tisdag 5 juni 2007

Skål tamejfan!

Idag kom domen som var lika oväntad som välkommen. EG-domstolen slår fast att det svenska förbudet mot privatimport av alkohol strider mot den grundläggande fria rörligheten (artiklar i bl.a. DN och SvD). Fri rörlighet för varor och tjänster är en av hörnpelarna inom EG-rätten (och sannolikt ett viktigt skäl till att majoriteten röstade för ett EG/EU-medlemskap på tiden då det begav sig). Förutom att det är ett rejält nederlag för svenska monopolkramare, visar domen också att juristerna vid EG-domstolen har den ryggrad som många av de sossemarinerade politiska knähundarna inom svenskt rättsväsende saknar.

En fundamental princip inom ett rättsstat är att statens företrädare ska följa gällande lagar och ytterst grundlagen. I de fall då det råder tveksamheter måste individens rättigheter gå före alla politiska övervägande. Så har inte skett när drygt 7 000 privatimportörer fått sin alkohol beslagtagen. Skäms Sverige!

Det är föga förvånande att Alliansens mest värdekonservativa parti tagit över ansvaret för folkhälsan efter mannen som givit begreppet "politisk broiler" ett ansikte*. För de som till äventyrs inte vet vad den s.k. folkhälsan är så kan den kort förklaras med att staten tar dina pengar för att i kampanjform berätta för dig hur du ska leva ditt liv. Det är en förlegad socialistisk konstruktion som borde kasserats för länge sedan.

* Måste medge att jag tycker genuint illa om Morgan Johanssons politiska gärning och argumentation. Ogillandet förstärktes igår av hans raljanta försvar för sina försök att förvandla KU till en värre politisk lekstuga än det redan är.

//LibeRatio

Inga kommentarer: