torsdag 31 maj 2007

Demokratikanon

Diskussionen om en kulturkanon har varit som en oemotståndlig bakelse för många kulturskribenter. Sedan diskussionen väcktes i Sverige, efter att ha pågått i Danmark i lång tid, är det få som inte har lockats att ge sina förslag på vad en sådan kanon borde innehålla. Detta oberoende av om man vill införa en kanon.

Det finns nog en del ledarskribenter som avundsjukt har blickat över redaktionsskiljeväggen när deras kollegor har suttit och gjort upp tio-i-topp-listor över filmer, böcker och musik.

Men nu har turen kommit till ledarredaktionerna. Inspirationen kommer åter igen från Danmark. Den danska regeringen har tagit initiativ till en demokratikanon. " Regeringen begrunder demokratikanonen med et ønske om at styrke danskernes kendskab til de principper om frihed og folkestyre, som det danske samfund bygger på. Derfor skal udvalget pege på politiske begivenheder og filosofiske strømninger, som har betydning for udviklingen af det danske folkestyre." skriver JyllandsPesten (som den kallas i vårt grannland).

Vilken ledarskribent ska bli först med att väcka debatten i Sverige och komma med den första tio-i-topp-lista?

Leva eller lyda återkommer inom kort med ett bud på kanon.
(bild: Elywa 2006)
//
Leva eller lyda

Inga kommentarer: