måndag 2 juli 2007

Ideologi, inte utanförskap, bakom terrorism

Åter igen har islamister försökt genomföra terrordåd i Storbritannien. Bara några dagar före de senaste terrorförsöken skrev jag om den relativa förståelse för islamistisk terrorism som finns bland den muslimska minoriteten i Storbritannien. Mycket pekar på att också de senaste terroristerna har planerat dåden under lång tid och haft långtgående samarbete. Närmare 10 personer förväntas kunna kopplas till brotten. 7 personer är redan anhållna efter att ytterligare två unga män arresterades inatt. Polisen väntar sig fler och större terrordåd den närmaste månaden. Åter igen kan man fråga sig hur en så stor grupp människor kan genomföra en så pass koordinerad insats utan att någon i omgivningen misstänker och slår larm.

Det står också allt mer klart att bakgrunden till den islamistiska terrorismen i Europa är ideologi, inte ett socioekonomiskt utanförskap. De har inte gått någon materiell nöd bland de unga män som tidigare utfört terrorism och bland de senaste islamistbombarna finns bland annat läkare, iranska (engelska tidningar skriver jordanska) neurologen Mohammad Asha, 27, och hans fru. Till skillnad från tidigare verkar dock de senaste brottslingarna vara utländska medborgare. Precis som med den kommunistiska terrorismen på 60- och 70-talet är det bland medelklassens barn vi hittar förövarna. Det går inte längre att, som vänstern brukar göra, härleda orsaken till denna typ av fruktansvärda handlingar till diskriminering och socialt utanförskap. Den som inte kan skilja på sociala problem och politiskt medvetna terrorhandlingar är inget annat än islamistiska medlöpare.
//
Casparus Due

6 kommentarer:

Olov sa...

Kanske inte ekonomiskt utanförskap, men något slags utanförskap verkar väl ändå vara en faktor?

Casparus Due sa...

Det handlar inte om utanförskap. Det är samma typ av fascistisk våld som 60- och 70-talets kommunism-terrorism. Vad vi har att göra med är drivna, smarta människor som vill oss mycket illa.

Det är inte en kamp MOT orättvisor utan en kamp FÖR en radikal tolkning av islamism.

Anonym sa...

"god" ekonomi och en respektabel social position i innebär dvs per automatik att en individ omöjligt att kan känna sig utanför? Det är nog dags att börja gräva i sociologiska fallstudier eller kanske bara ringa till närmaste socialsekreterare..

På med skygglapparna och så kör vi!
Sjukt trist att svd har länkar till bloggar på sin sida :(

Knute sa...

FEM LÄKARE är nu arresterade för terrorism i Storbritannien.
(Sky News)

dave's not here sa...

Håller med bloggaren. Det är alltid medelklassen som frambringar revolutionärer.

Universitetsutbildning kan vara bra, men kan också leda till att vissa grupper uppfattar sig som "upplysta": de "ser" alla problem som andra inte ser, och har självfallet också den "slutgiltiga lösningen" färdig, klappat och klar, vare sig det är Mao Tse Tungs lilla röda eller koranen som utgör rättesnöret.

Brodsky sa...

Jepp. Islamisterna aer vaar tids nazister, med Mein Kampf utbytt mot Koranen.