 70000 fredliga demonstranter som antingen huliganer eller passiva påhejjare till våld. Vi demonstrerade mot krig och miljöförstöring, mot det odemokratiska i att de rikaste ska få makten över hela tredje världen, och förövrigt också fatta beslut odemokratiskt över sina egna invånares huvuden. Låt inte våldsverkarna lyckas i sin kamp att mörka våra viljor.

Casparus Due sa...

Ja, det måste vara svårt att vara en sansad kritiker av samhällsutvecklingen i sammanhang som Rostock. Men eftersom alla vet vad som kommer att hända: våld, skadegörelse, kravallturism så menar jag att sansade människor bör hålla sig borta från sådana sammanhang och protestera på annat sätt.

Beteenden som det i Rostock, och för den delen i Stockholm, Köpenhamn, Göteborg, har säkert underlättat för borgerliga partier att vinna väljarnas sympatier i de senaste Europeiska valen. Det tycker iofs jag är positivt, men en seriös vänster måste se över sin relation till extremisterna och sitt deltagande i minifestationer som t.ex. G8 möten.

LibeRatio sa...

Klepke, hur förväntar ni er att kunna göra en insats för världen när ni inte ens kan få bukt med det extrema våldet inom de egna leden? Nog borde väl 70 000 "fredliga" demonstranter kunna stoppa några tusen våldsverkare om bara viljan finns. Finns den?