torsdag 13 mars 2008

Mellanösterns historia på 90 sekunder

Ibland är det bra med lite historiskt perspektiv för att förstå dagens konflikter. Via Mats G och Ystan´s ledarblogg hittade jag denna bloggläsaranpassade Mellanöstern-historielektion som ger lite perspektiv på konflikten. Kanske är vi inte så långt från en lösning som många tycks tro.
//
Fabrikören

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jaha, och vad är det som gör dig så optimistisk att vi är nära en lösning efter att ha kollat filmen.

Bengt Held

Fabrikören sa...

Den lilla spetsen på tidslinjen som kallas "era of independence" och hur områdena runt omkring stabiliseras sett ur ett historiskt perspektiv.

Anonym sa...

Men den "stabiliseringen" har oftast varit med militära medel. Det mest logiska då är att arabländerna invaderar och avskaffar staten Israel. Det är så man löst konflikter i regionen historiskt. Kanske dags testa någon ny metod.

Bengt

Fabrikören sa...

Bengt, du missar poängen.

När konflikten sätts i ett 3000-årigt perspektiv inser man dels att det aldrig har funnits ett folk som har "ägt" landet.

Men framför allt inser man att efter 3000 år av krig och erövringar har vi (mänskligheten) de senaste 50 åren lyckats skapa fred i nästan alla områden i Europa, Nordafrika och Asien. Krig och konflikter är numera utrotningshotade om man jämför med historien som presenteras. Israel/Palestina-konflikten är en mycket liten konflik omkring ett mycket litet geografiskt område i historiska perspektiv.

Naturligtvis kan man inte dra några säkra slutsatser, men visst ser det ovanligt hoppfullt ut, utifrån det 3000-åriga perspektivet.