måndag 19 november 2007

Modern islam i Helsingborg

Det är inte ofta man får tillfälle att läsa om islam i ett positivt sammanhang. Men att läsa om islamologen Othman al-Tawalbeh i Helsingborgs Dagblad var faktiskt en trevlig start på dagen.

Othman håller i flera projekt. Han upplyser om Sverige utomlands:

Hans stora ambition är att exportera det svenska folkhemmet till arabvärlden och det senaste projektet är en kurs för studenter i Jordanien, Egypten och Marocko i samarbete med Svenska institutet i Alexandria.

— Utbildningen heter "Understanding the Swedish model" och förklarar sådant som varför statsministern inte kan stoppa Muhammedteckningar eller avrätta konstnären. Vi reser dit och sedan är tanken att de ska komma hit på studiebesök. Jag vill gärna att de får träffa Reinfeldt och Sabuni, integrationsministern.

Othman håller också i ungdomssamtal där han föreläser om att islams lära både kan och bör anpassas till den plats och tidpunkt man befinner sig på.

Islam bör tolkas efter den tid och plats man lever i. Även om du fått en fatwa från en mufti ska du fråga dig själv: Passar det mig? Det är inte som i Europa på medeltiden när Galileo blev mördad för att han sa att jorden kretsade runt solen och det gick emot kyrkans lära.
— Men om man litar på en imam, tar han ansvar då?.
— Nej, blir svaret. Inför Gud har du själv ansvar.

Någon frågar om fatwor som uttalats om McDonalds kycklingburgare, för att köttet inte är slaktade på rätt sätt.

— Det är en politisk fatwa, för man anser att McDonalds stöder Israel i Palestinakonflikten.
— Så det har inget med religionen att göra?
— Nej, det är en bojkott och i väst är det en självklar metod.

Dessutom utbildar han socionomer. Det verkar helt enkelt vara en hygglig kille och en skön kontrast till all dumhet och ondska som sker i islams namn.
//
Casparus Due

Inga kommentarer: