onsdag 4 juli 2007

Analysen var rätt

Redan den 2 juli gjorde jag en grundläggande analys av de senaste islamistiska terrorförsöken och skrev att det är ideologi, inte utanförskap, som ligger bakom terrorismen. Allt fler gör nu samma tolkning, vilket är uppmuntrande för alla oss som vill bekämpa terrorismen på ett effektivt sätt.

Svenska Dagbladet skriver till exempel på dagens ledarsida att terrorismens huvudorsak är ideologin, inte fattigdom eller förtryck. Där visar de att alla de senaste terroristerna har levt ett privilegierat liv vilket inte hindrat dem från att vilja lemlästa civila i islamismens namn. SVD tar också upp den känsliga frågan om att islam inte har någonting med terrorismen att göra: "Det finns ett enormt problem någonstans inne i islam. Någonstans där finns en tolerans för en religionstolkning som kan övertyga läkare att helt överge Hippokrates ed och vilja bli mördare."
//
Casparus Due

5 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, debatten om vad som motiverar terrorn är enbart löjlig. Det säger sig självt att det inte går att objektivt veta om terroristerna "talar sanning" när de säger sig känna sig kränkta. Det kan ju lika gärna vara så att det verkliga motivet är just att sprida islam över världen genom migration, hot, våld och förtryck - kolonisation alltså. Det är helt oväsentligt vad islamister säger eller tänker. Det väsentliga är vad de gör, och vi har mer än nog med bevis för att de inte gör oss något gott. Det är det vi har anledning att bemöta och försvara oss emot.

Anonym sa...

Måste säga att mycket i resonemanget på Svd:s hemsida låter som jimmie åkesson...
Fast inte ens kan låter så barsk.
Det är beklagligt att liberaler börjar bli ganska oliberala.
Känner mig inte direkt hemma i ett parti som låter främlingsfientligt.

Knute sa...

Anonym 19:23, liberal betyder väl att stå upp för friheten mot totalitära rörelser? Kanske Åkesson är mer liberal än vad både du och han själv tror.

Knute sa...

Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen är mer liberal än den svenska regeringen i ekonomiska frågor. Gör hans tuffa linje mot islamisk terrorism honom mindre liberal?

Anonym sa...

Håller med, det var en mycket bra ledare av SvD. Allt tal om att vi har oss själva att skylla för terrorattackerna mot oss gynnar bara terroristerna. Medan vi i västvärlden tar på oss skulden för terrorn är terroristerna ute efter att mörda så många som möjligt.

Sigge