måndag 10 mars 2008

Moralisterna tar ett litet steg tillbaka - ammande kvinnor får dricka

Det borde vara självklart att ett verk håller sig inom sitt kompetensområde och baserar sina råd på vetenskap. Så är tyvärr inte fallet med Livsmedelsverket.

Detta vet man och har vetat länge: Alkohol som intas går in i modersmjölken. Barn får därmed alkohol när de ammar. MEN - alkoholen späds ut i modersmjölken. Ett glas vin i mamma, blir en tjugondels vin i barnet. En promille i mamma blir knappt mätbar promille i barnet.

Skadligt, ja otroligt om man har frågat Livsmedelsverket de senaste 10 åren. Enligt dem skulle ammande kvinnor absolut hålla sig borta från alkohol. Äntligen har verket så smått börjat inse att råd som bygger på moralism istället för på fakta inte gagnar deras trovärdighet i längden.

Tyvärr är det ett litet steg Livsmedelsverket tar. De håller hårdnackat fast i att deras tidigare råd inte var felaktiga. Man gjorde bara en annan bedömning förra gången. (Schottenius-varning!) Dessutom lägger man till att "det handlar ju också om omhändertagandet av barnet" (Aktuellt ca 13 min. in)

Med andra ord anser Livsmedelsverket fortfarande att det är olämpligt att ammande mammor tar ett glas vin till maten. Inte för att det är något fel på livsmedlet som barnet får, utan för att man blir en dålig mamma av att dricka vin!
//
Fabrikören

4 kommentarer:

Luft till salu sa...

Jag antar att jag inte är helt ute och cyklar om jag gissar att din mamma drack en del när du ammades?

Fabrikören sa...

Luft i argumenten?

"Det är med stor bestörtning jag ser hur Livsmedelsverket ändrar reglerna för att det ska passa den ”moderna” kvinnan istället för att försöka påverka henne att anpassa sig efter barnet." från din blogg

Jag vet inte hur lättpåverkad du är, men jag känner inga kvinnor som blir berusade på 1-2 glas vin. Dessutom är det inte Livsmedelsverkets uppgift att vara moralpolis. Det klarar sådana som du utmärkt utan myndigheters inblandning.

PS Livsmedelsverkets moralpoliser hade varit stolta över min mamma. Alkoholkonsumtionen har jag fått klara av på egen hand.

Sigge sa...

För dom flesta är det ganska självklart att alkoholförtäring inte hör ihop med graviditet och amning. Om man inte ens kan avstå alkohol under en så kort tid som graviditet och amning i det stora hela ändå är tycker jag man bör ta sej en funderare på hur ens förhållande till alkoholen ser ut. Det borde inte vara en så stor uppoffring att man inte kan avstå den korta tiden, såvida man inte har problem med sitt drickande, dvs man känner att man inte klarar sej utan alkoholen.

Fabrikören sa...

Sigge, det kan du och får du gärna tycka. Men det är något helt annat när en myndighet "tycker" det på helt ovetenskapliga grunder.

Jag har en helt annan syn på det. Supande och förtäring av alkohol verkar fortfarande vara synonymt för många i det här landet. Kanske dax att vakna upp och inse att man kan ha andra förhållningssätt till alkohol. Det är upp till varje ammande förälder om hon vill ta ett glas vin till maten eller en öl en varm sommardag. Det skadar inte barnen på något som helst sätt.

Om det nu är så hemskt med alkohol, varför inte förbjuda det helt? Även efter man har slutat amma verkar det på er som det är skadligt att ta ett glas vin om det finns barn i närheten. Hade ni varit representanter för en fundamentalistisk nykterhetsrörelse hade jag förstått era resnonemang. Men det är ni inte - eller?