torsdag 13 december 2007

Elitsatsning - javisst

Det har länge sagts att idrott är det enda ämne i skolan där bra prestationer ger hög status. Men ett område där elever tillåts och uppmuntras att prestera bra är givetvis ett för mycket. Nu pågår debatten om att strypa möjligheter för unga att träna. Den som vill begränsa barns möjligheter lyfts fram som den goda och de andra anklagas för att vara dåliga föräldrar och att stigmatisera dem som inte är lika duktiga. I dag satt Bodström (s) i morgon-TV och fick förklara för en miljöpartist varför den idrottsklubb han sitter i styrelsen för tillåter att några fotbollsspelare får möjlighet att träna oftare än andra.

Även borgerliga har anammat medelmåttans måttstock. I Haninge vill man begränsa antal träningar för barn. –Det skapar en bättre miljö för alla inblandade, säger Alexandra Anstrell (m) som är ordförande i kultur- och fritidsnämnden. som tillägger: –Vi vill inte stimulera till elit­idrott för barn.

Jonas Arnesen på SvD tar fram stora släggan och kräver att Riksidrottförbundet ska förbjuda elitsatsning för barn. Hur skulle det se ut? Ska idrottsrörelsen bli en svensk motsvarighet till Stasi? Där grannar och hemliga kontrollanter ska se till att barnen inte är ute och elitsatsar i hemlighet.

Också idrottsministern varnar för elitsatsning. Lena Adelsohn Liljeroth är inte bara moderat idrottsminister utan också expert på barnhälsa:
- Att träna samma sport tre gånger i veckan sliter på kroppen, kan ge skador och hindrar barnet att pröva olika idrotter, menar Adelsohn Liljeroth i DN.
Säg det till Zlatan och andra unga fotbollsspelare som dagligen spelar fotboll, i skolan, på träning och hemma. Snacka om att slita på kroppen!

Att barn tränar för lite borde rimligtvis vara värre än att träna för mycket. Men det är klart. I ett sossefierat Sverige är det bättre att alla tränar lika mycket så att talang istället för hårt arbete premieras.
//
Casparus Due

5 kommentarer:

Alexandra Anstrell sa...

Barn kan träna 7 dagar i veckan om du som förälder anser att det är det bästa för ditt barn. Det är inom samma sport som lagt begränsningen. Bla för att stimulera till att utöva olika fritidsintressen och inte elitsatsning. Jag som politiker får ta ansvar för kommunens pengar och prioritera om Haninge kommuns skattemedel ska gå till elitsatsningar eller inte. Du som förälder tar ansvar för att barnet har roligt och samtidigt klarar skolan

Casparus Due sa...

Jag menar att det inte bör vara upp till en politiker och avgöra om ett barn ska spela fotboll 7 dagar i veckan eller träna fotboll 2 dagar, tennis 2 dagar, golf 2 dagar och friidrott 1 dag.

Det är onödig detaljstyrning som politiker inte har med att göra.

Laszlo sa...

Som f.d. idrottsman på högre nivå och nuvarande idell ungdomstränare kan jag inte göra något annat än att melankoliskt försöka hitta humorn i all denna tragedi.

Det är mina ungdomar som ivrigt trycker på att klämma in fler träningspass per vecka. Tyvärr har jag andra åttaganden så jag kan inte träna mer än 4 pass i veckan med dem - resten tränar de på egen hand.

Jag börjar innerligt tröttna på statens och myndigheternas frenetiska inbladning i våra liv. Det är för i helvete upp till individerna (och ifall individerna är för unga- deras föräldrar) att bestämma över sina liv.

Micke sa...

Men om jag anser att det bästa för mitt barn är att få träna 5 gånger i veckan i samma sport då, Anstrell? Är det i det läget du kliver in och "styr upp" mitt dåliga omdöme?

Får man öva samma musikinstrument fler än ett visst antal gånger i din värld?

Vad är f ö "elitsatsning"? Är det att man skiljer ut en minoritet som har kommit längre/har större intresse och låter lika spela med lika? Vad är då problemet?

Casparus Due sa...

Det är otroligt vad folk i allmänhet, mediajournalister och politiker i synnerhet ska lägga sig i hur människor ska leva och göra.

Det är precis detta som gör att en total politisering av samhället alltid blir förtryckande. Det är i min värld alltid bättre att få bestämma själv så länge som det inte går utöver tredje person än att överlämna vad jag och du får göra åt politiker.

Just där går den viktigaste icke-ekonomiskt betingande anledningen att inte vara socialist.

Moraliska spörsmål bör inte bestämmas demokratiskt utan genom en rättighetslagstiftning. Precis som ekonomisk demokrati egentligen inte är något annat än majoritetens tyrrani.