lördag 9 juni 2007

Skåneland

Där sitter jag i Stockholm och dricker öl på en uteservering tillsammans med kollegorna när jag av någon anledning råkar nämna Skåneland. Mina kollegor börjar skratta: Skåneland, tjuter de. Land? Skåne är väl inget land! Så kan det inte heta!

Så djup är indoktrineringen av upplänningarna att de inte ens hört namnet Skåneland. Bara för att en region har land som ändelse behöver det ju inte vara ett riktigt land. Ni har väl ändå hört talas om Svealand, Götaland och kanske till och med Norrland. Vissa minns fortfarande geografiska områden som Jämtland, Gotland, Småland, Öland. Men Skåneland, nej då. Till och med områden som en gång var Skåneland vill inte längre tillhöra Skåneland (T.ex. södra Halland)

Vi som gillar Skåne(land) har inget större problem att tillhöra Sverige. Lika bra det, för Danmark är lika sossigt som Sverige. Sverige och Danmark har världens högsta skattetryck och en förtryckande välfärdsstat. Men det betyder inte att Skåne(land)s historia ska osynliggöras. Vi kanske inte är lika glada som andra svenskar över att fira nationaldag till minne av Gustav Vasas kröning till kung av Sverige, en tid där faktiskt Skåneland fanns som en enhet inom det danska riket. Vi kanske är trötta på att få vår region kallad Götaland av korkade väderpresentatörer i TV. Skåne(land) har aldrig någonsin tillhört Götaland.

Istället vill vi veta det faktum att Skandinavien är döpt efter Skåne. Att det blodigaste slaget i svensk historia var slaget vid Lund där Danskar och Svenskar kämpade om makten om Skåne. Vi vill läsa om Tycho Brahe - Skånelands störste vetenskapsman. Vi vill också att eleverna i dagens skola får reda på de blodbad som skedde som konsekvens av försvenskningen av Skåne. Framförallt vill vi inte bli kallade Götaland när vädret presenteras.
//
Casparus Due

1 kommentar:

Anonym sa...

En sak som jag har börjat tänk mer och mer på är Skånes otroliga variation. Det finns allt från "whitetrash-områden" (t ex Billeberga, Sjöbo, Bjuv osv, inte alla där givetvis) till stadslyx i t ex Helsingborg, Lund, Malmö, Ystad osv.
Jag har varit väldigt mycket i Skåne. Jag har bl a bott i Helsingborg i 17 år.

Henrik, liberal i Väst